За войната в Украйна от първо лице: Разруха, страх, неизвестност

Анастасия Воскобойникова и Анна Дорофеева пред Bulgaria ON AIR
15 авг 2023 21:00, Анисия Иванова
278

Повече от година, след като Русия нахлу в Украйна, две украинки посетиха отново домовете си.

"Успяхме да видим как изглежда страната, сега имаше много разрушени сгради. Можеше да се види как украинците са станали по-сплотени и са започнали повече да ценят живота. Трябваше да напусна семейството си заради войната, цялото ми семейство в момента е в Киев, останах сама на 17 години. Основната промяна е, че всички ние, особено младите украинци, трябваше да пораснем твърде рано и да започнем да поемаме отговорности", разказа студентът Анастасия Воскобойникова в "България сутрин".

Тя не се е изплашила да се върне в Украйна, тъй като за нея е било по-важно да види отново всички свои близки, отколкото да се грижи за своята безопасност.

Студентът Анна Дорофеева определя срещата с приятели като много тъжна, тъй като всички са много променени и тъгата и страхът прозират зад усмивките им. Страхуват се за своя живот, за живота на близките си, както и от неизвестността.

"Не можех да повярвам, че това се случва в истинския живот, защото войната винаги се случва някъде другаде, а не във вашата страна. По някакъв начин подсъзнателно бях подготвена, защото войната започна през 2013 г. За 9 години знаехме, че ще има война. Дойдох в България месеци преди войната, защото усещах, че нещо предстои. В първите 6 месеца живях в София и работих като доброволец на различни фестивали. Давах всичко от себе си, за да продължа да живея нормален живот", сподели Анна пред Bulgaria ON AIR.

Двете момичета са започнали да учат във Великобритания, а основната им цел е да приключат с образованието си и да се върнат възможно най-скоро в Украйна.

"Много дълго време ни се повтаряше, че украинците и руснаците сме близки приятели. За нас беше голям шок това, което се случи. Очаквахме подкрепа от руснаците. Но когато разбрахме какво мислят те за войната, на тях просто не им пукаше", подчерта Анастасия.

Анна добави, че хората са наистина мотивирани и макар че е много трудно да се живее и учи в Украйна, те полагат всички усилия, за да променят обстоятелствата, да помогнат на хората в нужда и да подобрят качеството на живот в страната.

"Руснаците са против нас и искат да умрем, просто защото се опитваме да постигнем нашата независимост. Руската култура просто не приема идеята за независима държава Украйна и че това е независима култура, език на народ и начин на мислене", настоя Дорофеева.

Воскобойникова смята, че Украйна ще се възстанови след войната, но ще отнеме много време и усилия. Много хора се връщат от войната психически нездрави, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Руснаците са против нас и искат да умрем". Това са думи на зомбирани укропи. https://dzen.ru/video/watch/64db9fe19fa3aa5a3130e217 - https://dzen.ru/video/watch/64db175bab3b915be0f45e0d?t=3 - https://dzen.ru/video/watch/64da6d9057374d547b2fdc58?t=36 - https://dzen.ru/a/ZNpfHZkQtSkhl7eG -
196
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Искам да се из....с.ер.а на всеки урк в устата!
195
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украинците се страхували за своя живот, за живота на близките си, както и от неизвестността. А какво е настроението на жителите на руския Мариуполь? https://youtube/watch?v=0gk39MMyFzM - нови училища и детски градини --- https://youtube/watch?v=JntzUgYQeUM - нови супермаркети и цени на продукти - https://youtube/watch?v=8TEZlj1Btak - нова магистрала околовръст Азовско море
194
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Слава на Русия! С.м..ъ...р.т за фашистка Украйна!
193
12
 
5
 
! Отговори
sd преди 9 месеца
трима български ̀̀''граждани'' са арестувани в UK днес за шпионаж в полза на недоимперията, защо не пишете?? Дано им дадат по-дълги присъди и д а им съсипят презряните животи
192
5
 
11
 
! Отговори
Рендету преди 9 месеца
Укропите се Регистрират в по няколко съседни европейски държави и Ежеседмично получават от 150 до 200 евро от всяка държава. Тоест, около 1800 до 2000 евро месечно, добавете и детски надбавки и стигаг до 2200 - 2400! След това, вместо от тези 2000 евро да плащат за храна и по 1000 евро месечно за квартира, се прибират в Окраина! Останалото е Словоблудие за б.алъците!
191
7
 
6
 
! Отговори
До 205 преди 9 месеца
Ишлемето на Китай ден след ден намалява и САЩ пренасочват хайтека към други азиатски държави. 99% от онова, което се сглобява в Китай са Щатски патенти. Без технологиите на САЩ, Поднебесната се качва на руския влак.
190
9
 
8
 
! Отговори
Кой за какво живее? преди 9 месеца
Украинците за свобода. Руските окупатори за пари и цукала.
189
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РУСКО КОРИТО СЕ НОСИ и БУМ, ЧЕРНО МОРЕ ГО ПОГЪЛНА със ШУМ ! свободно за разпространение !
188
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
5 българи - русофили са обвинени като руски шпиони в UK и ще бъдат съдени и затворени в килии с яки ***... Те упорито молели да бъдат изпратени на фронта в Украйна, за да умрат достойно...
187
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Китай е най-големият пазар в света и американците няма да се лишат от него. Е, няма да дават на Китай високи технологии и това е всичко
186
16
 
9
 
! Отговори
Не само преди 9 месеца
Русия е пред разпад, Китайската икономика забуксува, защото щатите започнаха да местят предприятията извън Китай, а това е жесток икономически удар.
185
4
 
6
 
! Отговори
Ловци на цукала преди 9 месеца
Постановка на Большой Театр
184
14
 
8
 
! Отговори
Русия стана пРосия преди 9 месеца
само за 18 месеца, след още 18 се разпада. Китай взема Сибир. Япония взема Курилите. Монголия си възвръща земите. Азиатските републики се отделят. Санкт Петербург се отделя. И т. н. И т. н.
183
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РУСКО КОРИТО СЕ НОСИ и БУМ, ЧЕРНО МОРЕ ГО ПОГЪЛНА със ШУМ ! свободно за разпространение !
182
6
 
11
 
! Отговори
Слава на Русия-Путин преди 9 месеца
Във Виетнам са хвърлените 4 пъти повече бомби от колкото в Берлин през ВСВ,почвите във Виетнам са отровени за стотици години наред!Във Виетнам са загинали над 70000 американски войници и стотици хиляди са ранените и с психични отложеня за войната.По нешенъл географик може да си пуснете предаването днес даваха го от 23-24ч доста интересни неща имаше за САЩ,Китай, Виетнам,СССР и Авганистан!
181
9
 
5
 
! Отговори
русофил вие на луна преди 9 месеца
и сънува орден Червена Звезда
180
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Помним! И какво като помним - като го правят американците е лошо, а като го правят руснаците е добре така ли? Русофилки лицемер
179
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РУСКО КОРИТО СЕ НОСИ и БУМ, ЧЕРНО МОРЕ ГО ПОГЪЛНА със ШУМ ! свободно за разпространение !
178
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От базите в Тайланд и Гуам американската военна авиация е извършила над 230 000 полета, изхвърляйки 2 756 941 тона смъртоносни експлозиви върху 113 716 цели в Камбоджа. Лаос понася 2 093 100 тона взривни вещества.Да се помни.