Руски Су-35 временно накара полски самолет да изгуби контрол над Черно море

Руският изтребител е прелетял "точно пред носа на самолета"
7 май 2023 12:03, Нели Христова
289
Руски Су-35 временно накара полски самолет да изгуби контрол над Черно море
Снимка: БГНЕС

Руски изтребител Су-35 e прeхванал над Черно море полски самолет, изпълнявал мисия на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, предаде съобщи БТА.

Инцидентът е станал в петък. Пилотите на полския самолет временно "са загубили контрол", съобщи тази сутрин полската гранична охрана.

Снощи Румъния, която първа съобщи за случая, осъди "напълно неприемливото агресивно поведение" на Русия, отбелязва АФП.

Според полската гранична охрана руският самолет е влязъл "без какъвто и да било радиоконтакт в зоната за операции, определена от (румънските власти)", и е направил "агресивни и опасни маневри, приближавайки се на три пъти до (нейния) самолет без да спази необходимата дистанция за безопасност". В резултат полският самолет "претърпя сериозна турбуленция" и екипажът, състоящ се от петима длъжностни лица, включително двама пилоти, "загуби контрол над самолета, (който) загуби височина", пише в съобщението.

Полската гранична охрана обърна внимание, че руският изтребител е прелетял "точно пред носа на самолета", пресичайки траекторията му на разстояние, оценено на "около 5 метра". След инцидента полският самолет е кацнал безопасно в Румъния.

Според румънските власти невъоръженият полски самолет, "наблюдаващ миграционния риск", е бил на около 60 километра източно от въздушното пространство на страната, в международното въздушно пространство. Той е бил изпратен на мисия в Румъния от 19 април до 17 май като част от операция, организирана от страната и координирана от Фронтекс, с участието още на Испания и Швеция.

Инцидентите между военни самолети на Русия и държави от НАТО се увеличиха значително през последните години, още преди началото на войната в Украйна. Такива произшествия често стават над Балтийско море, но също над Черно море и на други места, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
9
 
! Отговори
После винаги преди 1 година
Казват че е непровокирано с нищо!
139
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РЛС, какво рлс на самолет л-410 бе ушанко, това е самолет с товароподемност тон и половина, използва се или като лек товарен за кратки разстояния или за наблюдение, в случая е част от Фронтекс
138
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полския самолет наблюдавал нещо си,а руския му казал да се махаха,щото няма работа там.Е каква работа пък имат точно поляците в Черно море,че не е много ясно.
137
2
 
25
 
! Отговори
Ауу още един преди 1 година
Шпионски самолет го закъсал;) Докато търсил мигранти в Черно Море!
136
0
 
7
 
! Отговори
До 167 преди 1 година
Да ама тази резолюция е чак след това! След негарното нахлуване в Афганистан! Тя е за миротворческите сили уж ..детовияха там 20 години! А за нападението НЯМА резолюция, защото е нелегално!
135
2
 
22
 
! Отговори
Самият факт преди 1 година
Че ООН е в Ню Йорк и САЩ ако искат може да не ти издадат виза, казва всичко за обективноста на ООН!
134
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За войната в Афганистан има резолюция на Съвета за сигурност на ООН номер 1386 приета единодушно от всички членове като русия и Китай също гласуват за. Престанете с лъжите и манипулациите. За Ирак има един куп резолюции срещу диктатора Садам Хюсеин. Но е жалко, че Буш и Пауърс не бяха подведени под наказателна отговорност за невярните твърдения за оръжия за масово поражение. За войната в Сирия нямаше мандат заради русия, а такъв мандат трябваше да има. За Либия имаше мандат и Медведев бе за.
133
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво е ООН безмисленна организация обслужваща интересите на неолибералите със седалище в Ню йорк. Само, че нещата се променят и тази организация няма да има тежест защото по голямата част от населението няма да членува много скоро.
132
0
 
