Русия отрече твърденията, че планира да взриви Запорожката АЕЦ

От месеци Москва и Киев се подозират в умишлено провокиране на авария
14 юли 2023 08:20, Елка Василева
39
Русия отрече твърденията, че планира да взриви Запорожката АЕЦ
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на руската ядрена агенция "Росатом" Алексей Лихачов отхвърли обвиненията, че Москва планира да взриви Запорожската АЕЦ, предаде ДПА.

Още по темата
"Трябва да си пълен идиот, за да се подготвяш да взривиш електроцентрала, в която всеки ден пряко работят 3500 твои хора", заяви Лихачов в интервю за руската държавна телевизия. Откъси от него бяха публикувани от прокремълския репортер Павел Сарубин в неговия канал в "Телеграм".

Руските войски превзеха Запорожската атомна електроцентрала малко след началото на войната, започната от руския президент Владимир Путин преди повече от 16 месеца. Централата на няколко пъти беше подлагана на обстрел, което породи международни опасения за ядрена катастрофа. В продължение на месеци Москва и Киев се подозират взаимно в умишлено провокиране на авария в ядреното съоръжение - чрез обстрел или поставяне на мини.

В началото на този месец обвиненията достигнаха своя връх и се твърдеше, че атаката е неизбежна. Според Лихачов междувременно ситуацията се е успокоила, защото клеветническите обвинения на Киев са били опровергани с помощта на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

МААЕ, която има свои наблюдатели на площадката на атомната електроцентрала, в разгара на спора е заявила, че не вижда следи от мини. В същото време обаче международните ядрени експерти заявиха, че обектът вече е бил миниран и нямат достъп до всички части от него, отбелязва ДПА.
(БТА, Асен Георгиев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Няма нормален човек, който да вярва на руските въшкарници!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разберете и го запомнете - каквото и да направите оттук нататък, с Рашка е свършено.
27
4
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Като казахте А, защо не казахте и Б? Каховската стена е била минирана много години преди това от украинци. Там се водеше война от 2014-та, ако някой е забравил.
26
4
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 9 месеца
Русия отрече е че ще напада Украйна и какво стана ?Никакво доверие на тези пр-и-***-ти.
25
3
 
4
 
! Отговори
Колкото Русия преди 9 месеца
е взривила Северните потоци, толкова и ще взриви ЗАЕЦ. Виж, ако разследването продължи да се протака и не стигне до истинския организатор на взивяването на потоците - той може да взриви и атомната централа.
24
0
 
5
 
! Отговори
HELL преди 9 месеца
До Анонимен21 -"По дефиницията на думата "фашист", то излезна, че не украинците са фашистите, а руснаците са такива."- Час по ИСТОРИЯ! Би казал на ВСИЧКИ нииии първата и втората световна война КОЙ НАПАДНА 2-ти СССР? Откъде идва думата, защото не са се водили "Войници за свобода" при чичо Ади
23
3
 
6
 
! Отговори
жоржета преди 9 месеца
Кви кравари са тия, те доят кравата като й дърпат опашката
22
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен 22 Изхождаш от твърдението че Крим, Лнр, Днр, Херсон и Запорожие са част от Ъкраина!!! Реално това не е така по ООН процедури те са се самоопределили! По казуса ФРГ-ГДР са се обединили. Което означава че РФ е най-малко заинтересувана да гръмне ЗАЕЦ
21
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Медиите съвсем за калинки вече ни вземате...
20
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Укрофашистите подготвят взрив в АЕЦа и сега водят пропаганда, че руснаците ще я взривят." --- По дефиницията на думата "фашист", то излезна, че не украинците са фашистите, а руснаците са такива. Колкото за тая другата глупост която си написал, то украинците няма защо да го правят. Защо да го правят? За да си замърсят собствената държава ли? За да си заразят с радиация собствените посеви ли? За да си спрат сами тока ли? За да си облъчат собствения народ? Русофили, ползвайте ги тия крaтyни малко.
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Марш от АЕЦ,бе монголи!Чиф го дирите там...
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Ами там има международни инспектори и те не си кривят душата и казват, че Русия нищо не се готви да взривява." --- Първо, че никой международен експерт никога не е казвал такова нещо. Второ, че е логично, че никой няма да си сложи главата в торбата и да твърди нещо за което не знае кой какви намерения има. Има хора които си мислят, че фъстъците растат по дървета и се берат като черешите. Като дадеш картбланш на такива, няма как да знаеш какви ще са последиците от това което могат да натворят.
17
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само абсолютен неадекватник може да твърди, че Русия планира да взриви Запорожката АЕЦ.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 15. Пет кила тротил в темелите и е готова. Така си представят Емилитротинетките, че се взривява ядрена централа. Освен това "сух взрив" какво ще причини ? Ядрено гориво има ли заредено ? Реакторите работят ли ? Като Чернобилската ли ще гръмне откъм реактора или ще мъчат да го разрушат външно който реактор е защитен от бомбардировки ? Пълни глупости.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да бе ръководителя на Росатом знае военните планове ... съвсем са шашардисаха журналистите да питат не когото трябва. Дали ше гръмне или не Запорожката въобще не е негова работа.
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами там има международни инспектори и те не си кривят душата и казват, че Русия нищо не се готви да взривява. И между другото вие наясно ли сте как се взривява атомна електроцентрала? Това не ви е сламена колиба или американска кравешка524 ферма.
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чакайте малко...Защо Русия ще взривява запорожката АЕЦ като е в нейно владение? Те са я построили даже. Украинците една тухла не са положили в Украйна. Само закриват. Включително музея на Булгаков в Киев е отрупан с ***. Това защо? Просто ме отвращават.
12
8
 
11
 
! Отговори
Мдаа.... преди 9 месеца
Щом русия е отрекла, значи да вадим таблетките с йод!На тия не им пука за собствения им народ а какво остава за останалото население на света.
11
8
 
10
 
! Отговори
карачанаков преди 9 месеца
Те отрекоха че ще нападат Украйна и ....си УДЪРЖАХА на думата това не е нападение а СПЕЦИАЛНА военна операция.Дори и не стрелят по детски градини,училища ,болници жилищни сгради ,а само по ВОЕННИ обекти.Вервайте им нито дъртия кон,нито лилипута нито ПЕСков ,нито КОКОШинков нито ШАЙГУН някога са излъгали.
10
10
 
12
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Умно и стратегическо решение беше руснаците да завземат централата още в началото. Знаят колко им е акъла на укропитеците и със сигурност щяха да направят беля.