Съюзници на Путин искат връщане на смъртното наказание

Те са разгневени от атентата в Москва
24 мар 2024 23:00, Нели Христова
68
Съюзници на Путин искат връщане на смъртното наказание
Снимка: БГНЕС

Няколко високопоставени членове на режима на руския президент Владимир Путин призоваха страната да върне смъртното наказание след петъчната атака срещу концертна зала в Москва.

Русия има мораториум върху смъртното наказание от 90-те години на миналия век, но в лагера на Путин нарастват призивите той да бъде отменен след най-смъртоносното нападение в страната от две десетилетия.

„Сега се задават много въпроси относно смъртното наказание“, каза в събота Владимир Василиев, ръководител на управляващата партия „Единна Русия“ в Държавната дума, долната камара на парламента. „Тази тема определено ще бъде задълбочено, професионално и съдържателно разработена. Ще бъде взето решение, което ще отговори на настроенията и очакванията на нашето общество“, каза Василиев във видео изявление. „Необходимо е да се върне смъртното наказание, когато става дума за тероризъм и убийства“, каза в събота Юрий Афонин, заместник-ръководител на комисията по сигурността на Държавната дума.

Бившият президент Дмитрий Медведев, сега заместник-ръководител на Съвета за сигурност, и председателят на Думата Вячеслав Володин – двама от близкото обкръжение на Путин – също призоваха „терористите“ да бъдат „унищожавани“. „Терористите разбират само терор за отмъщение... смърт за смърт“, каза Медведев в петък в публикация в Telegram.

Този ход беше подкрепен и от ръководителите на други две пропутински партии в руския парламент. Критиците изразиха безпокойство относно плановете, включително поради широкото използване на закони за борба срещу тероризма и екстремизма от Русия, които бяха използвани за насочване към противниците на Кремъл и поддръжниците на Украйна.

Според независимия новинарски сайт Mediazona властите са задвижили рекордните 143 наказателни дела, свързани с „терора“ през 2023 г. срещу по-малко от 20 на година преди 2018 г. По-рано този месец руският надзорен орган за финансов мониторинг добави „международното ЛГБТ движение“ към своя черен списък на „терористи и екстремисти“. Алексей Навални, най-яркият критик на Путин от последното десетилетие, който почина в арктическа затворническа колония миналия месец, беше сред онези, които излежават години в затвора по обвинения в "екстремизъм".

„Ако позволим смъртното наказание за тероризъм, осъзнавате ли колко хора ще убие системата?“, каза в събота активистката за правата на жените Альона Попова в Telegram. „Колко души са в затвора в момента... които по никакъв начин не са терористи?“ добави тя. „В никакъв случай не трябва да играем с трагедията“, призова тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те си го прилагат и сега, дори масово.
31
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли още някой, който се съмнява, че Русия е диктаторска държава? Трупат се доказателство след доказателство
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подобни закони са опасни и за вносителите им. Утре-вдругиден като дойде на власт (хипотетично или не) опозицията, ще пможе да приложи съвсем законно смъртното наказание върху тези путинисти.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
34, в Пиндостан редовно се изпълняват смъртни присъди. Той е в средните векове.
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И каква ще е разликата с такъв закон? Рашките власти и без това избиват опозицията и несъгласните олигарси. Т.е. още от същото. Кухолейков народ!
27
8
 
7
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 месец
И тук трябва да го върнем и да го наложим на всички депутати!
26
6
 
9
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Хората в Русия настояват за смъртно наказание за Тероризъм!!! Между другото, в Щатите също има смъртно наказание и не само за тероризъм!
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 21Що бе годподарите ти не са спиралис войните от век...кво се оплакваш....да ги изреждаме ли....Ирак, Либия, Ливан, Афганистан Сирия ...преди това Корея Виетнам, я да минем в Южна Америка Никарагуа Хондурас...има и тук там някои по малки войнички за подържане на тонуса
24
9
 
3
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
ШШшш я си трайте като пишете...има си видеа с Навалнито как ръси фашистки изказвания....така че ...трайте си..
23
9
 
7
 
! Отговори
Кво ни интересува? преди 1 месец
Това са вътрешни въпроси на Руската Федерация, нас това не ни интересува. Тука е европейска България.
22
2
 
8
 
! Отговори
Има мини преди 1 месец
Защо им е. В Русия има места където няколко месеца тежък физически труд са равносилни на смърт.
21
9
 
16
 
! Отговори
12345 преди 1 месец
Русия си вкара най-големият автогол в историята си с войната в Украйна! Много слаб ход от страна на Путин! В 21 век да вкараш страна си в пълномащабна война е направо некадърност на квадрат! Ще има още много да страдат и руснаци и украинци, лошото е че тепърва започва мора на цивилното население
20
8
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Тези терористи до няколко месеца ще молят за смъртно наказание...
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 15 - Стрелял ли си някога с АК-47 или друга щурмова винтовка? За една минута може да ударят всички тези хора, да запалят сградата и да създалия се хаус да се изнижат с кола. Не знам защо са ги оставили, дабягат толкова дълго, но останалото не е точно изненадващо.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пурим означава жребий.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Упс, тези празници бяха в събота!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си честитим светлия празник Пурим и католическата Цветница!
15
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължава да е неясно как 4 души убиват 150 човека , палят сградата , качват се на колата и изминават 600 километра. Къде са били полицаи, специални и не специални части . Много съмнителна е тая работа.
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ние искаме връщане на смъртното наказание,отнел си човешки животи и накрая ти лежиш и те охранват,а жертвите ти гният
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чрез психоза и дрога може да накарат и да признаят, че са убили и Кенеди.