Дроновете над Кремъл със сигурност не изглеждат като хитър план на Москва

Инцидентът може да остане загадка за известно време, но той отразява тактиката на Киев
7 май 2023 19:40, Йоана Цонева
180
Дроновете над Кремъл със сигурност не изглеждат като хитър план на Москва
Снимка: БГНЕС

Кой точно е прелетял с два безпилотни самолета над Кремъл около 3 ч. сутринта в сряда, вероятно ще бъде един от многото въпроси, които ще останат без отговор до края на войната в Украйна, ако не и известно време след това.

Любопитно е обаче колко много хора искат да спекулират за операция на Кремъл под фалшив флаг, като се има предвид колко смущаващо е да се видят видеозаписи на дронове, летящи над купола на Сената, където се помещават президентските кабинети на Владимир Путин, преди да бъдат взривени, пише в анализ в. "Гардиън".

Също така не е очевидно, че Русия се нуждае от оправдание за ескалиране на войната, след като през последната седмица засили бомбардировките си на фона на опасенията, че противовъздушната отбрана на Украйна е на изчерпване. В сряда в Херсонска област бяха убити 23 цивилни граждани; същият брой загинаха, след като в петък преди това крилати ракети удариха небостъргач в Уман.

Дори Маргарита Симонян, ръководител на телевизионния канал RT, която не е чужда на исканията си Русия да взриви украинския президент Володимир Зеленски в двореца му, изрази резерви. Ако това беше "хитър план на Москва", каза тя, "ситуацията вече щеше да изглежда съвсем различно".

Вместо това гражданските полети с дронове са забранени от десетки руски региони, а в Москва се заглушава GPS. В приложенията за превоз на пътници такситата изглеждат в реката - реакция, която предполага паника и затягане на електронната сигурност, а не планирана ескалация.

Помислете за по-правдоподобната алтернатива. Украйна, както и свързаните с нея партизански групировки, изграждаха своите способности по време на цялата война. Нападенията с безпилотни самолети на територията на Русия - понякога на големи разстояния - не са нещо ново.

През февруари украински безпилотен самолет се е опитал да нанесе удар по газово съоръжение на 50 мили югоизточно от Москва, съобщи Русия, като представи снимки на свален безпилотен самолет UJ-22, за да докаже това. Марката е важна - лек дрон с фиксирано крило, от типа, който може да се види как лети към Кремъл при втората атака.

Още по темата
На един от видеозаписите на инцидента в Кремъл се вижда как дронът с фиксирано крило се приближава отляво, преди да бъде взривен. Експлозията е малка, което предполага, че не е бил въоръжен. Двама души се качват на купола и изглежда не са засегнати от детонацията. Така че в никакъв случай не може да се смята, че това е опит за убийство, насочен срещу Путин.

Самюел Бендет, специалист по безпилотни летателни апарати в Центъра за военноморски анализи на САЩ, предполага, че дронът е или украинско производство UJ-22, или китайски Mugin-5. Последният се предлага онлайн за 7500 паунда - цена, която е в рамките на възможностите на партизанска група, както и на държавен субект, и е доста по-висока от обикновения квадрокоптер.

Дроновете с неподвижни крила могат да летят на стотици километри по предварително зададен курс, като се снижават, за да не бъдат открити, и са изработени от композитни материали, които невинаги се засичат лесно от радарите. Както UJ-22, така и Mugin-5 развиват крейсерска скорост от 75 мили в час и летят седем часа - а части от Украйна се намират на по-малко от 300 мили (480 км) от Москва.

Въпреки това украински източници, близки до партизанските операции, твърдят, че според тях дроновете са били пилотирани дистанционно, а не по предварително зададен курс. Това означава, че те са били управлявани от тайно място в самата Русия, може би на няколко десетки мили от столицата, като са се ориентирали по земята, за да избегнат смущенията.

Ако това е вярно, то би било рисковано, но би дало по-голяма степен на контрол на тези, които ръководят мисията, а Кремъл е достатъчно разпознаваема забележителност за всеки, който е изучавал гледката отгоре. Някои руски блогъри предполагат, че безпилотните самолети са дошли от изток, което дава допълнително доверие на теорията.

Забележително е обаче, че Русия не е разполагала с противовъздушна отбрана или системи за заглушаване, които да попречат на дрона да се приближи толкова близо. Или да го забележи от по-далечно разстояние: Летището Хийтроу твърди, че разполага с технология за борба с дронове, която според производителите може да открие идващ малък летателен апарат от 3 мили разстояние.

В Киев е пълно с компании, които спокойно проектират и експлоатират въоръжени и невъоръжени дронове, които са от решаващо значение за осигуряване на предимство на украинските военни в 15-месечната война. Нападенията с дронове с далечен обсег на действие срещу места като военновъздушната база "Енгелс" в Саратов или военноморската база "Севастопол" в Крим не са нещо ново. След нахлуването в последната дори се появи видео на живо.

Това, което е неясно, е дали политическото ръководство на Украйна организира такива атаки, насърчава ги да продължават по отрицателен начин или проукраинска групировка е излязла извън контрол. В четвъртък Зеленски заяви: "Ние не нападаме Путин".

