Пригожин: Редовната руска армия е оставила фланговете на "Вагнер" открити

По-рано днес украинската армия обяви, че е постигнала напредък с 500 метра
18 май 2023 20:08, Йоана Цонева
180
Пригожин: Редовната руска армия е оставила фланговете на "Вагнер" открити
Снимка: БГНЕС

Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обвини редовната руска армия, че е отстъпила с 570 метра северно от град Бахмут и е оставила фланговете на собствените му бойци открити, съобщава "Ройтерс".

Силите на "Вагнер" оглавяват нападението срещу Бахмут - една от най-кръвопролитните и продълижтелни битки във войната, като през последните месеци разчитат и на известна подкрепа от редовната армия.

Пригожин, който многократно е обвинявал висшето военно ръководство на Русия, че не прави достатъчно в подкрепа на хората му, поиска от Министерството на отбраната да направи всичко възможно, за да защити фланговете на Бахмут след отстъплението на редовната руска войска.

"За съжаление, части на руското министерство на отбраната се изтеглиха с 570 метра на север от Бахмут, оставяйки открити нашите флангове", оплака се шефът на "Вагнер" в аудиозапис.

Още по темата
"Обръщам се публично към висшето ръководство на Министерството на отбраната, защото писмата ми не се четат: Моля, не предавайте фланговете", настоя той. Думите му бяха насочени към руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Групата "Вагнер" твърди, че е превзела по-голямата част от разрушения град - макар и с цената на огромни човешки загуби. Украйна обаче посочва, че през последните дни нейните сили са отвоювали територия около Бахмут.

По-рано днес украинската армия обяви, че е постигнала напредък с 500 метра на някои позиции.

Украински официални лица уточниха, че напредъкът на силите им около Бахмут не е част от планираното от Киев по-широко контранастъпление.

Миналата седмица украинската армия съобщи, че е започнала да отблъсква руските сили около Бахмут след месеци на тежки боеве, а Москва призна, че нейните сили са отстъпили на север от града.

На 15 май Украйна обяви официално първи успехи край града.

Москва гледа на Бахмут - град с около 70 000 жители преди избухването на войната преди близо 15 месеца, като на стъпало към превземането на останалата част от Източен Донбас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня 44. Ключова дума - "май".
55
6
 
8
 
! Отговори
Sandi преди 1 година
Ммм *** и трескави брътвежи от укроагитката. Складовете с боеприпаси изчезват един след друг, контраофанзива нама да има, а спонсорите са изнервени и пред фалит. И най-якото е, че *** с лопати, допотопни танкове и чипове от тостери смляха натовските фантазьори.
54
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за оставените открити флангове беше преди седмица и половина. Сега отново руснаците контролират фланговете и отбиха настъпилите украинци обратно. В момента остават 2 - 3 многоетажни сгради, на самия край на Бахмут, в които се опитват да воюват последните укро-фашисти в града. По последни данни само 1% от града все още се контролира от украинците и до ден - два се очаква градът окончателно да бъде прочистен от тях. Донецката републига готви керван от машини за възстановяването на града.
53
0
 
12
 
! Отговори
Пригожин преди 1 година
След Бахмут отиваме на Червеният площад .
52
8
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
А най-новата информация според украинците е, че Вагнер са влезли като плъх в капан в Бахмут! И май и руснаците са ги прежалили за пушечно месо! Наивно е да се смята, че като се върнат от фронта, престъпниците ще заживеят нормален социален живот! Особено след бутилка водка!
51
7
 
9
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
Шефа на Генералния щаб Герасимов не *** човек. На него му е пределно ясно, че ще трябва да се изтеглят обратно към Попасна и не вижда никакъв смисъл да инвестира снаряди и бойна техника във Вагнер само защотото Пригожин е обещал на някого да превземе Бахмут. Украинската армия са наоколо по височините а самия град е в ниското като амфитеатър. Всеки метър се орострелва от ВСУ само някой да си надигне главата. Това е някаква лудост от военна гледна точка.
50
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука разни откачалници подържат Укристан.А Укристан прави всичко възможно да предизвика ядрена война между Запада и Русия.Начело на Укристан са пълни зомбирани същества начело със Зеленото джудже и компания.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На това плямпало всеки ден ли ще му давате трибуна?
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бягат като таракани
47
8
 
16
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Пригожин,пий си спирта за горене и си гледай разбойниците как ги избиват славните украинци (много добра присъда ,получават).Вагнер са бандити и трябва да бъдат преследвани и бити.
46
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е смешното ,че Бахмут вече няма стойност. Имаше ако беше паднал веднага и да тръгнат навътре . Вече нищо не правят... потъват всеки ден . С какво ще влязат до Киев трябват танкове и самолети да ги покриват през ширните поляни ? Джавелините това чакат ... самолетите немогаг да доближават Киев ,защото Patriot сваля надалеч. Нямат ходове...
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента Вагнер бомбят последното каре с блокове "домино"
44
4
 
4
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Пригожин нали щеше да напуска позициите. А сетих се, той пък какъв е, просто една от всички латерни. Между другото след Бахмут руснаците нямат голям избор. Или Киев, или Одеса. Или 10 год война. А това означава настъпление.
43
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След тази война всичката пропаганда за великите им оръжия рухна. На лъжата краката са къси ... в буквалния смисъл :))
42
7
 
15
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Бахмут Русия ***:):):)Голям майтап как Путин се мъчи с едно градче колко Карнобат и руснаците там дадоха 50К трупа:):):)
41
9
 
12
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Май май путинчо ще яде шамарчета.
40
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците вече разпродават онлайн останките от Patriot.Пара от всичко се прави има ги снимани хахха
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам, Евгений Пригожин дава интервюта на "Ройтерс" ли?
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въздушна тревога е обявена над цяла Украйна .
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя Пригожин не може много да му се вярва.Всеки ден пуска нови партенки.