Осъдиха задочно на затвор Марина Овсянникова

Тя получи присъда от 8,5 години
4 окт 2023 14:10, Нели Христова
70
Осъдиха задочно на затвор Марина Овсянникова
Снимка: БГНЕС

Бившият редактор от руската телевизия "Първи Канал" Марина Овсянникова беше осъдена задочно на 8,5 години лишаване от свобода по обвинение в разпространение на недостоверна информация за въоръжените сили на Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"С оглед на позицията на прокуратурата Овсянникова бе осъдена на 8 години и 6 месеца лишаване от свобода, като наказанието следва да се изтърпи в наказателна колония с общ режим", се казва в съобщение на московската прокуратура.

Обвинението в разпространение на "недостоверна информация" е във връзка с нейна протестна акция от юли миналата година. Тогава тя застана на брега на река Москва срещу Кремъл с плакат, на който пише: "Путин е убиец, войниците му – фашисти", отбелязвава Ройтерс.

Овсянникова работеше за руската държавна телевизия "Първи канал" повече от 10 години, преди да реши да организира протест срещу войната в Украйна.

През март 2022 г. тя прекъсна живото предаване на вечерните новини с плакат в ръце, на който пишеше: "Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат".

Овсянникова напусна Русия с дъщеря си, след като една година беше държана под домашен арест.

Адвокатът ѝ заяви, че в момента тя се намира в Европа, но не разкри в коя държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 7 месеца
Ами да иде в демократична Украйна! Там мобилизацията на жени почна вече.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 62 - Тя заради това оцеля, защото е жена. Мъжете щяха да са застреляни още в залата на новинарската емисия.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руския империализъм се лекува с ударни дози боеприпаси. После им дайте алкохол да си стоят мирни.
59
0
 
7
 
! Отговори
нищо ново преди 7 месеца
така е във фашшисткшти дргжави коъто козва истинат го пращат в концлагер.Това сме го виждали при Хитлер у полпот , сталин и пр. човешки отпадъци
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Една жена по-смела от всички руски мъжове.
57
1
 
5
 
! Отговори
Mda преди 7 месеца
Осъдена но дори не е в Русия, а у нас не си правят труда - просто мистериозно им се случват някакви смъртоносни инциденти.
56
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много правилно. По време на война да разпространяваш дезинформация, се нарича родоотстъпничество и национално предателство. За урок на всеки друг, който си го помисли.
55
1
 
5
 
! Отговори
До Боби преди 7 месеца
значи боби ти си си чист путинофил! Но само да зема да те попитам! Та така както те чета според твоите думи нито хитлер нито сталин нито пол пот нито дори путин са отговорни за смъртта на, айде остави милионите дето са избили, макар, че явно според теб и за това няма как да ги обвиним, но, те, според твоите думи не са отговорни за смъртта на нито един свой опонент! Па било то и политически? Това л исе опитваш да кажеш или пак се обърка както винаги досега?
54
2
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Разликата между пропагандата и новините е, че пропагандата не може да се критикува.
53
8
 
0
 
! Отговори
паф преди 7 месеца
така трябва да бъде, така се държи една империя за да бъде народа доволен - а у нас една стачка на 10 каруцари може да събори правителството....нарича се анархия!
52
6
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 7 месеца
Този изостанал, оскотял народец и побъркания му вожд....
51
5
 
10
 
! Отговори
до Боби преди 7 месеца
В Русия няма Шарли Ебдо. Няма никаква друга медия, която да осмива властта.
50
4
 
14
 
! Отговори
Клод преди 7 месеца
Това е ежедневие в Русия. Мой приятел ходи до Москва по бизнес и се върна след 4 години, без зъби, с деформация на раменна кост и странен поглед. Позволил си да каже пред нотариуса по сделката, че политиката на страната им е грешна и не води до просперитет.
49
11
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Таня - неточно - има няколко правила включително да не обиждаш в прав текст държавни служители и/или военни. Ако си умен ще публикуваш включително и свръх гротексни шеги и карикатури(като Шели Абдо) и никой нищо не може да ти направи. Но наистина ако излезнеш на площада с плакат *** на *** в *** *** *** *** естествено ще те опандизят и осъдят.
48
11
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До ... А в западния свят те обвиняват в 2345 гряха включително изнасилване преди десетилетия и всички верни и неверни информации за теб се развяват по медиите... - CHARACKTER ASSASINATION се нарича процедурата - на български да убием героя и имиджа му. Плюс множество и много скъпи съдебни дела...
47
1
 
14
 
! Отговори
Предприемач преди 7 месеца
Затова в Русия е много много важно да си абониран за държавен вестник. За да знаеш каква е директивата, че ако пропуснеш може много яко да загазиш.
46
3
 
14
 
! Отговори
Таня преди 7 месеца
Мдааа, в Русия не можеш да казваш каквото мислиш. Не е като тук. Не си ли съгласен с Путин или бягаш или зандана.
45
5
 
13
 
! Отговори
Помнещ преди 7 месеца
Никога не трябва да забравяме един от последните записи на Пригожин! Украйна никога не е обстрелвала Донбас! Никакви нацисти и никакви фашисти не е имало! Просто Путин искаше да назначи своя кумец Медведчук на мястото на Зеленски,и да раздаде Украйна на свои олигарси! Също да връчи на Шойгу маршалска звезда! Това трябва да се повтаря винаги, когато руски таракани ни заливат с лъжи!
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Джендърка... момчето и и мъжът и ги е срам от нея.. а тя отвлича момичето си в гейропа
43
18
 
8
 
! Отговори
Що за човек преди 7 месеца
Що за човек може да нарече "фашисти" доброволците от Донбас, които защитаваха осем години мирното население там от обстрела на укронацистите, а сега воюват в състава на руската армия. Неонацистите са в Украйна, Степан Бандера им е национален герой.