За войната в Украйна от първо лице: Разруха, страх, неизвестност

Анастасия Воскобойникова и Анна Дорофеева пред Bulgaria ON AIR
15 авг 2023 21:00, Анисия Иванова
278

Повече от година, след като Русия нахлу в Украйна, две украинки посетиха отново домовете си.

"Успяхме да видим как изглежда страната, сега имаше много разрушени сгради. Можеше да се види как украинците са станали по-сплотени и са започнали повече да ценят живота. Трябваше да напусна семейството си заради войната, цялото ми семейство в момента е в Киев, останах сама на 17 години. Основната промяна е, че всички ние, особено младите украинци, трябваше да пораснем твърде рано и да започнем да поемаме отговорности", разказа студентът Анастасия Воскобойникова в "България сутрин".

Тя не се е изплашила да се върне в Украйна, тъй като за нея е било по-важно да види отново всички свои близки, отколкото да се грижи за своята безопасност.

Студентът Анна Дорофеева определя срещата с приятели като много тъжна, тъй като всички са много променени и тъгата и страхът прозират зад усмивките им. Страхуват се за своя живот, за живота на близките си, както и от неизвестността.

"Не можех да повярвам, че това се случва в истинския живот, защото войната винаги се случва някъде другаде, а не във вашата страна. По някакъв начин подсъзнателно бях подготвена, защото войната започна през 2013 г. За 9 години знаехме, че ще има война. Дойдох в България месеци преди войната, защото усещах, че нещо предстои. В първите 6 месеца живях в София и работих като доброволец на различни фестивали. Давах всичко от себе си, за да продължа да живея нормален живот", сподели Анна пред Bulgaria ON AIR.

Двете момичета са започнали да учат във Великобритания, а основната им цел е да приключат с образованието си и да се върнат възможно най-скоро в Украйна.

"Много дълго време ни се повтаряше, че украинците и руснаците сме близки приятели. За нас беше голям шок това, което се случи. Очаквахме подкрепа от руснаците. Но когато разбрахме какво мислят те за войната, на тях просто не им пукаше", подчерта Анастасия.

Анна добави, че хората са наистина мотивирани и макар че е много трудно да се живее и учи в Украйна, те полагат всички усилия, за да променят обстоятелствата, да помогнат на хората в нужда и да подобрят качеството на живот в страната.

"Руснаците са против нас и искат да умрем, просто защото се опитваме да постигнем нашата независимост. Руската култура просто не приема идеята за независима държава Украйна и че това е независима култура, език на народ и начин на мислене", настоя Дорофеева.

Воскобойникова смята, че Украйна ще се възстанови след войната, но ще отнеме много време и усилия. Много хора се връщат от войната психически нездрави, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
3
 
7
 
! Отговори
Правда преди 9 месеца
Смърт, разруха, мизерия, глад, нищета, Россия показва на запада и на предателите какво те чака когато кривнеш от пътя а пък ти се опитвай да събаряш паметници на тези които те освободиха от мюсулманския тумор, само не забравяй, че Россия отново ти прости през 1944 и не те опердаши като Румънските манннгали, не дърпай лъва за опашката ;)
216
15
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Всички русофили обясняват колко било лошо в САЩ и в Украйна. Никой русофил не обяснява защо през 2014г руската армия влезе в Донбас и Крим и дефакто Русия обяви война на Украйна, която не е спирала.
215
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Различни били езикът и културата? РСМ номер 2. Това е най-тъпия повод за разграничение, защото е повече неверен отколкото верен. Защо просто не кажат: да, ние сме като вас, но нашата общност е малко встрани от вас, имаме други съседи и интереси, искаме да живеем отделно. Така никой никого няма да нарича фашист, няма да се пренаписва история и даже има шанс един ден пак да сме заедно.
214
5
 
10
 
! Отговори
джо преди 9 месеца
Аман от пормиярски статии, едно само ще напиша ... Да бе мирно седяло, не би чудо видяло.... а На всички Укри сега им стана ясхо, че си имат работа с по - голям брат... защо не пускате сутрин спомени от майдана , когато много от подскачащите пееха как ще приключат москалята.... Поне 500 000 вече пеят при Бандера.....
213
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 1 218 Откачал-ката Витански ежедневно ни информира и анализира войната.Нямаме нужда от твоите информации.
212
10
 
8
 
! Отговори
Я па ти.. преди 9 месеца
До Анонимен 214 Русия наистина се прослави.Навлякоха си омразата на всички, с тази с нищо не предизвикана война.Ж-ив-от-ни.
211
11
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 9 месеца
И за всичко това е виновен КОЙ ?Как кой , ТОЙ. Кой е ТОЙ ? Пу-тьо-нка.
210
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
кандидатът за президент на сащ - робърт кенеди обяви че сащ разработват биологично оръжие в лабраториите на пентагона пръснати по света - 30 има в украйна - една има и у нас - а познайте кои са опитните мишки - честито на печелившите
209
1
 
