Кремъл плаща на съпругите на войниците си, за да не протестират

Недоволството срещу властите се увеличава
4 дек 2023 19:00, Нели Христова
141
Кремъл плаща на съпругите на войниците си, за да не протестират
Снимка: БГНЕС

Недоволните съпруги на руски войници, служещи в Украйна, са били открити от Кремъл. Властите се опитват да изкоренят несъгласието относно пълномащабното си нахлуване, твърдят британски представители на отбраната.

В хода на войната, която Владимир Путин започна през февруари 2022 г., имаше множество съобщения за нисък морал сред руските войски, които се оплакваха от лошо оборудване и обучение.

Има също така нарастващи призиви от роднини руските войски да бъдат сменени и върнати у дома. Съветът на майките и съпругите, съставен от роднини на мобилизирани руснаци, многократно е осъждал войната.

През ноември 2022 г. съпругите на руски войници отидоха на границата с украинската област Харков. Те поискаха да приберат съпрузите си у дома, защото мъжете бяха ранени на фронтовата линия, съобщи независимото руско издание The Insider.

Миналия месец съпруги и роднини на руски войници рискуваха да си навлекат гнева на правоприлагащите органи, като проведоха краткотраен протест в Москва, преди да бъде разпръснат. Те настояваха  близки им да бъдат върнати у дома.

Роднините на войниците, които активно настояваха хората им да бъдат пуснати у дома, публикуваха призив в канала на Telegram The Way Home на 27 ноември, в който се казва, че руската общественост е "прецакана".

През септември 2022 г. Путин обяви частична мобилизация, насочена към увеличаване на числеността на войските, като използва 300 000 резервисти и бивш военен персонал с определени военни специалности и съответен опит. Въпреки това, както каза мозъчният тръст RAND Corporation през юни, на руските войски не е разрешено да напускат армията след указа на Путин.

Постът в "Пътят към дома" осъди как "нашите близки бяха отведени в Украйна", въпреки обещанията на Путин, че резервисти няма да бъдат призовани. "Много никога няма да се върнат. Мобилизацията се оказа ужасна грешка", се казва в изявлението.

Въпреки това Кремъл отговаря на зачестилите критики, според британското министерство на отбраната. В ежедневната си актуализация Министерството на отбраната в събота заяви, че групата е получила фалшив предупредителен етикет, "вероятно по инициатива на прокремълски актьори".

Това беше част от хитрост на руските власти в "опит за потушаване на общественото несъгласие" от ядосаните съпруги, като се опитват да им изплатят и да ги дискредитират онлайн.

"Проучване на независими руски медии и коментари на самите протестиращи съпруги предполагат, че през последните седмици властите вероятно са предложили увеличени плащания в брой на семействата в замяна на това, че се въздържат от протести", казаха служители на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А какво става с контранастъплението?
81
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой е уруда на снимката?
80
2
 
3
 
! Отговори
Русия няма избор преди 5 месеца
Аналена Бербок каза "от Луганск до Лисабон". Щом трянва до Лисабон - до Лисабон!
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А пък Зеленски нил доволен от контранаступа въпреки че целите не били постигнати. Хахахаааа
78
1
 
2
 
! Отговори
Колега преди 5 месеца
На стената любим портрет
77
0
 
0
 
! Отговори
Има памет преди 5 месеца
До ВЪПРОС - да, така е. Минали сме по този път през Втората Балканска, преди Националната Катастрофа с Ньой.
76
2
 
1
 
! Отговори
ДРАНЕ ХАХАХАХААХА преди 5 месеца
Плаща 200 лева интернет, щото се е абонирал за OnlyFans-а на некоя мис бекини дето му съдира бедния про-руски гъZ
75
1
 
0
 
! Отговори
ЩО БЕ преди 5 месеца
НЕКА СИ ПРОСТУРВАТ ЖЕНИТЕ, ТВА ДА НЕ Е БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ
74
0
 
2
 
! Отговори
До 77 преди 5 месеца
Как ще плащаш по 200 лева вода и интернет, ти басейн и ресторант ли имаш, и то за 1200 лева? В кое село е това?
73
4
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 месеца
Вижте картата на Европа ?Мислите ли че великите Сили ще позволят Украйна да стане НАЙ- ГОЛЯМАТА Държава в Европа ?България е минала по този Път .
72
0
 
1
 
! Отговори
Боко клати държавата преди 5 месеца
Хаха ми ако гръмни АЕЦ Запорожие?
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пудинг праща само затворници. За какво да плаща на жените на затворници?
70
2
 
4
 
! Отговори
Кокоши Трън преди 5 месеца
Контранастъплението не случи, защото аз до колкото разбрах руските *** са заминирали ивица на места с дебелина 30 километра и няма минаване. Трябва да си пълен камикадзе за да минеш. И така и не успяха да я пробият тая ивица. Просто руснаците са се окопали като прасе в тиня. А пък украинските момчета нямат самолети и хеликоптери, просто не можаха. Но се опитаха мъжки, нема спор.
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Петък вечер....пускам си Рубина , гледкам руска телевизия , после малко трудно запали Запорожеца и отидон но Минералните Бани да зи накисна ишиаса
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каква сметка имам от този живот взимам 1200 лв заплата от тези 1200 лв пчащам 250 лв ток, 120 лв вода, 200 лв интернет и телевизия като заредия колата 300 лв и оставам с 330 лв да карам месеца
67
1
 
0
 
! Отговори
Вмирисани трупове преди 5 месеца
Не ни трябват вмиpиcaнитe ви тpупове. Black Rock CEO Larry Fink: "Когато сключих договор със президент Зеленски ние взехме предвид рисковете от руската инвазия, но сега виждаме unreasonable използване на чернозема от украинците. Има твърде много гробища, прекрасна, плодородна земя се използва ирационално по начин който не е приет в Европа. Това не е просто ваша земя. Ние можем да отделим допълнителни средства за крематориуми, иначе ще трябва да наложим санкци for the misuse of our investment assets," Fink concluded.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А кой планира контранастъплението? НАТО-вските специалисти или украинците? Какво стана с контранастъплението, кой е виновен за провала?
65
0
 
2
 
! Отговори
Агент Смит Матрицата преди 5 месеца
Двойниците ли така казаха, брееййй...
64
4
 
14
 
! Отговори
груз 200 ги зове преди 5 месеца
Всеки руснак с няколко мозъчни клетки в кратуната отдавна си би камшика , емигрира и не отиде да се бие в окопите заради болните имперски мераци на кремълският фашизиран запъртак !
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
СССР снабдяваше Виетнам с оръжия, боеприпаси, военни специалисти, продоволствия, обурдване, военна техника и всичко, както сега САЩ и ЕС с Украйна. И Виетнам победи САЩ. А какво става с контранастъплението? Победихме ли вече Русия?