В Русия се сетиха: Да се сложи край на наемнически групи като "Вагнер"

Те пречели на военното командване според Владислав Сурков
27 юни 2023 07:00, Елка Василева
71
В Русия се сетиха: Да се сложи край на наемнически групи като "Вагнер"
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият главен стратег на руския президент Владимир Путин призова да бъде сложен край на наемническите групи в Русия след бунта на основаната от Евгений Пригожин наемническа група "Вагнер" и предупреди, че те пречат на военното командване, предаде Ройтерс.

Още по темата
Владислав Сурков, придобил известност с прозвището "кукловода на Кремъл", заяви, че "частните военни компании" са идея, внесена от САЩ и създадена за водене на прокси войни. "Как може едно военно подразделение да бъде частно според нашите разбирания? Това напълно противоречи на руската политическа, управленска и военна култура", заяви Сурков в интервю, публикувано от неговия сътрудник Алексей Чеснаков.

По думите на Сурков има риск подобни групи да превърнат Русия в "някакъв вид евразийска племенна зона", като в същото време те внасят разделение в командването на въоръжените сили, докато Русия провежда по думите на Кремъл "специална военна операция" (СВО) в Украйна.

"За какво ни трябват те днес, когато открито участваме в битката за Украйна? Това не е прокси война, това е СВО", посочи Сурков. "Армията трябва да бъде подсилена не само с оръжия, но и с единство в командването", добави той.

Като първи заместник-ръководител на администрацията на Кремъл от 1999 г. до 2011 г., Сурков помогна на Путин да изгради своята контролирана изкъсо политическа система. След това той работи в правителството и по-късно се завърна в Кремъл като съветник на Путин. Сурков напусна Кремъл през 2020 година.

Според Сурков Пригожин "е олигарх" и той описа криминалното минало на наемника в Санкт Петербург. През 1981 г. 20-годишният Пригожин е осъден на 13 години затвор за грабеж и нападение, след като задушил жена, докато тя загубила съзнание, става ясно от съдебни документи. "Това е всичко, което трябва да знаете за Пригожин", заяви Сурков.

От своя страна лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) Леонид Слуцки написа в канала си в Телеграм, че ЛДПР
продължва да настоява за създаване на професионална армия от не по-малко 7 милиона войници, предаде ТАСС.

"Избегнахме голямо кръвопролитие. Но ЛДПР продължава да настоява: за гарантиране на сигурността ни е необходима професионална армия от не по-малко от 7 милиона военнослужещи и граждански персонал", се посочва в съобщението.

Слуцки отбеляза, че "никакви частни военни компании (ЧВК) и техни аналози не са необходими на страната" и че "в действащата армия има проблеми, но решението не са ЧВК".

Слуцки добави също, че амнистията не трябва да се разпростира върху онези, "които са убили пилоти, които по същество са техни бойни другари" и "тези хора трябва да бъдат изправени пред съд и да понесат най-сурово наказание".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин свърши ли парите, властта отива във частните армии, тогава ще е страшен живота в Русия.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега без Вагнер, на Украйна ще им е по-лесно на фронта, а и освен това вагнеровци им помогнаха, като свалиха няколко руски вартолета и един самолет.
60
1
 
0
 
! Отговори
Ицо преди 10 месеца
Колкото и да ми е все тая за тея, трябва да отчетем че хората във Вагнер са по свое желание наемници там, докато клетниците от редовната им робска армия, насилствено мобилизирани. Това представляват завоевателите. Сбирщина от затворници и роби накарани да завземат територии за олиграсите.
59
2
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Пригожин пет пари не дава за мнението на Путин. Дават му пари - работи. Като не му дават пари - ще си ходи в Африка да се бие за нефтените кладенци.
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
7 милиона войници... а пари, откъде? Това е изхранване, адекватно въоръжение, учения, логистика и т.н.? Та вие септември 2022, като мобилизирахте 300 хил. запасняци, за да "стабилизират отбранителните линии" в Украйна, масово ги карахте да си купуват дамски тампони от аптеката, за да си запушват огнестрелните рани на фронта.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Смешна работа, разрешаваш и насърчаваш на бандитски формирования да си създават армии, в един момент те се обръщат срещу теб и почва да ти ***.
56
10
 
2
 
! Отговори
L. преди 10 месеца
Ей, какъв свят щеше да настане, ако Русия беше потънала в смут и безрението на гражданска война! - си казват Сopocoидите... Какъв ли - неконтролируем, радиоактивен, мародерски - отговаряв аз.
55
1
 
8
 
! Отговори
Поредното куку преди 10 месеца
Сурков толкова изтрещя накрая с мътните си идеи за екзотична държавност, че дотегна даже на сериозно изперкалия Вова и кръжеца му. Затова го натириха от Кремъл. Няма никакво значение какво дърдори сега.
54
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само войни, оръжия и алкохол има в кривите кратуни на чебурашките...
53
5
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 10 месеца
До новинарски лай. Приключи (този и засега), но показа наcpaния образ на руската клоака.
52
4
 
10
 
! Отговори
Сибирстан преди 10 месеца
Няма нужда от кой знае какъв коментар. Империя на злото със зомбирани племена.
51
4
 
19
 
! Отговори
РУСКИ РЕЗИЛ преди 10 месеца
Руzzия е сбирщина от олигарси пре..ст.ъп..ници, м..три, гр..упи..ровки, затв..орници, и обикновени пи..ян.ици Всичко що има акъл отдавна е избягало към ''лошия'' Запад.
50
4
 
19
 
! Отговори
нн преди 10 месеца
Евразийска племенна група..... мисля че напълно отговаря на състоянието на Русия в момента
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До агент Мъдлър ЦРУ Ех празна кратунке, никога няма да разбереш смисъла и същността на ставащото. Но се сепиш тука с някакви лозунги.
48
9
 
5
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Само в рааварника може да имаме такива. Моцарт трябва да е единствената ЧВК!
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожин направи най -важното , отвори очите на крепостните и на заблудените *** в България само с едно изказване.
46
6
 
3
 
! Отговори
новинарски лай! преди 10 месеца
това е отговора на въпроса: "Бунтът на "Вагнер" приключи. Какво сега?"
45
3
 
3
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 10 месеца
Рибата се вмирисва откъм главата.1812 руският цар три дни се противи и не подписва указа за назначаването на Кутузов за главнокомандващ руската армия след направеното единодушно предложение на тайния комитет(петима),но накрая пише на сестра си,че в положението в което се намираме е длъжен да се вслуша в общия глас,още повече че Барклай де Толи прави глупост след глупост(военен министър на 1-ва армия),Багратион пък постоянно иска нападение(2-ра армия),а Путин и Шойгу на риболов ще са заедно.
44
8
 
9
 
! Отговори
смях преди 10 месеца
Русия може и 10 млн армия да поддържа. Просто останалите 120 млн ще си ядат ушите. Северна ( богатата )Корея как поддържа 1 млн армия. За някой има малко, за други нищо. А останалите като шишкото ядат пасти и си првят парти с атомна заря. Свят широк.
43
4
 
16
 
! Отговори
Това преди 10 месеца
...било "всичко", което трябвало да се знае за Пригожин! Чакай,той Путин не го ли награди с държавни отличия? Този не му ли каза? И как ще освободят Украйна ? Като я освободят от украинците ли? Или ще избият само тия, които "мразят" Путин ? Психиатрията се развива с пълна скорост! Че те в Ростов ръкопляскаха на Пригожин, и него ли трябва да го изравните със земята и да го "освободите" ? В тоя Кремъл има ли един "нормален"? Затова и Пригожин "блести" със акъл...