Дроновете над Кремъл със сигурност не изглеждат като хитър план на Москва

Инцидентът може да остане загадка за известно време, но той отразява тактиката на Киев
7 май 2023 19:40, Йоана Цонева
180
Дроновете над Кремъл със сигурност не изглеждат като хитър план на Москва
Снимка: БГНЕС

Кой точно е прелетял с два безпилотни самолета над Кремъл около 3 ч. сутринта в сряда, вероятно ще бъде един от многото въпроси, които ще останат без отговор до края на войната в Украйна, ако не и известно време след това.

Любопитно е обаче колко много хора искат да спекулират за операция на Кремъл под фалшив флаг, като се има предвид колко смущаващо е да се видят видеозаписи на дронове, летящи над купола на Сената, където се помещават президентските кабинети на Владимир Путин, преди да бъдат взривени, пише в анализ в. "Гардиън".

Също така не е очевидно, че Русия се нуждае от оправдание за ескалиране на войната, след като през последната седмица засили бомбардировките си на фона на опасенията, че противовъздушната отбрана на Украйна е на изчерпване. В сряда в Херсонска област бяха убити 23 цивилни граждани; същият брой загинаха, след като в петък преди това крилати ракети удариха небостъргач в Уман.

Дори Маргарита Симонян, ръководител на телевизионния канал RT, която не е чужда на исканията си Русия да взриви украинския президент Володимир Зеленски в двореца му, изрази резерви. Ако това беше "хитър план на Москва", каза тя, "ситуацията вече щеше да изглежда съвсем различно".

Вместо това гражданските полети с дронове са забранени от десетки руски региони, а в Москва се заглушава GPS. В приложенията за превоз на пътници такситата изглеждат в реката - реакция, която предполага паника и затягане на електронната сигурност, а не планирана ескалация.

Помислете за по-правдоподобната алтернатива. Украйна, както и свързаните с нея партизански групировки, изграждаха своите способности по време на цялата война. Нападенията с безпилотни самолети на територията на Русия - понякога на големи разстояния - не са нещо ново.

През февруари украински безпилотен самолет се е опитал да нанесе удар по газово съоръжение на 50 мили югоизточно от Москва, съобщи Русия, като представи снимки на свален безпилотен самолет UJ-22, за да докаже това. Марката е важна - лек дрон с фиксирано крило, от типа, който може да се види как лети към Кремъл при втората атака.

Още по темата
На един от видеозаписите на инцидента в Кремъл се вижда как дронът с фиксирано крило се приближава отляво, преди да бъде взривен. Експлозията е малка, което предполага, че не е бил въоръжен. Двама души се качват на купола и изглежда не са засегнати от детонацията. Така че в никакъв случай не може да се смята, че това е опит за убийство, насочен срещу Путин.

Самюел Бендет, специалист по безпилотни летателни апарати в Центъра за военноморски анализи на САЩ, предполага, че дронът е или украинско производство UJ-22, или китайски Mugin-5. Последният се предлага онлайн за 7500 паунда - цена, която е в рамките на възможностите на партизанска група, както и на държавен субект, и е доста по-висока от обикновения квадрокоптер.

Дроновете с неподвижни крила могат да летят на стотици километри по предварително зададен курс, като се снижават, за да не бъдат открити, и са изработени от композитни материали, които невинаги се засичат лесно от радарите. Както UJ-22, така и Mugin-5 развиват крейсерска скорост от 75 мили в час и летят седем часа - а части от Украйна се намират на по-малко от 300 мили (480 км) от Москва.

Въпреки това украински източници, близки до партизанските операции, твърдят, че според тях дроновете са били пилотирани дистанционно, а не по предварително зададен курс. Това означава, че те са били управлявани от тайно място в самата Русия, може би на няколко десетки мили от столицата, като са се ориентирали по земята, за да избегнат смущенията.

Ако това е вярно, то би било рисковано, но би дало по-голяма степен на контрол на тези, които ръководят мисията, а Кремъл е достатъчно разпознаваема забележителност за всеки, който е изучавал гледката отгоре. Някои руски блогъри предполагат, че безпилотните самолети са дошли от изток, което дава допълнително доверие на теорията.

Забележително е обаче, че Русия не е разполагала с противовъздушна отбрана или системи за заглушаване, които да попречат на дрона да се приближи толкова близо. Или да го забележи от по-далечно разстояние: Летището Хийтроу твърди, че разполага с технология за борба с дронове, която според производителите може да открие идващ малък летателен апарат от 3 мили разстояние.

В Киев е пълно с компании, които спокойно проектират и експлоатират въоръжени и невъоръжени дронове, които са от решаващо значение за осигуряване на предимство на украинските военни в 15-месечната война. Нападенията с дронове с далечен обсег на действие срещу места като военновъздушната база "Енгелс" в Саратов или военноморската база "Севастопол" в Крим не са нещо ново. След нахлуването в последната дори се появи видео на живо.

Това, което е неясно, е дали политическото ръководство на Украйна организира такива атаки, насърчава ги да продължават по отрицателен начин или проукраинска групировка е излязла извън контрол. В четвъртък Зеленски заяви: "Ние не нападаме Путин".

