За войната в Украйна от първо лице: Разруха, страх, неизвестност

Анастасия Воскобойникова и Анна Дорофеева пред Bulgaria ON AIR
15 авг 2023 21:00, Анисия Иванова
278

Повече от година, след като Русия нахлу в Украйна, две украинки посетиха отново домовете си.

"Успяхме да видим как изглежда страната, сега имаше много разрушени сгради. Можеше да се види как украинците са станали по-сплотени и са започнали повече да ценят живота. Трябваше да напусна семейството си заради войната, цялото ми семейство в момента е в Киев, останах сама на 17 години. Основната промяна е, че всички ние, особено младите украинци, трябваше да пораснем твърде рано и да започнем да поемаме отговорности", разказа студентът Анастасия Воскобойникова в "България сутрин".

Тя не се е изплашила да се върне в Украйна, тъй като за нея е било по-важно да види отново всички свои близки, отколкото да се грижи за своята безопасност.

Студентът Анна Дорофеева определя срещата с приятели като много тъжна, тъй като всички са много променени и тъгата и страхът прозират зад усмивките им. Страхуват се за своя живот, за живота на близките си, както и от неизвестността.

"Не можех да повярвам, че това се случва в истинския живот, защото войната винаги се случва някъде другаде, а не във вашата страна. По някакъв начин подсъзнателно бях подготвена, защото войната започна през 2013 г. За 9 години знаехме, че ще има война. Дойдох в България месеци преди войната, защото усещах, че нещо предстои. В първите 6 месеца живях в София и работих като доброволец на различни фестивали. Давах всичко от себе си, за да продължа да живея нормален живот", сподели Анна пред Bulgaria ON AIR.

Двете момичета са започнали да учат във Великобритания, а основната им цел е да приключат с образованието си и да се върнат възможно най-скоро в Украйна.

"Много дълго време ни се повтаряше, че украинците и руснаците сме близки приятели. За нас беше голям шок това, което се случи. Очаквахме подкрепа от руснаците. Но когато разбрахме какво мислят те за войната, на тях просто не им пукаше", подчерта Анастасия.

Анна добави, че хората са наистина мотивирани и макар че е много трудно да се живее и учи в Украйна, те полагат всички усилия, за да променят обстоятелствата, да помогнат на хората в нужда и да подобрят качеството на живот в страната.

"Руснаците са против нас и искат да умрем, просто защото се опитваме да постигнем нашата независимост. Руската култура просто не приема идеята за независима държава Украйна и че това е независима култура, език на народ и начин на мислене", настоя Дорофеева.

Воскобойникова смята, че Украйна ще се възстанови след войната, но ще отнеме много време и усилия. Много хора се връщат от войната психически нездрави, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво става с контранастъплението?
156
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РУСКО КОРИТО СЕ НОСИ и БУМ, ЧЕРНО МОРЕ ГО ПОГЪЛНА със ШУМ ! свободно за разпространение !
155
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Полша не е само хиената на Европа. Полша е също така и пpocтитyтката на Европа. Полша се предлагаше първо на Хитлер, а после и на англичаните. На Хитлер поискаха голяма цена, те си казаха, защо да плащаме, по евтино е да ги премажем поляците. Готова е на всеки да се дава, сега се дава на американците, ако нещата се обърбат ще се дава на руснаците.Полша не е само хиената на Европа. Полша е също така и пpocтитyтката на Европа. Полша се предлагаше първо на Хитлер, а после и на англичаните. Готова е на всеки да се дава, сега се дава на американците, ако нещата се обърнат ще се дава на руснаците.
154
3
 
3
 
! Отговори
идиотите от преди 9 месеца
Европейската комисия са напълно убедени, че индустрията на Европа ще мине на енергия от вятърни мелници и слънчеви панели.
153
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Но беше голям кеф да убивате сънародниците си в Донецк, нали?
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До не точно но...- нищо не разбрах от това което си написал Ф 22 Раптор са най -добрите самолети на САЩ р после споменаваш Петриът . Нещо не се връзва .
151
4
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Рублите не ги искат и китайците вече, а индийците отказаха да ги трупат преди няколко месеца. С долари плащат росснаците.
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 152 Май отдавна не си ял качествен бой, че една година след това да не можеш да се възстановиш, а кравар?
149
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Омбудсманът на Украйна заяви, че е лъгала в Давос за информацията която е разпростраинла как руски войници изнасилвали украински бебета с лъжица, и не съжалява, защото това е помогнало демократична Украйна да получи повече подкрепа.
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РУСКО КОРИТО СЕ НОСИ и БУМ, ЧЕРНО МОРЕ ГО ПОГЪЛНА със ШУМ ! свободно за разпространение !
147
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво става с контранастъплението?
146
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украинец се оплаква: синът ми живее с гей в Германия, дъщеря ми е бездомна и живее под мост в Ню Йорк, лошо ме гледат в Швейцария и заслужавам повече..... И за всичко са виновни Руснаците!
145
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен и какво с тона -май искаш да те целуват студен
144
1
 
4
 
! Отговори
не точно но... преди 9 месеца
До Анонимен: "накрая F 22 Раптор ще се пробват да поработят" - и ще станат поредните трофейни експонати в колекцията "Патриот"
143
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 142 Крим никога не е бил в историята украински ве, кравар. Пияния Хрушчов го подари 50-те години на Украйна, но Путин поправи тази негова пиянска изцепка, кравар умирисан 2014-та. Впрочем я се замисли защо Крим беше си взет от руснаците 2014-та година без да има и един гръмнал калашник от страна на украинците? Ми много проооосто ве, кравар- защото украинците знаеха че никога не е бил украински, а руски полуострова. Понял, кравар умирисан?
142
2
 
6
 
! Отговори
гавра с труп преди 9 месеца
от канцеларията на НАТО са предложили Украйна да получи членство в НАТО ако отстъпи територии на Русия. Сга в Украйна яко са се запенили :):) тука не знам кога ще гойде като "новина"
141
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как така НАТО и *** да ви управат пък да бъдете независими?!? Всичките северно африкански държави независими ли са след като запада им донесе демокрация?!? България независима ли е?
140
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ленд Лиза тръгва .Оттърване няма , а накрая F 22 Раптор ще поработят 2-3 дена и от тройните укрепления ще останат едни дупки пълни с кайма .
139
2
 
5
 
! Отговори
Любо нета преди 9 месеца
В Нигер французи и кравари скоро пак ще внасят от тяхната демокрация,след като народа се усети че ги крадат.Колонионална демокрация.Нигер е богата на злато и уран и френските колониалисти ги източваха години наред.
138
3
 
8
 
! Отговори
Слаба пропаганда преди 9 месеца
Двете момичета да се сърдят на Великобритания. Именно те са основният подстрекател на войната и инициатор на нарушаването на Минското споразумение.