Съюзници на Путин искат връщане на смъртното наказание

Те са разгневени от атентата в Москва
24 мар 2024 23:00, Нели Христова
68
Съюзници на Путин искат връщане на смъртното наказание
Снимка: БГНЕС

Няколко високопоставени членове на режима на руския президент Владимир Путин призоваха страната да върне смъртното наказание след петъчната атака срещу концертна зала в Москва.

Русия има мораториум върху смъртното наказание от 90-те години на миналия век, но в лагера на Путин нарастват призивите той да бъде отменен след най-смъртоносното нападение в страната от две десетилетия.

„Сега се задават много въпроси относно смъртното наказание“, каза в събота Владимир Василиев, ръководител на управляващата партия „Единна Русия“ в Държавната дума, долната камара на парламента. „Тази тема определено ще бъде задълбочено, професионално и съдържателно разработена. Ще бъде взето решение, което ще отговори на настроенията и очакванията на нашето общество“, каза Василиев във видео изявление. „Необходимо е да се върне смъртното наказание, когато става дума за тероризъм и убийства“, каза в събота Юрий Афонин, заместник-ръководител на комисията по сигурността на Държавната дума.

Бившият президент Дмитрий Медведев, сега заместник-ръководител на Съвета за сигурност, и председателят на Думата Вячеслав Володин – двама от близкото обкръжение на Путин – също призоваха „терористите“ да бъдат „унищожавани“. „Терористите разбират само терор за отмъщение... смърт за смърт“, каза Медведев в петък в публикация в Telegram.

Този ход беше подкрепен и от ръководителите на други две пропутински партии в руския парламент. Критиците изразиха безпокойство относно плановете, включително поради широкото използване на закони за борба срещу тероризма и екстремизма от Русия, които бяха използвани за насочване към противниците на Кремъл и поддръжниците на Украйна.

Според независимия новинарски сайт Mediazona властите са задвижили рекордните 143 наказателни дела, свързани с „терора“ през 2023 г. срещу по-малко от 20 на година преди 2018 г. По-рано този месец руският надзорен орган за финансов мониторинг добави „международното ЛГБТ движение“ към своя черен списък на „терористи и екстремисти“. Алексей Навални, най-яркият критик на Путин от последното десетилетие, който почина в арктическа затворническа колония миналия месец, беше сред онези, които излежават години в затвора по обвинения в "екстремизъм".

„Ако позволим смъртното наказание за тероризъм, осъзнавате ли колко хора ще убие системата?“, каза в събота активистката за правата на жените Альона Попова в Telegram. „Колко души са в затвора в момента... които по никакъв начин не са терористи?“ добави тя. „В никакъв случай не трябва да играем с трагедията“, призова тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таман след време законно ще обесят Путин на стените на Кремле.
11
7
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Правилно! Това е най-естественото нещо в обществото!
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България също трябва да върне смъртното наказание и то незабавно.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то и сега се практикува! Падане от високо е най-популярното средство за изпълнение.
8
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак нищо не сте разбрали искат НКВД в стила е който ликвидираше извън страната до средата на педесетте така бвхс ликвидирани и шухевич и бандера
7
10
 
12
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Разчекване с 4 коня, и разчетворяване с меч са много подходящи за краварските слуги... ===)))
6
10
 
15
 
! Отговори
Терористите преди 1 месец
Личи си,.че са яли някакви гъби за да направят този атентат. Може би краварите са им дали някакъв нов наркотик.
5
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми да се трепят. Руснаци избиват руснаци. Не се брои.
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навсякъде трябва да има смъртна присъда, това е справедливо за жертвите. Американците как продължават да пържат убийците. Не е необходимо такива хора да ги отглеждаме, те не са хора.
3
15
 
16
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Личи си че атентаторите са кадировци. Чеченците имат зъб на Путин, арменците, грузинците и те. Още атентати ги чакат мечкарите докато Путлерчето е на власт.
2
8
 
8
 
! Отговори
БУТАЙТЕ ДЖАМИИТЕ преди 1 месец
В МОСКВА > НИЩО ДРУГО НЯМА ДА ГИ СПРЕ
1
21
 
17
 
! Отговори
Съдбата, Санчо преди 1 месец
Аз се надявам да го въведат, защото когато руския диктатор падне, тия, които ще го свалят, ако не го елиминират веднага, ще могат да го съдят по този закон.