Кремъл плаща на съпругите на войниците си, за да не протестират

Недоволството срещу властите се увеличава
4 дек 2023 19:00, Нели Христова
141
Кремъл плаща на съпругите на войниците си, за да не протестират
Снимка: БГНЕС

Недоволните съпруги на руски войници, служещи в Украйна, са били открити от Кремъл. Властите се опитват да изкоренят несъгласието относно пълномащабното си нахлуване, твърдят британски представители на отбраната.

В хода на войната, която Владимир Путин започна през февруари 2022 г., имаше множество съобщения за нисък морал сред руските войски, които се оплакваха от лошо оборудване и обучение.

Има също така нарастващи призиви от роднини руските войски да бъдат сменени и върнати у дома. Съветът на майките и съпругите, съставен от роднини на мобилизирани руснаци, многократно е осъждал войната.

През ноември 2022 г. съпругите на руски войници отидоха на границата с украинската област Харков. Те поискаха да приберат съпрузите си у дома, защото мъжете бяха ранени на фронтовата линия, съобщи независимото руско издание The Insider.

Миналия месец съпруги и роднини на руски войници рискуваха да си навлекат гнева на правоприлагащите органи, като проведоха краткотраен протест в Москва, преди да бъде разпръснат. Те настояваха  близки им да бъдат върнати у дома.

Роднините на войниците, които активно настояваха хората им да бъдат пуснати у дома, публикуваха призив в канала на Telegram The Way Home на 27 ноември, в който се казва, че руската общественост е "прецакана".

През септември 2022 г. Путин обяви частична мобилизация, насочена към увеличаване на числеността на войските, като използва 300 000 резервисти и бивш военен персонал с определени военни специалности и съответен опит. Въпреки това, както каза мозъчният тръст RAND Corporation през юни, на руските войски не е разрешено да напускат армията след указа на Путин.

Постът в "Пътят към дома" осъди как "нашите близки бяха отведени в Украйна", въпреки обещанията на Путин, че резервисти няма да бъдат призовани. "Много никога няма да се върнат. Мобилизацията се оказа ужасна грешка", се казва в изявлението.

Въпреки това Кремъл отговаря на зачестилите критики, според британското министерство на отбраната. В ежедневната си актуализация Министерството на отбраната в събота заяви, че групата е получила фалшив предупредителен етикет, "вероятно по инициатива на прокремълски актьори".

Това беше част от хитрост на руските власти в "опит за потушаване на общественото несъгласие" от ядосаните съпруги, като се опитват да им изплатят и да ги дискредитират онлайн.

"Проучване на независими руски медии и коментари на самите протестиращи съпруги предполагат, че през последните седмици властите вероятно са предложили увеличени плащания в брой на семействата в замяна на това, че се въздържат от протести", казаха служители на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
4
 
! Отговори
toti преди 5 месеца
Руснаците са толкова ограничени,заблудени,лъгани,ограбвани,преследвани,подслушвани,ограничавани,унижавани,изтезавани ,изнасилвани,преследвани,отвличани,изчеващи идндивиди ,без присъди ,без закрила ,без право на защита ...изобщо,,безправни хора''-свободни затворници в собствената си кошара !!!!Да са живи и здрави още векове ....чорбаджиите им !!!
61
0
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 5 месеца
Пропаганда Нело! Америка Също " Плаща" , за Загинали Американци по " света"! Щото Те " Американските интереси", са по Цял свят!!!-:) Ама ти си се захванал с" руснаците "де в момента!!! Тяхните интереси в момента са само в Украйна! Държава,която е Била към Русия Столетия!!А нещо за Столнбернг? Че НАТО,дава на " Задна", Че УкроФашисткият режим в Киев Губи срещу Русия? А? Нищо нали? Ами щом си казала " А", то си длъжна да кажеш и " Б"! -:) Ама си трайкаш?-:)
60
3
 
6
 
! Отговори
@@@ преди 5 месеца
Голяма любов беше с тая моя Олеся..................мислех добра и кротка женица, но разбрах, че е кукувица и откачалка, макар и след 5 години брак..............а по едно време направо полудя, почна да пее руски песни за войната и да слага портрети на Путин, Ленин и Сталин из цялата къща.............и тогава не издържах, купих й билет за Русия, казах й да иде на психиатър и да се лекува........горката!!!Сега ми е жал за нея............но си казах..........РУСКИНЯ НИКОГА ПОВЕЧЕ!
59
2
 