15
 
! Отговори
Виц преди 1 година
Последния път когато Международния Накаателен съд в Хага наказа САЩ за военни престъпления
131
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 161 "... Украйна има късмет, че ще се избави от русофилите веднъж за винаги." - това се нарича геноцид... който всъщност режимът в Киев действително извършва. Но споко, мюретата на САЩ ще бъдат съдени на нов Нюрнберг за това.
130
1
 
24
 
! Отговори
РЛС преди 1 година
5 членен екипаж в самолет на брегова охрана...дрън-дрън чи пляс.Бил е разузнавателен АУАКС и е шпионирал руднаците.Намерил си е майстора дето се вика.Самите ѝрумънски власти потвърждават че е летял на 60км от румънското въздушно пространство в международно такова.
129
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нещастието си Украйна има късмет, че ще се избави от русофилите веднъж за винаги. Преди войната в Украйна имаше хора гласуващи за русофилски партии и имаше хора вярващи в лъжите за "Руския Свят" и братство. Същите тези хора сега проклинат русия и на стари години минават от руски на украински език. Украйна ще се възстанови като Япония, Южна Корея и Западна Германия. А България за съжаление няма как да се спаси от русофилската зараза и ще продължим да сме последна дупка на кавала.
128
1
 
23
 
! Отговори
До 153 преди 1 година
То и САЩ нямаха резоляция от ООДа нападнат Ирак, Афганистан, Югославия, Сирия итн. пък какво??! Някойда ги осъди? Нали ще избомбят Хага?! ООН ибез ва е в Ню Йорк ;)
127
30
 
2
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Русия е грешка в матрицата, Украйна и НАТО в момента фиксват бъга. След това няма да има Ty3eMци със самолети и ядрено оръжие, имперски амбиции и излишно самоуствие.
126
26
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Въоръжен руски изстребител надува мускули пред невъоръжен полски самолет за наблюдение.Все едно зрелостник да се пъчи пред първокласник.Жалка руска история.
125
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитите за аргументация с жертви на руската пропаганда са безсмислени, защото колкото и факти и документи да извадиш на русофил, той ще си остане на мнението и ще лъже и сменя темата до безкрай. русия е незаконно в Украйна. Факт. За 2022 умряха много повече хора отколкото за 8 години преди това. Факт. По международното право всяка държава има право да окаже военна помощ дори с пехота в Украйна. Факт. Пък вие си пишете каквито искате опорки. Фактите са факти.
124
1
 
14
 
! Отговори
До 153 преди 1 година
То и срещу нацизма и прославянето нама резолюция на ООН, защото САЩ, Украйна и 50 сателити гласуваха против! Тва не значи, че нацизма е добър ;)
123
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен до 136 Разликата е, че срещу Украйна няма резолюция на ООН, а срещу Милошевич има резолюция 1199 и още един куп преди нея. Освен това Минските споразумения бяха нарушавани през цялото време от русия защото там изрично е указано изтегляне на чуждестранните военни, а русия 8 години държи свои военни в Донбас - доказано от съда в Холандия. Освен това няма никакви доказателства, че нарушенията на прекращаването на огъня са били в по-голяма степен вина на Украйна. Това са руски твърдения.
122
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен до 136 преди 1 година
По същата причина Русия нахлу в Украйна неспазване на Минските споразумения и геноцид над Рускоговорящите. Е сега кой е агресора едните нападат Сърбия в която няма нито един амеликанец, французин и останалите които нападнаха суверенна държава. Докато в 4 области преобладават рускоговорящите това е разликата краварче.
121
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 138Ти си лъжец и манипулатор. Садам нападна Кувейт незаконно това дали там има нефт или не няма значение. Да не е нападал. Като нарушиш закона, получаваш последствията. А ООН не планираше независимост на Косово. Стигна се дотам заради невъзможното поведение на сърбите които се държат като националисти, шовинисти, мразещи мюсюлманите и до ден днешен. При положение, че в Косово 90% от населението са албанци, е нормално да не искат да бъдат управлявани от диктатора Милошевич от Белград.