Руски Су-35 временно накара полски самолет да изгуби контрол над Черно море

Руският изтребител е прелетял "точно пред носа на самолета"
7 май 2023 12:03, Нели Христова
289
Руски Су-35 временно накара полски самолет да изгуби контрол над Черно море
Снимка: БГНЕС

Руски изтребител Су-35 e прeхванал над Черно море полски самолет, изпълнявал мисия на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, предаде съобщи БТА.

Инцидентът е станал в петък. Пилотите на полския самолет временно "са загубили контрол", съобщи тази сутрин полската гранична охрана.

Снощи Румъния, която първа съобщи за случая, осъди "напълно неприемливото агресивно поведение" на Русия, отбелязва АФП.

Според полската гранична охрана руският самолет е влязъл "без какъвто и да било радиоконтакт в зоната за операции, определена от (румънските власти)", и е направил "агресивни и опасни маневри, приближавайки се на три пъти до (нейния) самолет без да спази необходимата дистанция за безопасност". В резултат полският самолет "претърпя сериозна турбуленция" и екипажът, състоящ се от петима длъжностни лица, включително двама пилоти, "загуби контрол над самолета, (който) загуби височина", пише в съобщението.

Полската гранична охрана обърна внимание, че руският изтребител е прелетял "точно пред носа на самолета", пресичайки траекторията му на разстояние, оценено на "около 5 метра". След инцидента полският самолет е кацнал безопасно в Румъния.

Според румънските власти невъоръженият полски самолет, "наблюдаващ миграционния риск", е бил на около 60 километра източно от въздушното пространство на страната, в международното въздушно пространство. Той е бил изпратен на мисия в Румъния от 19 април до 17 май като част от операция, организирана от страната и координирана от Фронтекс, с участието още на Испания и Швеция.

Инцидентите между военни самолети на Русия и държави от НАТО се увеличиха значително през последните години, още преди началото на войната в Украйна. Такива произшествия често стават над Балтийско море, но също над Черно море и на други места, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
13
 
10
 
! Отговори
До 191 преди 1 година
Полза ще е края на американската нео колония Бългирия и смея ли да напиша..повече свобода и суверенитет на България! И по малките държави, които не са принудени да се самоубият икономически да спасят долара!
159
14
 
13
 
! Отговори
До191 преди 1 година
Сао един *** центаджия не може да види ползата от световна демокрация и край на америаканската хегемония войни!!
158
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жертвите на руската пропаганда в коментарите си искат ЕС, НАТО и западния свят да страдат и да дойде нов световен ред начело с Китай. Само не мога да разбера каква е ползата на българина от това? Нито сме Китай нито сме русия. Ако Китай победи, прецаканите ще сме ние. Русофилите искат българите да страдат. Историята на Света не познава фурнаджийска лопата която да е получила уважение.
157
13
 
16
 
! Отговори
Ох замалко преди 1 година
Да стане от полски самолет, полска подводница, която наблюдава миграционния поток на рибите в Черно Море :)
156
10
 
15
 
! Отговори
На САЩ им се свидят преди 1 година
Дроните за 300 000 долара парчето..полския живот е по евтин ;)
155
4
 
5
 
! Отговори
После като се преди 1 година
Разбия, пак ще е непровокирано ;)
154
20
 
8
 
! Отговори
Hitle преди 1 година
Скоро Руснаците ще ядат паплягата!
153
4
 
11
 
! Отговори
До 181 Тъпия цент преди 1 година
Дотакава степен е свикнал да бъде колония на САЩ и да го управляват евроамерикански марионетки, чедаже не разбира какво е това демокрация! Не може да си предствави народа да има власт в една уж демократична държава! Жалка работа!
152
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша няма излаз на Черно море , скоро и суша няма да имат
151
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха полските пилоти оцапали гащите в кафеникаво
150
4
 
17
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Не било ми полски ястреб, най - ми било полска гугутка. ***-гууу, ***-гуууу
149
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 181-ти как разбра,че е русофил?
148
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо, не знаех че полша граничи с черно море и второ, не пишат какъв е бил полския самолет за да не навредят на продажбите като лесно губещ контрол и че не може да се разчита на него при ситуация... .
147
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По скоро руския самолет е изпълнявал мисия на руската граница, а поляка му се е натресъл...
146
8
 
14
 
! Отговори
До долния преди 1 година
Населението на една държава не определя политиката И- Ти уби рибата бе! Демокаия означава власт на народа! От гръцки! Това дето и го пишеш се нарича диктатура!
145
21
 
14
 
! Отговори
до умника 172 преди 1 година
Населението на една държава не определя политиката и русофилче нeщ'acтно.... Освен това на 26.04 в ООН тези държави които си изброил... гласуваха със *ЗА* резолюция с която Русия се класифицира като АГРЕСОР...
144
8
 
5
 
! Отговори
До 171 преди 1 година
Ауу лоша новина! Мили беше против нео либралите и войната...това показва че Сащ исст да ескалират още!!
143
8
 
22
 
! Отговори
То Русия преди 1 година
И да свали Полски самолет над Кремъл, САЩ и сателити ще ревнат, че с нищо е непровокирана агресия на Русия! И самолета леко с е отклонил 2000000 км!
142
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен :*** ще викаш на баща си дето се е подмазвал навремето на комунистическата партия точно както и ти го правиш в момента *** платен.Твоите хора са написали,че е летял в международното въздушно,а не в румънското.Относно вида на самолета си много добре запознат.Сводка ли ви правят всяка сутрин?
141
16
 
24
 
! Отговори
До 156 преди 1 година
Космонавте, с промито мозъче, забравяш Китай, Индия, Бразилия или колективния юг, който съставлява 2/3 от населението на планетата. На тази част от планета отдавна и е писнало от НАТО и империализма на запада. Фиксването на бъга в системата тече в обратна посока - към САЩ и НАТО. Но ти не си способен да го осъзнаеш защото нямаш критично мислене, ти следваш наратива на мейстийма и не подлагаш на съмнение пропагандата.