5
 
! Отговори
Робско мислене преди 5 месеца
Т'ва да прекланяш главица пред Русия, щото е много силна и страшна е робски манталитет. Така са мислели голяма част от българите, когато султана им е взимал децата като еничери - "По-добре да си мълчим, че да не ни падни зелката. Нека си подкрепяме султана, да не пострадами" - същото като с Русия - "Дайте да не ги гневим, за да не ни нападнат" АБЕ ЕЕЕЕЙ РООООБИИИИИИИ КОГА ШЕ ВИ ДОЙДЕ АКЪЛА НА ВАС?
58
2
 
3
 
! Отговори
Смехурко преди 5 месеца
Руските власти плащат на майките с пари, а украинските - с бой.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересното е ,че днес бг , не отразсява за протестите и недоволствата в Киев ?Нима Днес бг са същоте платени, както тея Дневник и тн. ? Днес бг къде сте защо не пишете , че Зеленски ще мобилизира 18 годишните, медий гърмят по цяла европа се пише само вие не пишете
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интерестното е , че Днес бг , не пише за протестите и недоволствата в Киев ? Нима Днес бг да са същите платени, както Дневник итн ? Днес бг защо не отразявате новината, че зеленски ще можилизира 18 годишни на фронта ?
55
1
 
0
 
! Отговори
Превод преди 5 месеца
КГБ са заповядали на двойника да излези и да го кажи т'ва. Превод в ефир
54
0
 
0
 
! Отговори
Еврогей преди 5 месеца
Хааайй гаааййз, хау'з гой'н? Предлагам да се саберем една яка хомодружинка пред народното и да призовем да поканят президънт Зеленски да изнесе реч пред българските депотати и да я излъчат в прям ефир. Така ще сапортнем Украйна и ще укрепим бойния дyx на украинския народ да се бие срещу незаконната инвазия на диктатора Путин.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сенатор Lindsey Graham каза, че няма друг начин на война, нормално е да се убиват деца и цивилни. "да не мислите, че някой в Америка го е интересувало колко цивилни и деца са убити в Токио и Берлин през ВСВ?"
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Въжраждане и Радев щели да пращат БТР-и и базуки на Украйна. О не бе, чакайте. Обратното - Въжраждане и Радев и БСП-то не щели да пращат БТР-и и базуки на Украйна.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако Русия беше започнала да избива масово цивилното население в Киев и Лвов заради зверствата на украинските терористи в Донбас както сега Израел изравняват със земята цели жилищни квартали заради Хамас, Украйна нямаше да издържи и една седмица. В момента тази измислена държава Украйна съществува само благодарение на милостта и благородството на Путин и на руския народ.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Здравейте пичове. Как сте? Добре ли сте? Я тука сега някой да каже, какво става с контранастъплението, а?
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те пък едни съпруги, да не им падаш в ръчичките. Вече има руски "съпруги" които са прибрали на трима солдати парите за смърт. Украйна се оказа златна мина за руските съпруги. Като има сеpcеми в Кремъл така ще е.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Здравейте пичове. Как сте? Добре ли сте? Я тука сега някой да каже, какво става с контранастъплението, а?
47
1
 
2
 
! Отговори
Браво преди 5 месеца
Пудинг да им раздаде по едно палто, да се греят в студените, самотни нощи и да си мислят за него.
46
1
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
До @@/ БРАВО! ДА СПИШ С ПУТИН НЕ Е ЛЕСНА РАБОТА НЕ ВСЕ ГО МОЖЕ :D
45
1
 
1
 
! Отговори
Добро си направил. преди 5 месеца
До @@ - браво, те рускините са много нагли и нахални. Руснаците също.
44
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 5 месеца
Само едно не мога да разбера................истинският Путин ли командва Русия или службите , чрез негови двойници????
43
4
 
3
 
! Отговори
Победа над англосакс преди 5 месеца
Руснаците биха на *** Щатите. Слава на братска Русия!