Астронавтка зададе необичаен въпрос на шефа на Роскосмос

Катрин Колман попита не може ли 10-годишният й син да полети с нея в Космоса
Обновена: 1 дек 2010 23:30 | 1 дек 2010 23:30,
2
Астронавтка зададе необичаен въпрос на шефа на Роскосмос
Астронавтката Катрин Колман ще бъде борден инженер на МКС. Снимка: НАСА

Астронавтката от НАСА Катрин Колман, която ще се отправи към МКС на 15 декември като член на екипажа на космическия кораб "Союз ТМА-20", се обърна с необичаен въпрос към шефа на Роскосмос. На церемония по напътствия на екипажа Колман се обърнала към Анатолий Перминов с думите:

„Ние с Паоло Несполи (член на екипажа на „Союз“) имаме разлика в теглото 40 кг. Моят син ме помоли да разбера, не може ли той, който тежи 37 кг плюс скафандъра, да полети заедно с мен в Космоса?“

Отговаряйки на този неочакван въпрос, Перминов благодари на американката за доброто владеене на руски език.

„З7 килограма – това вече е голямо тегло“, с усмивка отбеляза Перминов. – Сигурно той ще полети подир вас, но не сега. До 2020 това ще стане реално. А сега можете да вземете със себе си повече продукти“, отбеляза шефът на Роскосмос.

Италианецът Паоло Несполи от екипажа пък е най-високият астронавт от всички, летели някога с руските космически кораби „Союз“.

„Ръстът му е 188 сантиметра, но главното е, че по най-важния показател – ръст в седнало положение – Паоло се вписва“, съобщи Сергей Крикальов, шеф на Центъра за подготавка на космонавти „Гагарин“, в сряда на традиционното пиене на чай с новия екипаж на МКС.

„Нищо, просто трябва да се подстриже“, пошегува се по този въпрос шефът на Роскосмос Анатолий Перминов.

Според него е известен само един случай, когато полет е бил отлаган заради висок ръст на кандидат-космонавт.

„Имаме единствен случай и той се отнася до непрофесионален участник в полет, тоест космически турист. Ръстът му беше 192 см и заради дължината на краката му той разбра, че не е подходящ и сам оттегли кандидатурата си“, отбеляза Перминов.

Командирът на бъдещата експедиция МКС-27 Дмитрий Кондратев също има с какво да се похвали – той има кафяв пояс по карате. Иначе за първи път в кариерата си ще лети към МКС.

„Спортът и Космосът са неразривни понятия. Човек, който се готви да лети в Космоса, трябва да е в много добро здраве, за да може без последствия да понесе всички неблагоприятни условия на полета“, казва той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
20
 
! Отговори
бафанабафана преди 13 години
странджа, споменах ли, или съм пропуснал, ама си голем кикимук - хухундер!
1
9
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
- Може, но баба му да го придружава...