За войната в Украйна от първо лице: Разруха, страх, неизвестност

Анастасия Воскобойникова и Анна Дорофеева пред Bulgaria ON AIR
15 авг 2023 21:00, Анисия Иванова
278

Повече от година, след като Русия нахлу в Украйна, две украинки посетиха отново домовете си.

"Успяхме да видим как изглежда страната, сега имаше много разрушени сгради. Можеше да се види как украинците са станали по-сплотени и са започнали повече да ценят живота. Трябваше да напусна семейството си заради войната, цялото ми семейство в момента е в Киев, останах сама на 17 години. Основната промяна е, че всички ние, особено младите украинци, трябваше да пораснем твърде рано и да започнем да поемаме отговорности", разказа студентът Анастасия Воскобойникова в "България сутрин".

Тя не се е изплашила да се върне в Украйна, тъй като за нея е било по-важно да види отново всички свои близки, отколкото да се грижи за своята безопасност.

Студентът Анна Дорофеева определя срещата с приятели като много тъжна, тъй като всички са много променени и тъгата и страхът прозират зад усмивките им. Страхуват се за своя живот, за живота на близките си, както и от неизвестността.

"Не можех да повярвам, че това се случва в истинския живот, защото войната винаги се случва някъде другаде, а не във вашата страна. По някакъв начин подсъзнателно бях подготвена, защото войната започна през 2013 г. За 9 години знаехме, че ще има война. Дойдох в България месеци преди войната, защото усещах, че нещо предстои. В първите 6 месеца живях в София и работих като доброволец на различни фестивали. Давах всичко от себе си, за да продължа да живея нормален живот", сподели Анна пред Bulgaria ON AIR.

Двете момичета са започнали да учат във Великобритания, а основната им цел е да приключат с образованието си и да се върнат възможно най-скоро в Украйна.

"Много дълго време ни се повтаряше, че украинците и руснаците сме близки приятели. За нас беше голям шок това, което се случи. Очаквахме подкрепа от руснаците. Но когато разбрахме какво мислят те за войната, на тях просто не им пукаше", подчерта Анастасия.

Анна добави, че хората са наистина мотивирани и макар че е много трудно да се живее и учи в Украйна, те полагат всички усилия, за да променят обстоятелствата, да помогнат на хората в нужда и да подобрят качеството на живот в страната.

"Руснаците са против нас и искат да умрем, просто защото се опитваме да постигнем нашата независимост. Руската култура просто не приема идеята за независима държава Украйна и че това е независима култура, език на народ и начин на мислене", настоя Дорофеева.

Воскобойникова смята, че Украйна ще се възстанови след войната, но ще отнеме много време и усилия. Много хора се връщат от войната психически нездрави, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 8 месеца
Украина трябва да се разруши цялата и да се асфалтира ,украинците трябва да се набутат в концлагери или да се онищожават това племе гнусно трябва да се изкорени завинаги,.......СЛАВА НА РУСИЯ СЛАВА НА ПУТИН
236
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде са ми гащите, чичо Сам ги остави някъде тука.
235
0
 
1
 
! Отговори
Цар Борис преди 8 месеца
Дайте да изпратим още оръжия. Това със сигурност ще помогне.
234
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЖУЖЕТОленин съсипа царска Русия, ЖУЖЕТОпутин съсипа днешна Русия
233
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДО нещастните путинофили : ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ВИ СЕ СЪРДИ, НА МЯСТОТО НА МОРАЛА СА ВИ ИНСТАЛИРАЛИ ТОРБИЧКА ЗА КОПЕЙКИ
232
0
 
3
 
! Отговори
МЕЧОоо, Събуди СЕеее преди 8 месеца
КВО СТААА със САРМИЧКИТЕ ? ФАНАХА ПАЯЖИНИ ?
231
1
 
3
 
! Отговори
ПЕСков, виеш ли ? преди 8 месеца
230
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВСУ РЕДОВНО ЧИСТИ, СВЕТА ОТ РУСКИ ТЕРОРИСТИ
229
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цялото ИДИЛ което оцеля в Сирия се бие за Украина.Най-голямата *** от цяла западна европа са там като наемници
228
3
 
3
 
! Отговори
русофилВИЕнаМЕСЕЧИНА преди 8 месеца
и сънува вила в чужбина
227
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
РУСКО КОРИТО СЕ НОСИ и БУМ, ЧЕРНО МОРЕ ГО ПОГЪЛНА със ШУМ ! свободно за разпространение !
226
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
ами правете митинги искаите спиране на воината преговори и мир защо се криетев българия стига с това оръжие избиват се млади хора само с празни приказкине става
225
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Либерализмът и нацизмът се пресякоха в Украйна! Време е тези територии да бъдат напълно обезпаразитени, а това може да го стори единствено Русия.
224
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Промених си мнението за украинците когато полски политик каза , че украинците са евтин и ниско качествен матрял
223
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Либерализмът и нацизмът се пресякоха в Украйна! Време е тези територии да бъдат напълно обезпаразитени, а това може да го стори единствено Русия.
222
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колкото и да лъжат руските ботове,първото въоръжено стълкновение в Донбас беше на 12 април 2014 година.Тогава героят на Русия и неин гражданин,полковникът от ГРУ Гиркин,заедно с група руски граждани нападна кметството в Славянск и го превзе.Това даде началото на войната в Донбас.
221
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските олигарси и приятели на ПутинМордашов,Елекперов,Авен, Дерипаска,Абрамович,Махмудов, Милер, Розенщайн, са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
220
5
 
7
 
! Отговори
Това сътвориха преди 8 месеца
Западните у.айки смър и разруха!Спрете войната,като не им давате оръжия.Елементарно Уотсън.Запада от 3г насам ми доказа фашисткия си терор над хората и разбрах,че не им пука за нас.ДОЛНИ ЛГБТИ ИЗР..ДИ СА ЕС И САЩ!!!! СМ..РТ ЗА ТЯХ!
219
5
 
11
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 8 месеца
Вън окраинците!
218
7
 
12
 
! Отговори
До 232 евронякой си преди 8 месеца
Руската армия не е нахлувала никога в Донбас!През 2014 управляващият режим в Украйна зопчна издевателства върху населението на Донбас, забрана на майчин руски език,......След бившият СССР се раздели на отделни държави, логично е и хората в Донбас да получат независимост. Такава им беше отказана от управляващия режим в Украйна и затова Русия си връща териториите.