Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област

Украйна била задействала шест механизирани и два танкови батальона
Обновена: 5 юни 2023 06:10 | 5 юни 2023 06:10, Елка Василева
364
Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са осуетили голяма украинска офанзива в южната украинска Донецка област, съобщи рано тази сутрин руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В изявление на министерството се казва, че Украйна е започнала офанзивата вчера, като са били задействани шест механизирани и два танкови батальона.

Още по темата
Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери руското изявление. Засега няма коментар от Украйна.

Не ясно дали съобщената атака представлява официалното начало на дългоочакваната украинска контраофанзива за възвръщане на част от територията, завзета от руските сили след началото на нашествието през февруари 2022 г.

"Целта на противника беше да пробие отбраната ни в най-уязвимия, според него, сектор на фронта", заявиха от руското министерство на отбраната. "Противникът не изпълни задачите си и не постигна успех".

Руските сили са убили 250 украински военнослужещи, както и са унищожили 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини, според същия източник. Това е постигнато "в резултат на умелите и компетентни действия на военната група "Изток".

Вчера Киев призова за "мълчание" преди дългоочакваната контраофанзива за възвръщане на териториите, които Русия пое под свой контрол в продължаващата вече 15 месеца война, припомня Ройтерс.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, който отговаря за военната операция на Москва в Украйна, е бил в района на украинската атака, съобщи министерството, като уточни, че той е бил "на един от предните командни пунктове".

Във видеоклип, публикуван в телеграм-канала на министерството, се виждат няколко военни превозни средства, разположени на обширна територия, които са подложени на въздушна атака.

В същото време нападение с дрон е причинило пожар в енергиен обект в руската Белгородска област рано тази сутрин, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Няма пострадали хора, добави той в Телеграм.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен "На руските мошеници кой им вярва освен русофилите? Миналата седмица на два пъти убиваха Залужни и Буданов." А колко клона на Путин вече има, Колко Двойници, Колко и какви ли не терминални болести тоя чиляк изкара... - НЕ ВЯРВАЙ НА ЖУРНАЛИСТИ - ПРОВЕРЯВАЙ по три пъти
237
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 260.И за това ли в Русия избягаха 5 милиона украинци,айде стига с тия урко глупости.
236
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде няма нужда да лъжете толкова. Офанзивата още не е започнала ама непобедимата руска армия вече е отблъснала атаката. Стига сте хранили тоя пpocт руски народ и нашите прocти русофили с непрестанни лъжи. Бъдете по-скромни.
235
5
 
2
 
! Отговори
до 258 преди 10 месеца
В Масква могат да говорят за горене и удавяне на укаинските деца, това не е неонацизъм според тебе? Цитирам "да се намери финално решение на украинския въпрос". Действията на Украйна са напълно закономерни според рашистката инвазия.
234
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен Защо се изказваш НЕПОДГОТВЕН? Пригожин е лежал в затвора. Това ДИРЕКТНО го изключва от повечето държавни и спец работи в РФ!!!
233
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Веселяк СВО са определени мого много ясно - Денацификация на Украйна - не може в ръководството на страната да има някой който открито да казва Москалаяко на Гиляко и т.н. НЕОНАЦИСКИ ДЕЙСТВИЯ. Демилитаризация - да няма оръжия с огромен обсег на действие които да заплашват включително вътрешността на страната. Защита на ЛНР И ДНР пак терористично да не ги обстрелват практически ежедневно
232
8
 
