Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Вашингтон умишлено протакал конфликта в Украйна
26 апр 2024 19:40, Елка Василева
172
Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Войските на НАТО създадоха допълнителни заплахи за Русия, като се приближиха до нейните граници, но Москва няма военен или геополитически интерес да напада страните от НАТО, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на срещата на министрите на отбраната на страните от Шанхайската организация за сигурност (ШОС) в столицата на Казахстан Астана, предаде Ройтерс.

Още по темата
Шойгу беше цитиран днес от ТАСС да казва, че Вашингтон умишлено протака конфликта в Украйна, като упражнява безпрецедентен натиск, включително върху своите партньори.

Руският министър освен това заяви, че украинските удари по Запорожката АЕЦ рискуват да предизвикат катастрофални последици.

Шойгу е цитиран също да казва, че чуждестранните съветници помагат на Украйна да подготвя саботажи на руска територия. Той не представи доказателства в подкрепа на думите си.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в необмислено военно поведение по отношение на атомната електроцентрала.

Руският министър на отбраната обвини САЩ, че с оглавяваните от тях блокове "Четворката" (QUAD, неформално партньорство между САЩ, Япония, Австралия и Индия) и АУКУС(AUKUS – САЩ, Великобритания и Австралия) се опитват да променят инфраструктурата за сигурност в Тихия океан, предаде ТАСС.

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия, загубени след изтеглянето на войските от Афганистан, заяви той на срещата в Астана.

Шогу посочи, че разполагането на войски на САЩ или техните съюзници на територията на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) би било неприемливо и че страните от организацията трябва да разширят обхвата и географията на военните си учения.

Според руския военен министър основната заплаха в Централна Азия идва от радикалните терористични групировки, базирани в Афганистан. В Югоизточна Азия могат да се появят нови горещи точки в резултат на завръщането в региона на радикалните ислямисти, е оценката на министър Шойгу.

Шойгу също така посочи, че Западът има двойни стандарти по отношение на прилагането на правото на държавите на самоотбрана, предаде ТАСС.

"Необходимо е да се говори за двойните стандарти на Запада, когато става въпрос за прилагането на жизненоважното право на самоотбрана", заяви руският министър. Като пример той посочи операцията на Иран "в отговор на грубото нападение срещу сградата на иранското консулство в Дамаск".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Излезе ли Европа от газовата криза? Търговците вече се тревожат за следващата зима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Българин -Ми то, в България живеят постоянно около 200 000 заселени след 90-та руски граждани, а и от соца са останали около 150 000 .Та въпроса ми е , ние също ли трябва да бъдем считани за исконно руска територия и трябва ли да възстановим ученето на руски език от цялото население, а и да впишем в конституцията, че сме длъжни да обичаме Русия
18
0
 
5
 
! Отговори
888 преди 3 седмици
Казва се, Веднъж!!!! Повторението е готовнтост за Компромис, а Третият път е, явен признак на Слабост!!!
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези шизофреници единия ден викат "воюваме с НАТО", на другия "нямаме интерес".
16
1
 
24
 
! Отговори
Вяра преди 3 седмици
Вервайте ми...преди време ни излъга един старик. Само луди хора могат да кажат,че ще нападнем Украйна. Не зная случай в който путин да не е излъгал.....обеща мир и благоденствие на руснаците...донесе им страдани,бедност и смърт. НО ЩОМ СИ ГО ХАРЕСВАТ ДА СЕ МЪЧАТ. Но не и извън границите на просията....тук е военнопрестъпник,лъжец,убиец и антихрист.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма няма! Пипнеш ли - играеш!
14
2
 
16
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
До 10 А щом,няма интерес да напада,защо се цапа с кръвта на всичките си съседи????
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що така?! Нали щяхте да стигнете до Лисабон?
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ПроСоТо - интересно от къде го има как го е придобила.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ПроСоТо Има си и леб от лаври, ама те са си самодостатъчни колхозниците :)))
10
8
 
17
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
русия няма интерес да съществува!
9
18
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
Русия,за разлика от много други алчни държави,си ИМА ВСИЧКО,което й е необходимо:-Ресурси,територия,водни запаси,..абе ВСИЧКО,което й е необходимо..Така че наистина НЯМА никаква причина да напада другите...Виж,в случая с т.н. "СВО" тя просто взе ПРЕВАНТИВНИ мерки относно безопасността си...Но вината определено не е нейна ..
8
6
 
18
 
! Отговори
лъжливото овчарче преди 3 седмици
Абе то и Путин отричаше слуховете ,че ще нападне Украйна струпвайки 200 000 бронирана армия, която 2 дни по-късно нахлу и с ускорен марш се отправи към Киев
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия няма интерес, но пропагандата има, върши и работа тая опорка.
6
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аристович запали огъня на паниката в украинските медии на ход е русия
5
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НАТО са тумор, който обгради Русия. НАТО трябва да бъде унищожено и ще бъде някой ден.
4
14
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Има си основни принципи на войната. Няма как да воюваш някъде, където нямаш подкрепа на местното население. И точно поради тази причина САЩ бяха принудени да се изтеглят от Афганистан, Сирия, Ирак. В един момент войната започва да ти става прекалено скъпа, както и това да си плащаш за подкрепата на местната власт. Русия ясно е заявила къде свършват границите на държавата - и това са районите, които са с изконно руско население.
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Но пък може да ожънат някои интересни войскови струпвания край границата, както го правят редовно в Украйна, щом Макрон се разплака преди 2 седмици. Той е чувствителен - когато на есен капят листата той плачел.
2
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе няма, то вие и Украйна нямаше да нападате и даже го твърдяхте 1 ден преди да нападнете, ама каква стана тя ...
1
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То вие показахте толкова слабост рашки, че остава да нападнете страна от НАТО :))) Българските русофилчета ви верват, за тях сте непобедими :)))