Въпреки това в изтекли документи на Пентагона, базирани на електронно подслушване, се казва, че в края на февруари украинският президент е искал да удари "местата за разполагане" в руската Ростовска област с помощта на безпилотни самолети. Това може и да не е точно същото като прелитането на безпилотни самолети над Кремъл, но инцидентът отразява по-добре военния наръчник на Киев, отколкото руската конспирация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И точно защото не изглеждат така, Украйна малко по малко върви към своето ритуално самоубийство. Слава на Зеления нарко и Бай Дрън. Добри ги надробиха! :)
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Автомобилното изложение 2023 в Китай, Шанхай. Японските концепт презентации определят бъдещето на автомобилната индустрия! Момчета, защо толкова късно, всичко това на вашите концепти китайците вече го продават като реални автомобили, разходете се и вижте моделите по китайските павилиони, ставате смешни.
24
9
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 година
Чета този сайт,понеже ми е интересно до какви височини може да достигне евро-атлантическата неолиберална и транс-джендърска пропаганда.Смешни сте и жалки!
23
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е самодостатъчна. Русия няма нужда от никой. В Русия има всичко от което тя се нуждае.
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германските журналисти от Die Welt директно призовават ръководителя на украинските нацисти да не повтаря грешките на германския фюрер, извършени край Сталинград. Искрени хора. Накрая разбраха, че: 1. Този актьор е истински доказан фашист, истински наследник на националсоциалистите на Германия.2. Поражението на неговия режим ще бъде същото като в Сталинград. Въпреки че този дребен бандеровец изобщо не е фелдмаршал Паулус.
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МВФ настоява за увеличаване на данъците и намаляване на субсидиите за населението. Периодът на преференциалното кредитиране приключи и сега Украйна трябва да изгради икономиката си въз основа на реалността, а не на надеждите за западна помощ или замразените активи на Руската централна банка.хаха
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите (и не само българите) за западно европейците са хора втора категория, полyживотни. Това им е заложено в майчиното мляко, това им е в кръвта. Средата на 20 век след ВСВ в Брюксел е имало човешки зоологически градини с нerpи. За тях другите са полyxopa, особено славяните - руснаци и българи. И българите се бутат там и им целуват задниците, да ги приемат като равни да седнат на масата с белите господари - егати заблудените и жалки нещаcници са българите.
19
10
 
3
 
! Отговори
След Бахмут преди 1 година
Само равно поле. Нищо не може да попречи на руските военни части участващи във операцията по денацификация на територията на бившата УССР.
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут е локация, която е военизирана и изградена с доста стабилни земни и подземни укрепления от 2015 година насам. Което ще рече, че там са складирани и е съсредоточена най-много военна сила. Център от който се разпределят удари по цялата донецка област. Градът не е малък. Хиляди гнезда на снайперисти по високите сгради, минни полета в между жилищните райони. Дронове. Подземни тунели, които са километрични. Жертвите са неизбежни в подобни условия. Но могат да бъдат смалени до минимални. Ето защо руснаците не бързат. Обграждат бавно и сигурно града.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут е сринат до основи. ВСУ поставят капани, като минират цели жилищни квартали. Когато руските части навлязат, те взривяват всичко. От друга страна в Бахмут са разположени най-добрите снайперски натовски наемници и подразделения. Те се барикадират обикновено в най-високите точки на жилищните сгради.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут преди СВО, по данни е град със 70 000 жители. Военните част на ВСУ днес, съсредоточени в града бяха над 100 000. Пригожин дори съобщи, че са над 200 000. Вероятно има предвид резервите локализирани в съседния Часов Яр. Представете си град със 70 000 жители да бъде напълнен с над 100 000 въоръжени до зъби войници.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още няколко американски банки изпаднаха в затруднения, кризата се задълбочава. Американският фондов пазар беше залят от вълна от разпродажби на акции на регионални банки. Инвеститорите се отървават от ценните книжа на кредитните институции, които според тях могат да се сринат след First Republic Bank.
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна в момента разполага с над 50 хиляди дрона от най-различни видове. Разполага и с 300 дрона които могат да стигнат до Москва за да зарадват Путин за празника. Предполагам че ще има и много руснаци които ще искат да поздравят Путин с дрон на Червения площад.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 20% е спаднало предлагането на работа от началото на годината в България. С 11% намаляват и предложенията за работа от вкъщи
12
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавно излизане от НАТО и отвратителния ЕС и зоната на гейпарада. Ориентация към БРИКС и Евразия. Колкото повече чакаме, толкова по назад ще бъдем на опашката.
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Федералното правителство на САЩ има пари до 15 май. След това федералните служители, включително американските войници, вече няма да получават заплата. Конгресът на САЩ трябва да повиши тавана на дълга и фалиралата система ще пълзи още по-напред и към неизбежен драматичен край!
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парадът на Путин ще бъде мощно подкрепен с рояци украински дронове.
9
1
 
5
 
! Отговори
Времето лети преди 1 година
Кога беше зима, кога стана май, вече идва юни, лято. Впрочем има ли вече прогноза за времето през следващата зима, топла ли ще бъде?
8
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
САМО ЧАСТ ОТ НОВИНИТЕ НА вестник гардиан: ПУТИН Е ВЕЛИК ЛИДЕР, ТРЪМП Е ГЕРОЙ ОТ ПРИКАЗКА НА АНДЕРСЕН! ВЕСТНИК ГАРДИАН Е СОБСТВЕНОСТ НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ В ФАЩ ВЪПРЕКИ, ЧЕ Е БРИТАНСКИ! / ТЪЙ, ЧЕ ТОЗИ ВЕСТНИК ВИНАГИ ЩЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ, ЧЕ ПСЕВДО АТЕНТАТИТЕ НАД КРЕМЪЛ СА БИЛИ ИСТИНСКИ !
7
6
 
8
 
! Отговори
Твърдо преди 1 година
До Нане. надрусан любителю на самогона! Що не продължиш да смучеш?!?? Ако нямаш какво, ще ти подам! Слава на УКРАЙНА!