Руски Су-35 временно накара полски самолет да изгуби контрол над Черно море

Руският изтребител е прелетял "точно пред носа на самолета"
7 май 2023 12:03, Нели Христова
289
Руски Су-35 временно накара полски самолет да изгуби контрол над Черно море
Снимка: БГНЕС

Руски изтребител Су-35 e прeхванал над Черно море полски самолет, изпълнявал мисия на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, предаде съобщи БТА.

Инцидентът е станал в петък. Пилотите на полския самолет временно "са загубили контрол", съобщи тази сутрин полската гранична охрана.

Снощи Румъния, която първа съобщи за случая, осъди "напълно неприемливото агресивно поведение" на Русия, отбелязва АФП.

Според полската гранична охрана руският самолет е влязъл "без какъвто и да било радиоконтакт в зоната за операции, определена от (румънските власти)", и е направил "агресивни и опасни маневри, приближавайки се на три пъти до (нейния) самолет без да спази необходимата дистанция за безопасност". В резултат полският самолет "претърпя сериозна турбуленция" и екипажът, състоящ се от петима длъжностни лица, включително двама пилоти, "загуби контрол над самолета, (който) загуби височина", пише в съобщението.

Полската гранична охрана обърна внимание, че руският изтребител е прелетял "точно пред носа на самолета", пресичайки траекторията му на разстояние, оценено на "около 5 метра". След инцидента полският самолет е кацнал безопасно в Румъния.

Според румънските власти невъоръженият полски самолет, "наблюдаващ миграционния риск", е бил на около 60 километра източно от въздушното пространство на страната, в международното въздушно пространство. Той е бил изпратен на мисия в Румъния от 19 април до 17 май като част от операция, организирана от страната и координирана от Фронтекс, с участието още на Испания и Швеция.

Инцидентите между военни самолети на Русия и държави от НАТО се увеличиха значително през последните години, още преди началото на войната в Украйна. Такива произшествия често стават над Балтийско море, но също над Черно море и на други места, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
9
 
45
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Вчера по Ал Джазира коментираха, че полското фърчило е било на около 90 км от Крим. Така че пановете да се радват, че са се разминали само с пълни памперси, следващия път може да направят и подводно кацане.А ако това на снимката е СУ-35, то аз съм Дарт Вейдър!
179
10
 
33
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ха ха !...Тия шантави руснаци фанаха да обезвреждат "великите щайги" на ОТАН дори и БЕЗ изстрели !...Ега ти майтапа !...Това ми напомни за една книга за ВСВ,в която се описват акциите на авиацията на враждуващите страни..Та в СА имало един Сафонов,който само с името си плашел "Вафето"..Щом се появявал саморета му,немските пилоти предавали без шифроване "Внимание,във въздуха е Сафон!"...Знам,че вероятно е поукрасен тоя случай,но като гледам как пълнят гащите и сега "асовете",се замислям..
178
0
 
13
 
! Отговори
Гристов преди 1 година
Ти от фронта ли пишеш? Lol
177
21
 
23
 
! Отговори
az da vi преди 1 година
А трябвало да го свалят. Май ната си ли търси в черно море
176
27
 
20
 
! Отговори
До 195 преди 1 година
Питай Путинотангенса кво му е улязло у задниьо двор, щото у предния два дрона му казаха "здрасти", барутни складове горят на поразия, военни влакове дерайлират, петролни залежи експлодират, коли на наци-оналисти гърмят, карабляци потъват и го чакат хиляди изненади. Дано не ритне камбаната, че да им се порадва. Вие изкукукуригаллите русофили, тоже.
175
19
 
35
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Нормално е за натовци да напълнят гащите при среща с руснаци. Големи герои зад клавиатурите, м'ш'ки извън къщите на баба си.
174
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Йордан Полския самолет е преработен пътнически самолет, чешка направа. Може да превозва до двадесетина пътници. Поляците, въпреки че се чувстват центъра на света, все пак са *** и нямат достатъчно пари за специализиран самолет. Пригодили са този за да се правят на велики.
173
13
 
14
 
! Отговори
Йордан преди 1 година
Стига глупости. Как самолет с 5 души на борда осъществява ер-полисинг? Какъв е бил полският самолет?
172
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Каро от Аликанте Боже?!? Аз като ти чета постовете съм потресен - от тях струи като от фонтан само висока култура!
171
14
 
28
 
! Отговори
До 188 преди 1 година
От дъното на морето мога да наблюдават Курск и "Масква", който в момента е падводная лодка.
170
21
 
29
 
! Отговори
Rashist преди 1 година
Русия има заден двор и мирише яко. Що не пресече пътя на някой F, за да си припомним какво стана в Турция.
169
27
 
27
 
! Отговори
Каро от Аликанте преди 1 година
Не защитавам интересите на ордите с ниска култура от Изток,но чии го дири НАТО в задния двор на Русия.Шпионирането и подаване на информацията на Украйна е опасна игра.
168
16
 
27
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Руснаците ще се наиграят, тия евтини номера нищо не решават.
167
22
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако продължават да нахалстват поляците, следващия път ще повторят случката с американския дрон - ще гледат руския самолет от дъното на морето
166
22
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото търсили, това и намерили полските хиени... Какво точно търси полски граничен патрулен самолет в Черно море? Отговорът е *** - провокира руснаците и си търси белята.
165
30
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тълпи бягащи руски окупатори са задръстили пътищата от Запорожие към Крим.Българските села около Мелитопул очакват Украинската Освободителна Армия с цветя и хляб!Скоро затворените български училища от окупаторската руска администрация,ще бъдат свободни да отворят отново врати!Да живей България!Слава Украине!
164
29
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИМА САМО ЕДНА ДЪРЖАВА В СВЕТА,КОЯТО ПРЕСЛЕДВА ГРАЖДАНИТЕ СИ АКО ИСКАТ МИР НА ПУБЛИЧНО МЯСТО! И ТОВА Е СРАМЪТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО,НАРЕЧЕН РУШИЯ!
163
21
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С наколко думи ,направил ги е смешни . Слава Z
162
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега проверете пост 169.О чудо!!!там този вид шапка е без цензура
161
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме блокираха,но ми изтриха поста в който обеснявах как дежурния в ДНЕС БГ се издаде че пише тук като изрази които използва не се цензурират,ни изполвайки ги аз абсолютно същите бяха цензурирани.Пример: шапка предпазваща ушите изпозвана не само в руската армия-***