ООН, ЕС и западни държави осъдиха присъдата на Кара-Мурза

"Никой не бива да бъде лишаван от свобода за това, че упражнява човешките си права"
17 апр 2023 20:10, Красимир Ангелов
87
ООН, ЕС и западни държави осъдиха присъдата на Кара-Мурза
Снимка: БГНЕС

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за "незабавно" освобождаване на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза, който беше осъден днес на 25 години затвор, съобщи Франс прес.

"Никой не бива да бъде лишаван от свобода за това, че упражнява човешките си права, и аз призовавам руските власти да го освободят незабавно. Докато е задържан, към него трябва да се отнасят човешки и да зачитат достойнството му", се казва в изявление, изпратено до медиите.

Още по темата
Постановената срещу опозиционния лидер присъда "е още един удар по върховенството на закона и гражданското пространство в Руската федерация", добави той.

Тюрк обвини Москва, че съди Кара-Мурза "по обвинения, които изглежда са свързани със законното упражняване на правото му на свобода на мнение, изразяване и сдружаване, включително публичната му критика на въоръженото нападение на Руската федерация срещу Украйна".

Европейският съюз осъди "шокиращо тежката" присъда от 25 години затвор, издадена на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза след процес, който според Брюксел е политически. "Скандално тежкото съдебно решение за пореден път демонстрира злоупотребата със съдебната власт за оказване на натиск върху активисти, правозащитници и всеки глас, който се противопоставя на незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна", се казва в изявление на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Съветът на Европа е изцяло солидарен с господин Кара-Мурза и призовава за незабавното му освобождаване", заяви генералният секретар на Съвета Мария Пейчинович-Бурич.

Кара-Мурза е жертва на "засилената репресивна кампания" на руското правителство, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател, като нарече  присъдата "политически мотивирана". "Подновяваме призива си за освобождаването на Кара-Мурза, както и на повече от 400-те политически затворници в Русия".

Франция е "разтревожена" от осъждането на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор, заяви говорителката на френското външно министерство Ан-Клер Льожандр, като изрази съжаление съдебната система в Русия "се е превърнала в инструмент за потисничество на Кремъл".

Германското правителство поиска незабавното освобождаване на опозиционния лидер, съобщи говорителката на външното министерство Андреа Сас.

"Процесът на Владимир Кара-Мурза показва как руския съд се използва срещу него и много негови сънародници, както и до каква степен репресиите в Русия достигат смайващи размери".

(БТА, Асен Георгиев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той и Сноудън си упражни човешките права и изпя краварите,че шпионират!Защо го търсят като хрътки ои белия свят?!Ами това войниче от преди 3 дена-15 години затвор!И той използва "човешките си права" и сподели информация за краварите!Или аршина е двоен,а?!?
52
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното западно лицемерие! Каква присъда заслужава терорист, който заплашва съществуването на държавата??? В САЩ за същата дейност щеше да получи няколко доживотни присъди.
51
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия да го кажат това на Асанж......двуличници
50
5
 
35
 
! Отговори
Иван преди 1 година
А защо не бяха така солидарни тези организации по отношение на човешкото право на Асанж да разкрие на света истината за американските военни операции и хуманното отношение на американските воени към мирното население на окупираните държави или части на тези държави от американската армия?!?!
49
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно,от кога тези 2 организации,създадени по различно време," действат" "заедно"? ООН през 1945г! ЕС през 1953 г! ООН си е Американско " отроче"! ЕС си е уж " наш"! Но Америка така и Не наля паричен ресурс в ООН,за да придобие " тежест"! Защо? Направи го след 1989 г,и то в ЕС! Огромен паричен ресурс! За да привлече държавите от Варшавски договор,за да не " залитнат" пак към Русия! " ЕС" е Офшорна фирма на САЩ! Те открито вече играят заедно! ЕС е продажна Европейска структура!!
48
3
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Петоколониците взеха да усещат четвъртития !
47
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквайте скоро по кината "Кара-Мурза" - новият филм на Белингкет и Христо Грозев. Този филм ще стигне до вас с подкрепата на ЦРУ.
46
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция е "разтревожена" - за мен е впечатлявящо как Франция не е "разтревожена" за полицаите си, които нарочно и преднамерено стъпват с ботуши върху главата на паднали протестиращи! И които бият с палки мирно протестиращи студентки! На мен ми се вижда много по-"тревожно"!
45
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА АСАНДЖ НЕЩО?
44
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че България няма обща граница с Мордор. Тия алкохолици щяха да бягат тук от всяка мобилизация.
43
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ти кажат западна държава значи си колония на САЩ.
42
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя много прилича на създание с много сериозно психично заболяване . Тоест типичен краварски агент
41
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия пък щом руски съд осъди някой ,започват да се изказват ,сякаш каквото те казват това да става
40
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
43 - Русия си взима своето. Вече гушна 4 области. И натика тея 55 държави и БЪЛГАРИЯ там от дето са излезли. Смачка ги.
39
23
 
20
 
! Отговори
do 45 преди 1 година
Русофилите фанатици не виждат разлика, между това, да си свободен човек...и да търгуваш със секретна военна информация
38
6
 
32
 
! Отговори
Лицемери преди 1 година
А защо не осъдиха присъдата на Асандж?
37
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 38 - Либерална неграмотност.
36
28
 
15
 
! Отговори
Кретена отдолу преди 1 година
Срещу фашистка Русия са 55 държави включително и България (а не обединения Запад) заради вероломната, жестока война срещу Украйна... Така, че русофилите долни да не изопачават фактите!
35
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25-ЕДНО И СЪЩО ДРЪНКАТЕ ОТ 2014 ГОДИНА. И ВСЕ ДО 1-2 ГОДИНИ.
34
6
 
16
 
! Отговори
охааа! преди 1 година
само да набарат зеления плъх, какво го чака, ама той се крие из подземията на киев....