Пригожин: Редовната руска армия е оставила фланговете на "Вагнер" открити

По-рано днес украинската армия обяви, че е постигнала напредък с 500 метра
18 май 2023 20:08, Йоана Цонева
180
Пригожин: Редовната руска армия е оставила фланговете на "Вагнер" открити
Снимка: БГНЕС

Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обвини редовната руска армия, че е отстъпила с 570 метра северно от град Бахмут и е оставила фланговете на собствените му бойци открити, съобщава "Ройтерс".

Силите на "Вагнер" оглавяват нападението срещу Бахмут - една от най-кръвопролитните и продълижтелни битки във войната, като през последните месеци разчитат и на известна подкрепа от редовната армия.

Пригожин, който многократно е обвинявал висшето военно ръководство на Русия, че не прави достатъчно в подкрепа на хората му, поиска от Министерството на отбраната да направи всичко възможно, за да защити фланговете на Бахмут след отстъплението на редовната руска войска.

"За съжаление, части на руското министерство на отбраната се изтеглиха с 570 метра на север от Бахмут, оставяйки открити нашите флангове", оплака се шефът на "Вагнер" в аудиозапис.

Още по темата
"Обръщам се публично към висшето ръководство на Министерството на отбраната, защото писмата ми не се четат: Моля, не предавайте фланговете", настоя той. Думите му бяха насочени към руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Групата "Вагнер" твърди, че е превзела по-голямата част от разрушения град - макар и с цената на огромни човешки загуби. Украйна обаче посочва, че през последните дни нейните сили са отвоювали територия около Бахмут.

По-рано днес украинската армия обяви, че е постигнала напредък с 500 метра на някои позиции.

Украински официални лица уточниха, че напредъкът на силите им около Бахмут не е част от планираното от Киев по-широко контранастъпление.

Миналата седмица украинската армия съобщи, че е започнала да отблъсква руските сили около Бахмут след месеци на тежки боеве, а Москва призна, че нейните сили са отстъпили на север от града.

На 15 май Украйна обяви официално първи успехи край града.

Москва гледа на Бахмут - град с около 70 000 жители преди избухването на войната преди близо 15 месеца, като на стъпало към превземането на останалата част от Източен Донбас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 37 джуджето никаква авиация неможе да пусне повече, защото няма самолети. Има само празни приказки ,като за кинжал. Самолетите му не са "стелт" и всяко ПВО ще ги събори дори и тяхното старо ц300 . Да не говорим за Patriot и други западни. Авиацията никога не им е била сила. Само на думи нали. Но реалността е видяхме в началото... падаха им самотите всеки ден. Никоя армия не би се отказала от небето ,ако може :)))
35
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туко що четох канала в Телеграм,остава 1 кв километър,който се контролира от украинците.Бахмут няма здрава сграда .
34
2
 
7
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 година
Започвам да го харесам тоя Подложин мъдри слова изрича.
33
13
 
11
 
! Отговори
Има преди 1 година
Един факт. Путин жали армията си и обикновеното население. Естествено, че ще пусне на първа линия отрепките и затворниците. Естествено е и да не ги подкрепя официално. Ясно е, че не е без съгласието му. Ясно е, че няма как тая армия на Пригожин да действа самосиндикално, че иначе ще се изпотрепят. Факт е също, че Путин не пуска авиацията, за да не става мишена. Иначе руските самолети да бяха бомбардирали каквото им е кеф. Предпочитат с ракети. Имат-могат. Украйна се брани с ПВО, докато им ги дав
32
14
 
6
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Да, нищо е руската армия за краварите! Все пак не са "непобедимите" талибани-козари от планините на Афганистан, повечето въоръжени с калашник на магаре, които без време ометоха краварите с все съюзниците им от отан и местното правителство, а докато висяха по колесниците на самолетите нямаха време да приберат оръжие за 80 милиарда...
31
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В резултат на интервенцията на САЩ по цял свят са загинали от 4,5 до 4,6 млн човека. Такава е печалната статистика публикува The Washington Post. Изданието се осланя на доклад на изследователи от Университета Браун.
30
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33 Украйнците със сигурност НЕ искат, но какъв избор имат след като нападнати 2014г... замълачаха си.... агресора каза щом си мълчат 2022г ще ги нападнем и вземем цялата държава. Ами те нямат избор ,не се бият за политици , а водят освободителна война. Както нашата с османската империя. От другата страна там вече си прав .. там се бият за шепа хунта.
29
9
 
11
 
! Отговори
Ха ха... преди 1 година
С тия отстъпени от север на Бахмут 500 метра, с ракети от перални, основно оръжие - кирки и лопати, няколко пъти умиращ Путин, с избити над 200 хил., ранени поне още 500 хил. от общо 300 хил. армия с все местни, доброволци и Вагнер.... Всушанките трябваше да са нхлули в Кремъл!
28
8
 
5
 
! Отговори
Ей преди 1 година
Това е стар фейк, дайте нов фейк...
27
6
 
13
 
! Отговори
До мужик преди 1 година
Не е така. Истината е, че хората вече не искат да се бият. Същото е и с украинците, американците и българите. Никой не ще да умира заради политически интереси на хора, на които не им пука за народа им. Политиците са бооклуци. Вкарват хората във воини, а самите те се спасяват и живеят в охолство. Едно време царете са били на фронта, макар и да не са били на първа линия, но са били на битките и са правили стратегии, не са се крили в хралупи и да правят само изявления.
26
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 Естествено. Както виждаш САЩ действат бавно и методично. Дават оръжие на парче, а целта е никой от двете армии да не взема превест. Докато евентуално се уморят и разберат. САЩ имат мощта и технологии с който могат да приключат бедната стара руска армия много бързо. Но не това искат. Целта е умора и преговори. Дали ще стане ,ще видим.
25
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24 Колега ти тия фантасмагории да не си ги учил в Харвард заедно с другите калинки...
24
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин е дипломатичен. Вместо да си каже направо че руската армия е избягала,той казва е оставила фланговете.
23
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е отстъпила. От тук до кварталния магазин. А Пригожин не го хвалете. Радвайте се, че на власт е Путин, че е умерен. И не искайте смъртта на Путин, че след него ще е по-зле. Дойдат ли на власт такива като Пригожин световната война е факт. И САЩ дори си дават сметка за това и гледат много да не правят глупости.
22
9
 
12
 
! Отговори
Таня преди 1 година
На Пригожин накрая ще му писне и такива шамари ще му отвърти на дребния, че ще има да се чуди колко е часа.
21
4
 
11
 
! Отговори
Силиций преди 1 година
Също така е оставила открит и задния двор на Путин.
20
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сталин е същия глупакк. каква армия е имал сталин ? Та Хитлер ги разбива за 3 месеца и си върви спокойно през цялата Украйна и русия. Само лошото време и амбияга му да се бие на 4 посоки и чак в Африка му е попречило да влезе в Москва на 5тия месец ;))) После следват 2г+ в които русия седи зад Москва и чака оръжие от САЩ и Англия. Както и съюзниците да почнат Хитлер от запад. Реално ако беше 1 на 1 ... сталин щеше да бъде пребит бързо и безмишостно.
19
5
 
21
 
! Отговори
русский мир преди 1 година
Жалко за руските и украинските жертви в тази безсмислена война, започната от ботокса, за да може разни с мозъчния капацитет и външния вид на орангутан да се пенят по форумите и във фейса.
18
2
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Така ли ти се струва? Играел си? И като на игра си претопява армията, техниката, геополитическото положение, икономиката и населението си. Игрички викаш? Няма драма, а? Хахахаххахаха
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалки журналистчета!!!!