4
 
! Отговори
Вервайте преди 10 месеца
Руските смешници оня ден бяха "елиминирали всички" военни единици на Свободна Русия, а днеска само "отблъснали". След два дена чакаме - "героично отстъпили до по-стратегически позиции към Масква", и след това - "победоносно се предали в жест на добра воля".
231
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Твърде е вероятно Путин да бъде наследен от криминалния престъпник Пригожин. Руският народ напълно си го е заслужил. Това ще е ореола на руската имперщина, главният виновник за позора на Русия.
230
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На руските мошеници кой им вярва освен русофилите? Миналата седмица на два пъти убиваха Залужни и Буданов.
229
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожин: "НЕ МЫ придумали эту спецоперацию и развязали безмозглую педерастическую братоубийственную войну. НЕ МЫ по-хамски прошлись сапогами по всей территории Украины. НЕ МЫ просрали под Киевом, Сумами, Черниговом, Харьковом, Херсоном. Шойгу и Герасимов должны будут застрелиться. Или мы повесим их на Красной площади. Мобики, откройте глаза и порвите ЖОПЫ тем негодяям на Рублевке."
228
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Веселяк Ти представяш ли си какво предсталява конфликта? Започваме с огромна граница Белорус, Полша,Молдова и Румъния. която ВСУ трябва да охранява за да хваща бегълците от могилизация, 250км море Одеса, Николаев до Харковска област за над 1000км Бойни действия и след това още има до оня ден граница пасивна между РФ и Украйна. Уккраинците са с полиция и СБУ към милион а РФ с ЛНР И ДНР са към 600000
227
3
 
5
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Украинците загиват - достатъчно е да се видят гората от знаменца в центъра на Киев. Но те се бият за родината си. За какво *** руснаците? Някой ще обясни ли целите на СВО? Да сравним ли с руските безсмислени "месни щурмове". Бахмут го взимаха почти година.
226
3
 
3
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Фильовци,сякаш не видяхме кого пращат на война. Не видяхте ли мобилизираните? А видията, които снимаха не гледахте ли?Да,Русия има огромен мобилизационен потенциал. Да,могат да победят,ако обявят пълна мобилизация и сложат цялата икономика във военен режим. Дали ще го направи кагебиста,а?
225
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Ех Боби Вчера по територията на РФ по граждански обекти точно Белгородки район ВСУ са изстреляли над 600 снаряда и ракети от РСЗО. Защо това е възможно? Защото РФ се изнесе без бой от целия Харковски окръг когато ВСУ проби фронта който както казах беше безкрайно глупави и неефективно това дори не беше прикрите. По-Точна дума ПОЗОР. Сега мирни граждани умират заради решения от преди почти година.
224
3
 
3
 
! Отговори
Мисирките- бавите се преди 10 месеца
ка още не сте напечатали че всичко е руска дезинформация и украинците изобщо даже нямат никакви загуби и всичко е една 'успешна' 'специална' 'операция' на НАТО ЧВК ВСУ за злепостстаяне на Кремъл?
223
3
 
1
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Оу,колко много народ. :) А защо правиха мобилизация като имат толкова "войска"? Росгвардия може да бие с палки невъоръжени протестиращи. Вътрешните войски са,за да поддържат режима.
222
3
 
3
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Що се отнася до фортификациите: губернаторът на Белгородска област изхарчил над 100 милиона евро! за фортификации. Какво стана? Една рота с Бтр и танк спряха за кратко да си направят селфи
221
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Веселяк "Руския войник е необучен и зле облечен." Ех Веселяко да беше попрочел а? В РФ има 6 типа войски ФСБ(това си е полиция и SWAT), Росгвардия(карабинери, Вътрешни войски, спецназ) Наборници - тук си прав но те нямат място в СВО, Казионни военни и доброволци мотиворани и обучени Професионалисти. ЧВК - първите нямат никаква бойна стойност - платена охрана но вторите като Вагнер са черешката на тортата. Имат боен опит от цялата земя и не са сковани с военните устави морален кодекс и прочие
220
0
 
9
 
! Отговори
Другаде освен Плевен преди 10 месеца
До Плевен - като сте със "братска Украйна" върви им помагай! Ние ще си чакаме братушките по традиция с хляб и сол и ракийка на сянка под асмата !
219
0
 
4
 
! Отговори
стил ИДИЛ преди 10 месеца
укро-терористите, нали имат същите учители като ислямските терористи, ще се утилизират на малки ордички. Руснаците имат доста опит с тази "тактика".