Путин планира посещение в Турция през април

АЕЦ "Аккую" се строи в района на Гулнар в турския окръг Мерсин по руски проект
Обновена: 30 мар 2023 11:31 | 30 мар 2023 11:28, Йоана Цонева
49
Путин планира посещение в Турция през април
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин може да посети Турция на 27 април за откриването на първия ядрен реактор в страната, построен от руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом". Това заяви турският лидер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Може би има възможност г-н Путин да дойде на 27 април или можем да се свържем онлайн за церемонията по откриването на АЕЦ "Аккую", отбеляза той.

Вчера стана ясно, че на 27 април ще бъде заредено ядрено гориво в първи енергоблок на АЕЦ "Аккую", с което съоръжението официално ще стане ядрен обект.

В понеделник Кремъл отрече новини в турски медии, че Путин планира да посети Турция.

Още по темата
В събота Кремъл съобщи, че руският президент и Ердоган са обсъдили по време на телефонен разговор успешното изпълнение на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, включително изграждането на АЕЦ "Аккую".

Проектът за 20 милиарда долара за изграждане на четири ядрени реактора ще позволи на Турция да се присъедини към малкия клуб на страните с гражданска ядрена енергия.

АЕЦ "Аккую" се строи в района на Гулнар в турския окръг Мерсин по руски проект и с участието на изпълнители от Русия, като се планира изграждането на първия блок да приключи тази година.

Церемонията по полагането на основите на атомната електроцентрала се състоя през април 2018 г. Очаква се, след като заработи с пълен капацитет, АЕЦ "Аккую" да произвежда 35 млрд. киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10% от потреблението на електроенергия на страната.

По-рано този месец Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин за предполагаеми военни престъпления в Украйна, което предизвика възмущението на Кремъл. Турция обаче не е страна по Римския статут, който създаде МНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали има заповед за задържане кафе ще ходи да покаже че турците играят двойно
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МорскияРазбира се. Тия *** Американци, дето един ракетен двигател не могат да направят, а си купуват от Майка Русия предизвикват земетресения където си искат.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морския не подозираш колко си прав , но електората е зомбиран предизборно.
12
2
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
До РадевЗащо мислиш, че тези, които искат да летуват навън, държат да го направят в Европа? По света колкото щеш курорти - монго по-хубави и по-евтини от тези в Европа.
11
4
 
2
 
! Отговори
Радев преди 1 година
Пижо ,може и да не му пука обаче ще го отнесат неговите граждани ,които и без това сега по трудно вземат визи за европейски страни,а сега ще стане още по трудно ,нашите консулства в россия може и да са Карл но другите не мислят като нас ,девушките пак ще ревът н финландското и немското посолство като им откажат уж без причина туристическа
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция да не е глупава да подписва глупави договори и риммски статути. Не е напротив. Подобни договори и статути са за малки незначителни зависими васални страни .
9
3
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
И хич не му пука за онова нещо в Хага, не помня как се казваше... аа, да, joke се казваше!
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези двамата са с МНОГО големи топки, тъй да го знае евро-атлантика !
7
17
 
3
 
! Отговори
Морския преди 1 година
Предусещам, как в началото на м.Май, ще има ново, още по-силно "случайно" земетресение в Турция.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сте разбрали: руската АЕЦ "Аккую" се строи в района на Гулнар в турския окръг Мерсин, но е собственост на Русия. Строи се от руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом".
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е двойник! Не се притеснявайте, неолиберали! Хахаххахахахахха
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще посети НАТО вска държава?
3
0
 
11
 
! Отговори
хехе преди 1 година
абе не беше ли болен Путин ...там какво беше ..рак...склероза ....къде ще ходи ..?
2
18
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Да се кланя и да се моли на Ердоган. Но Турция е кръвен враг на Русия. 13 войни са водили и Турция ще му забие жесток нож в гърба. Но той няма друг избор.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно,защо не публикувате интервюто на журналист от DW в окоп,в което украински войник плаче и казва,че десетки хиляди загиналите украинци? Призовава сънародниците си на бунт срещу Зеленски.Иначе удобно прокарват либерастка та им пропаганда.