Путин: Търговията ни с Китай ще достигне 200 млрд.долара

Имаме 32 на сто ръст
16 окт 2023 19:30, Стела Стоянова
111
Путин: Търговията ни с Китай ще достигне 200 млрд.долара
Снимка БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин заяви, че очаква руско-китайската търговия да достигне 200 млрд. долара до края на годината, предаде Анадолската агенция.

"През предходния период имахме 32% ръст на търговията, което е много добър резултат. Има всички основания да се смята, че до края на годината ще достигнем границата от 200 млрд. долара", заяви Путин в интервю за China Media Group.

Руският президент даде висока оценка на руско-китайските отношения, като заяви, че те "в продължение на 20 години са се формирали по внимателен, поетапен начин".

"На всяка стъпка и руската, и китайската страна се ръководеха от собствените си национални интереси, така както ги разбираха. Насърчавайки другата страна да направи следващата стъпка, двете страни винаги са се съобразявали с мнението и интересите на другата страна. Винаги сме се опитвали да постигнем компромис, дори по сложни въпроси, наследени от старите времена", каза той.

Путин също така отбеляза, че руско-китайските отношения "са основен фактор" за поддържане на глобалната стабилност.

Руският държавен глава нарече "успех" водещия проект на Китай "Един пояс, един път“, като отбеляза, че в изпълнението му участват 147 държави и две трети от населението на света.

"Затова смятам, че това вече е успех, това е добра, правилна и технологично организирана инициатива, която се развива", подчерта той.

По думите му Евразийският икономически съюз и Централноазиатският икономически блок, които включват Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, са получили 24 млрд. долара инвестиции в резултат на сътрудничеството в рамките на инициативата.

"Така че ние приветстваме тази инициатива на президента Си Дзинпин, работим заедно, готови сме и ще продължим да работим заедно", каза той.

Коментирайки "реда, основан на правила", насърчаван от Запада, Путин заяви, че той е продължение на "колониалния подход".

"Виждали ли сте някога тези правила? Не, не сте ги виждали, защото никой не се е съгласил с тях... Но това е изгодно за тези, които се застъпват за този подход. Защото ако никой не е виждал правилата, това означава само, че тези, които говорят за тях, от време на време си ги измислят в своя полза. Това е колониалният подход", подчертава той.

Колониалните държави винаги са вярвали, че са "хора от първа категория", което означава, че всички останали хора са "хора от втора категория" за тях, подчерта той.

"Това са само остатъци от колониалното мислене, нищо друго", каза той.

Путин заяви, че Русия оценява високо мирната инициатива на Китай по въпроса за Украйна и я смята за "реалистична", като вижда в нея добра основа за бъдещи мирни споразумения.

Проблемът е, че отсрещната страна не желае да започне каквито и да било преговори, твърди той.

"Президентът на Украйна дори издаде указ, с който забрани на всички - включително и на себе си - да водят каквито и да било преговори с нас. Как можем да водим преговори, ако те не желаят да го правят и дори са издали постановление, с което забраняват такива преговори?", попита Путин.

Ако украинската страна желае да започне мирни преговори, първата стъпка е да отмени постановлението и да изрази готовност за преговори, отбеляза той.

"Готови сме, включително въз основа на предложенията на нашите китайски приятели", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стана ясно сега защо Радев искаше един пояс и един път
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нещо копейките пак се объркаха. Това че Китай е изнесъл стоки за Русия няма как да подобри икономиката на Русия. Русия изнася за Китай само нефт и газ ито на по ниски цени отколкото изнасяше за Европа.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви долари бе ***? Нали долара се беше скукужил. Нещо май никой не иска да му се плаща с рубли.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами рашки и чини са един пояс, един път, световния ред на чина е вече в раша, ужас са тези ко- му нис-ти.
16
9
 
1
 
! Отговори
не се ли сещаш защо? преди 7 месеца
До 123 За да дразни *** в България и Америка. Ето затова. Ако им каже обема в рубли или юани на тях и на теб, това нищо няма да ви говори. Но когато на американец му дадеш сумата в неговата собствена валута, веднага ще си направи извода за отношенията Русия-Китай. Ако не си вдянал защо в долари, значи си много ***. По-*** от галоша.
15
0
 
12
 
! Отговори
Дурак Иванушка преди 7 месеца
И Русия ще изнася 1Мвт газ и 5 кг желязо за 20 долара и ще внася Китайски Москвич за 25 000 долара
14
0
 
8
 
! Отговори
Силата на Сибир преди 7 месеца
3, 4 и 5 сезон..
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 10... За да разбереш за какво става въпрос...
12
0
 
11
 
! Отговори
Сабачие сердце преди 7 месеца
Перед нами уникальный пример генетической селекции. Мама не хотела, папа не старался но выросло вот это!
11
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Уж санкциите на ФАЩ целяха да отрежат парите "за война" на Русия, но в крайна сметка - Русия си прави парите, Китай спести милиарди, ФАЩ обраха ЕС за шепа течна газ, а ЕС остана без енергия и индустрии. Гениални стратези за краварите.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мале тва що ракети е,не вярвам руснаците скоро да фалират!
9
2
 
18
 
! Отговори
Чакай малко, преди 7 месеца
... защо ги пресмята в долари? Не трябваше ли в юани,рубли,или рупии...? Та нали американците ги печатаха тия долари? А уж Путин се натискаше да ставал някакъв друг "полюс"!
8
0
 
8
 
! Отговори
Ельоменат преди 7 месеца
До 3Бе си виждал толкова хартия на едно място, толкова рубли са
7
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Що в долари? Долара нали е хартийка без обезпечение. Май китайците не харесват рубли
6
14
 
10
 
! Отговори
да си дойдем на дума преди 7 месеца
Нека да им е лошо на китайците! Ще получат изгодно, това което трябваше да получават европейците. Обаче от много акъл, изолираха Русия и я тласнаха към Китай. То от много акъл западняците започнаха Първата световна. От много акъл водиха и Втората световна. След която Европа беше в руини.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-важно е, Кръстаич какво казва!
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За Манджурия, какво се разбраха?
3
2
 
16
 
! Отговори
Този Който преди 7 месеца
Туй 200млрд. долара колко рубли са?
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Все за долари говори?
1
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Bмecтo Гepмaния, cera вeчe Kитaй ce oблarogeтeлcтвa oт eвтинитe pyckи pecypcи... Cлeg ocъщecтвeният aнrлo-aмepиkaнckи reonoлитичeckи npoekт зa paзбивaнe нa pycko-repмaнckия cъюз...