Приятно ми е, Меркурий

Сондата "Месинджър" изпрати подробни данни за планетата
17 юни 2011 13:40,
12

Кратер на Меркурий. Снимка: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

 

Магнитното поле на Меркурий се отличава с голяма асиметричност. Магнитният център на планетата е изместен на почти 500 км на север. Това сочат данните от сондата „Месинджър”  (MESSENGER - MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging spacecraft), изстреляна през 2004 г. да изследва планетата, съобщи РИА Новости.

В нощта на 18 март апаратът влезе в орбитата на Меркурий, като по този начин стана първият изкуствен спътник на планетата. Първата снимка сондата изпрати на 29 март т.г.

Изместено поле

Магнитометърът MAG, разположен на борда на „Месинджър”, е установил, че магнитното поле на планетата има доста странна конфигурация. Както Земята, така и Меркурий има магнитни полюси, които приблизително съвпадат с географските. Центърът на магнитното поле на Меркурий е изместен с 480 км на север.
Ако си представим, че в центъра на планетата има скрит магнит, то в случая с Меркурий неговата среда е изместена нагоре от географския екватор с 0,2 от радиуса.

В резултат на тази асиметрия „магнитната ситуация” е такава, че силовите линии на южното магнитно поле са повече, отколкото тези на северното.
Този факт може да бъде от ключово значение за изучаването на вътрешната динамика на планетата.

Хладилниците на Меркурий

Още по темата
Сондата "Месинджър" е измерила и потенциалната вместимост на „хладилниците” на Меркурий – полярни кратери, в които, както и на Луната, може да има залежи от воден лед.
Установено е, че на северния полюс на планетата има обширни падини, които на места достигат 9 км. Според учените те са запълнени с лед.

Рентгеновият спектрометър XRS на борда на сондата е измерил съдържанието на ключовите елементи на повърхността на Меркурий.

За разликата от Луната на Меркурий не преобладават минералите. Установено е, че има значително количество сяра, което означава, че планетата се е образувала от протопланетен облак с по-малко съдържание на кислород в  сравнение с останалите планети. Изолирани са радиоактивни изотопи на калий и торий.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: МеркурийМесинджър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
марсоход преди 12 години
като и на земята , кой ще хвърга толкова пари за една снимка :) освен ако няма нещо интересно а интерсното е , че те крият много неща от нас но по интересното е защо -защото не може да го разберем ли ни най малко , те са го разбрали и не са полудели :) защото не може да знаем много за нещо което ще е достъпно за малко поне на ресурси не казвам нищо за 2012 но казвам че близкото бъдъще няма да е толкова спокойно като сега вижте само света накъде отива и сами преценете :)
12
0
 
3
 
! Отговори
НСС преди 12 години
Цитат:'В резултат на тази асиметрия магнитната ситуация е такава, че силовите линии на южното магнитно поле са повече, отколкото тези на северното.'Горното няма как да бъде вярно, освен това да е грешка на преводача! Който има познания по физика ще се сети защо.
11
0
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Пълни глупости, американците ако искат да си правят колония там!При положение че се намира най-близо до Слънцето и е отвъд границата поддържаща условия за живот, средна температура 700 градуса, непрекъснато обдухване от слънчев вятър и радиация, има магнитно поле, което обаче е само 1% от земното, малка гравитация.Това са причините да няма живот там!Да не говорим че се иска повече енергия и е по-голям навигационен проблем да се изпрати тяло към Меркурий, точно зради неговата малка гравитация!
10
9
 
3
 
! Отговори
Absurde преди 12 години
Меркурии е палнетата която най-много прилина земята, само липсата на атмосфера е причината да няма живот там. Което я прави наи-вероятни кандидат за колонизация и тераформиране...
9
0
 
4
 
! Отговори
TT преди 12 години
Приятно ми е,**РМЕРИЙ !!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Хей преди 12 години
Само на мен ли ми се струва така или от данните на втората снимка излиза, че Меркурий е по-близка по състав до Земята от колкото нашата луна?
7
0
 
25
 
! Отговори
Оги преди 12 години
Като стана дума за МакетатаМакедонските учени конструирали ракета със близък радиус на деиствие.на изпитанието теста се провали.Веднага инженерите се втурнали към пусковата установка.Поедно време един се провикнал:-Открих проблема, скъсал се е главния ластик :-)
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия от НАСА яко са го закъсали - нямат пари за цветен филм .
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 4Ми да! Там Македония тества ядреното си оръжие.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя кратер на снимката ми прилича на създаден от бомба на извънемните xD
3
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приятно ми е МЕКкурий?!?
2
1
 
14
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
До 1:Да, като преди с лицето на Марс... имаше там някакво образувание дето вярно приличаше на лице.... и като се почна... мъкаааа, мъкааа, мъкаааа. *** им обяснявай , че винаги може да намериш нещо в хаоса дето да ти прилича на смислена фигура...
1
0
 
13
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Сега остава лудите да започнат да намират извънземни бази и всичко е наред.