Русия съобщи: Алексей Навални почина в затвора

Новината идва от Федералната служба за изпълнение на наказанията
Обновена: 16 фев 2024 15:04 | 16 фев 2024 13:34, Стела Стоянова
519
Русия съобщи: Алексей Навални почина в затвора
Снимка БГНЕС, архив

Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора, предаде АФП.

Противникът на Путин, който стана известен с твърденията си за огромна корупция в Русия, бе в затвор на около 60 км северно от Полярния кръг.

Още по темата
Дълго време той бе в изолация, а негови адвокати и поддръжници бяха задочно осъдени.

Информацията за смъртта му идва от федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация.

На този етап новината не е официално потвърдена от независими източници.

"На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият Навални А. А. се почувствал зле след разходка, почти веднага загубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ", се казва в съобщение на сайта на ФСИН.

"Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват", съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Навални излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за покушение срещу него е бил организиран от руските специални служби.

През февруари 2021 г. съдът отложи предишната присъда на Навални за лишаване от свобода за предполагаеми финансови измами. През март 2022 г. опозиционерът получава друга присъда - девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинения в присвояване и неуважение към съда. Два месеца по-късно срещу Навални са повдигнати нови обвинения, включително за "създаване на екстремистка организация", а през октомври 2022 г. списъкът с обвинения е разширен и включва "насърчаване на тероризма" и "реабилитиране на нацизма".

През август 2023 г. московски съд призна Навални за виновен в предполагаемата "екстремистка дейност" и го осъди на общо 19 години затвор. Както съобщава сайтът Meduza, Навални е трябвало да бъде преместен в наказателна колония с висока степен на сигурност, предназначена за най-опасните затворници, включително рецидивисти и осъдени на доживотен затвор.

Навални неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл съобщи, че е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена. Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още по темата: затворпочинанавални
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СВЕТЪТ Е НАВАЛНИ ! АЗ СЪМ НАВАЛНИ ! НАВАЛНИ Е УБИТ ОТ ПУТИН ! ЕДИНСТВЕНИЯТ В РУСИЯ КОЙТО ЗАСТАНА СРЕЩУ ПУТИН !!HEAL THE WORL MAKE IT BETTER PLACE - MJСВОБОДА ДЕМОКРАЦИЯ МИР И ЛЮБОВ !НАВАЛНИ Е УБИТ ОТ ПУТИН
386
2
 
2
 
! Отговори
Разбира се преди 2 месеца
До Факт Матушка не създава метежници, които след това да унищожава, за разлика от любимото ти СРУ
385
1
 
3
 
! Отговори
До 399 преди 2 месеца
До Анонимен Контрацептив? Намериха си ***, що да не го изстискат и захвърлят, като ***? Дали не направиха така и с Бин Ладен и с Кадафи и с кого ли още не?
384
3
 
3
 
! Отговори
Умря алкохолика преди 2 месеца
За водка недоизпита и долари похарчени.
383
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ясно е, че САЩ и ЕС го убиха. Смъртта на Навални е изгодна на САЩ. Западняците го използваха като контрацептив и го захвърлиха.
382
3
 
6
 
! Отговори
666 преди 2 месеца
До преди година - две влизах редовно в този сайт. Сега го посещавам веднъж на месец два и пак ми е много. Тук само tRолоve и slavoumnici са останали. А за Навални ясно, то се мисли кой има полза от дадено събитие а не се плещи с guza си. Тук си е ясно, мисля Лондон.
381
5
 
9
 
! Отговори
777 преди 2 месеца
Русифилите счупиха тъп0.мера с коментарите си. Един писал че Навални е убит от НАТО, друг че е от СБУ, останалите пък си пускат старите опорки без да четат статиите. Некъв писал ква грандиозна победа е превземането на Авдеевка, а преди две години пишеха как за две седмици руската армия е в Лисабон. Понеже съм сигурен, че копейките не са виждали карта на Украйна ще им кажа, че Авдеевка е на точно 2 километра от Донецк, който е превзет още 2014.
380
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Погледнете как е изглеждал преди затвора.Поне с 20 кг по тежък. Умрял е от глад!
379
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Онзи ден споделих,че Русия е смешна държава! Сбъркал съм жестоко! Това е смрадливо блато ,в което потъват всякакви надежди за бъдещето.Там няма място за хора като Навални ,защото там е рай на физически и морални джуджета!Я ДРУГОЙ ТАКОЙ СТРАНУ НЕ ЗНАЮ,ГДЕ ТАК ВОЛНО УМЕР ЧЕЛОВЕК...
378
15
 
9
 
! Отговори
Пантелей преди 2 месеца
Жалко за човека, никой не е искал смъртта му, най-малкото Кремъл. Според мен е голяма подлост да се обвинява някой за смъртта на Навални.
377
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навални прекара над 300 дена в различни изолатори,само по себе си тава е голямо постижение
376
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Невероятно гнила и попаднала държава. Още от болшевиките времена, когато ликвидираха царската фамилия, после глодимера, през сталинските чистки та до сега - русия не се е променила, човешкия живот абсолютно нищо не струва!
375
6
 
7
 
! Отговори
Ценител на интелекта преди 2 месеца
До До Учете историяНе ни харесва, че Турция вече е 10 по-цивилизована държава от Путия.Това не ни харесва, па ти жули самогон и чети учебници по история от соца
374
8
 
19
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Копейки, ясно ли ви е вече каква е разликата между Матушка ви и България? Тука опозиционера Костя е жив, а там щеше да бъде мъртъв.
373
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Блатото си е блато. Единствената грешка на Навални беше,че вярваше,че крепостните селяни ще се застъпят за него. Но на тях не им пука за свободата. Те си падат по бой с нагайки, доноси, арести. *** си заслужават съдбата,заслужават си дъртия кагебеец
372
13
 
8
 
! Отговори
Верен евроатлатик преди 2 месеца
Навални отиде при терориста Джон МАКЕЙН В пъкалото на предателите ,пожелаваме му вечен огън ,да се пази кашпировски и Глинкин
371
8
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Бог да то прости ! Светец !
370
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единствено СБУ има полза от смъртта на Навални. Сега вместо осъден престъпник го направиха мъченик. И пак се очаква да повярваме колко *** е Путин и как сам се застрелял в крака... Освен това СБУ доказаха, че успешно могат да изпълняват терористични операции дълбоко в руския тил.
369
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Русия е лесно да станеш опозиционер. В момента, в който те хванат, че крадеш, злоупотребяваш, мамиш, корумпираш и др. подобни се обявяваш за лидер на опозиционна партия и ставаш жертва на режима! В западния свят изброените като престъпления в Русия се считат за евроатлантически ценности и възможност за проява на инакомислие, заявяване пред останалия свят. Справка - в България всички измамници са в парламента и политиката. Няма осъдени дори за убийства! Демокрация! Не като в Русия.
368
13
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Умря едно куче. На никой не му пука. Велика Русия с Путин!