Въпреки това в изтекли документи на Пентагона, базирани на електронно подслушване, се казва, че в края на февруари украинският президент е искал да удари "местата за разполагане" в руската Ростовска област с помощта на безпилотни самолети. Това може и да не е точно същото като прелитането на безпилотни самолети над Кремъл, но инцидентът отразява по-добре военния наръчник на Киев, отколкото руската конспирация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А по стандарт на живот знаят ли русофилите на кое място е Русия?
45
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 20% е спаднало предлагането на работа от началото на годината в България. С 11% намаляват и предложенията за работа от вкъщи
44
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската икономика се върна в челната десетка на световните лидери. Русия зае осма позиция в класацията на най-големите световни икономики в края на миналата година. Тя се върна в топ 10.
43
17
 
7
 
! Отговори
на днешния ден преди 1 година
Разруха, тотална бедност, а на места и глад. Практически унищожена армия. Това беше руската реалност края на 90те и началото на 21 век. Неизбежната гибел на Русия беше сигурна. На 7 май 2000 се провежда инаугурацията на Владимир Путин за встъпване в длъжност като втори президент на Русия. Днес Русия е световен военен хегемон, най-богатата държава, една от най-стабилните икономики. Руският народ е сплотен и уверен.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МС-21 е още на ниво изпитания. Така че леко да е конкуренция на някакви западни самолети. Нека първо започне масово производство, да видим какви количества ще могат да се произвеждат и после вече може да се говори за това въобще да го предложат на международните пазари и вече да се види как ще бъде приет и въобще за какво става въпрос.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цялото НАТО няма толкова военни експерти, колкото тук?". ----- Е, нали ние сме НАТО! :)))
40
5
 
16
 
! Отговори
ЗЕЛЕНСКИ преди 1 година
А защо да не участват наши украински дронове на парада в Москва, при положение че на Кремъл не ви достига оръжие и техника за парада? И зарята ще ви издокараме! Гледайте с биноклите си в небето, да не изпуснете момента когато ятото долети!
39
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гражданската авиация и Боингите бяха най-критични за Русия, можеше буквално да остане без авиация, но се справиха.
38
12
 
7
 
! Отговори
Честито преди 1 година
Полската енергийна фирма "Orlen"съобщи че всеки ден губи по 27$ млн.заради отказа от руският нефт !!!
37
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският пътнически лайнер МС-21 ще струва няколко пъти по-евтино от западните конкуренти. Цената на ВС-21, който ще замени основните самолети на западните концерни във флотовете на авиокомпаниите. "Цената на новите МС-21 за "Аерофлот" и други превозвачи ще бъде значително по-ниска от пазарната. Това е съзнателна стъпка на държавата, която иска да намали тежестта върху авиокомпаниите а оттам и върху пътниците, чиито цени на билетите включват лизинг.
36
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 722 банки се знае че загубите им превишават 50% от капитала - вътрешен доклад на ФЕД.Що стана?
35
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Делът на юана в трансграничните плащания на Китай през март за първи път надхвърли този на щатския долар, пише Bloomberg. Сега делът на юана е 48%. През 2010 г. беше 0%
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялото НАТО няма толкова военни експерти, колкото тук?
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй с дроновете е някаква илюзорна измама,че да летят 2 дрона над купола на Сената в Кремъл и 2-*** служителя от Кремъл да ходят по предпазната площадка на покрива в кръга на купола да ги посрещат ли или да ги наблюдават,и в туй време да ги гръмнат отстрани с ракети,като показаха на клипа само 1,който от удара предполагаемо на ракета се взриви,че се разпиля на парчета,а излъчената светлина от взрива бе малка сякаш дрона бе надалеко,че не засегна служителите качили се на покрива през нощта 3 часа.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Захар Прилепин, не Пелевин (Виктор). А това с Гешев си беше пародия и пушилка да има с какво да се занимават тyземците.
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалитът на еврозоната при всички случаи е неизбежен. Фалитът на Италия може да стане за 5 минути. Всъщност тя вече е фалирала. Държавен дълг от 3,5 трилиона долара е почти 170% от БВП (размера на икономиката ред.). Ако това се случи, тогава ще има верижна реакция в цялата еврозона. Веднага и Испания ще фалира (има и дълг от $3 трилиона). И това е - няма еврозона. Няма го ЕС.
30
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малката Естония, дори да е русофобска и да понася сериозни загуби от това, е напълно способна да съществува самостоятелно като самодостатъчна. Да, това ще бъде провинциална европейска ферма, културното ниво на населението ще бъде ниско, перспективата тясна, а технологичното развитие ще се върне на нивото от 40-те години на миналия век. Но като цяло непретенциозните хора ще бъдат сити и доволни, а тези, които искат повече, ще емигрират (в САЩ, в Русия, в Китай).
29
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е държава цивилизация. Преведено това означава - Русия е империя. Руската федерация е обединение от народи които играят важна роля на световно ниво и са обединени от обща култура - това е определението за империя. На територията на рускат империя живеят мирно над 190 различни народа, говорят се над 200 езика. Това което извратените западно-европейците се опитват да постигнат с така модерния сега мулти-културализъм, но никак не им се получава.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко встрани от темата, но вчера гледах по руските тв мястото на нападението над Пелевин и казаха, че бомбата е имала около 2-3 кг. тротил... Колата беше прекършена на две от бомбата, като е литната във въздуха. Ямата оставена в земята от бомбата беше с ширина около 2 метра и дълбочина навсякъде около 50 см. Т. е. това си беше една яма. Та въпросът е, какво точно количество тротил е изпозлвано при бомбата срещу Каскета, защото явно не е 3 кг. тротил? Просто не може да е толкова като сравним.
27
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До Анонимен-30--- Не си наясно !Няма банани и това я прави силно зависима