6
 
! Отговори
Пич. Точка. преди 9 месеца
Така както са тръгнали нещата, няма да отидат на добре. За всеки случай, потърсете в интернет или книжарниците книгата "Пълно ръководство за оцеляване по време на война".Подготовката за война се прави в мирно време, докато още е време. Разпростре ли се войната и засегне ли и България ще е късно за четене на книги. Тази е много полезна и трябва да бъде прочетена още сега.
208
1
 
9
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 9 месеца
Така се влиза в Шенген! Първо се съкращава населението с 1/3 , 1/3 от младите за предпочитане жени на обучение в Западна Германия и пак щечакат кат бай *** 20 години
207
5
 
26
 
! Отговори
Нормален преди 9 месеца
Може и с право да не обичаме Русия и Путин. Но пък обичаме истината, за това кой предизвика и продължава това кърваво безумие. И не е Русия!
206
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поканили някакви платени украинки да разказват ужаси. Войната естествено е ужасно нещо, ама в Киев и Одеса плажуват и купонясват до откат и не само там. Не са разбрали за война. А, някакви прелети и сирени, ама чудо гоуемо. А за западна Украйна-въобще-там все едно е друга държава. Та не преувеличавайте. Най-страшно беше в Мариопол, а в Донецк са си свикнали от 10 години и не се трогват особено.
205
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Огън по щабовете!". По наемниците и инструкторите: https://dzen.ru/video/watch/640a9f4c5f18fa1d8c3b64b5?t=2 - https://dzen.ru/video/watch/64513f6a65d35f53cc0d7ecd?t=16 - https://dzen.ru/video/watch/64da060e424c0121ac289789?t=3 - https://dzen.ru/video/watch/64ba14a269fc6a33d0a0e8d0-тежък ударен БПЛА С-7"Охотник"
204
6
 
14
 
! Отговори
Вън окраинците! преди 9 месеца
Вън наглеците!
203
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кенеди младши: САЩ създаваха лаборатории в Украйна за разработване на биооръжия. Кандидатът за президент на САЩ и "агент на Кремъл" внезапно разби илюзиите на украинците, че биолабораториите са създадени от "руската пропаганда". "Имаме биолаборатории в Украйна, защото разработваме биологични оръжия и тези оръжия използват всякакви нови технологии за синтетична биология CRISPR и методи за генно инженерство, които не са били достъпни за предишното поколение", каза той.NB: CRISPR/Cas9 е технология за редактиране на геномите на висши организми, базирана на бактериалната имунна система.
202
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въоръжените сили на РФ нанесоха удар по днепропетровското предприятие Южмаш, което произвеждаше ракети. Заводът получи четири ракетни удара, след което пожарът горя няколко часа. В Южмаш се привеждат в бойна готовност старите ракети С-200, а също така се разработват и произвеждат ракети MLRS Olkha, OTRK Grom-2 и реактивни ракети Kruk-2. Но украинските СМИ лъжеха за това как уж "руската ракета" пада до детския спортен дворец. Публикува се снимка на спортния комплекс - по-голямата част от фасадното остъкляване в близост до сградата дори не е повредено.
201
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Западна пленена техника от различни страни беше изложена в парка "Патриот". Сред експонатите може да се види френския AMX-10RC, шведската бойна машина на пехотата CV9040C, финландския бронетранспортьор XA-180, австралийската бронирана кола Bushmaster, както и британските Husky TSV, Saxon AT105 и Mastiff PPV.
200
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Индия и ОАЕ за първи път сключиха сделка за продажба на суров петрол без използване на щатски долар. Държавите са използвали национални валути - рупии и дирхами. Индийското посолство съобщава, че Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) и Indian Oil Corporation Limited са постигнали сделка за продажба на 1 милион барела петрол. Репетиция преди да се откаже долара?
199
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украйна няма да разменя територии срещу членство в НАТО - каза шефът на кабинета на Зеленски. "Размяна на територия за чадър на НАТО? Странно. Тоест, умишлено да се върви към загубата на демокрация унищожаването на международното право и задължителното прехвърляне на войната към други поколения", пише Подоляк. Освен това Подоляк би искал да ускори доставките на оръжия, вместо да говори за разделянето на Украйна. Сега Незалежная няма да влезе в НАТО, докато Стиан Йенсен работи там.
198
2
 
12
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
В ожесточени боеве под тежък артилерийски и минохвъргачен огън на киевската хунта, руските войски напълно прочистиха левия бряг от присъствието на зомбирана по натовски стандарт биомаса и установиха контрол над околността.Въпреки това вражеската активност на десния бряг остава. Канонадата не спира нито за минута. Загубата на плацдарма при Лагерите едва ли ще спре зомбитата на киевският наркокартел и след прегрупирането се очакват нови опити за десант. Освен това под Антоновския мост все още има зомбинацита.