"Месинджър" успешно влезе в орбитата на Меркурий

Сондата е първата около най-близката до Слънцето планета
Обновена: 18 мар 2011 11:21 | 18 мар 2011 10:49,
35
"Месинджър" успешно влезе в орбитата на Меркурий
Изображение: NASA

Сондата "Месинджър" на НАСА успешно изпълни спирачните маневри и първа в историята на астрономията влезе в орбита около Меркурий, се казва в съобщение на сайта на проекта, цитирано от РИА Новости.

В 2,45 ч. българско време "Месинджър" включи основния си двигател и започна 15-минутно спирачно задържане, за което изразходва около една трета от първоначалния си запас с гориво. За да се "захване" за Меркурий и да влезе в орбитата му, маневрите трябваше да се изпълнят с поне 70% точност.

"Главният двигател на "Месинджър" работи около 15 минути, намалявайки скоростта на апарата на 862 м/сек, и сондата успя да влезе в планираната елиптична орбита около Меркурий", се казва в съобщението.

Изчислената орбита на сондата има форма на силно разтегната елипса: минималното разстояние между "Месинджър" и повърхността на планетата е около 190 км, а максималното – около 15 000 км. Наклонът на орбитата е 80-82 градуса. Слънчевото притегляне постоянно ще "дърпа" сондата от планетата, затова на всеки 88 дни, което е една година на Меркурий, апаратът ще коригира височината на орбитата си.

"Попаднахме точно в целта. Орбитата е толкова съвършена, колкото това изобщо е възможно", казва Ерик Финегън, главен инженер на проекта.

Научната апаратура на "Месинджър" ще бъде включена на 24 март, а първите орбитални снимки ще бъдат направени от сондата на 29 март – 11 дни след влизането в орбитата на планетата. В този момент "Месинджър" ще се намира над Южния полюс на Меркурий и снимките ще показват част, която никога досега не е заснемана.

Още по темата
Сондата "Месинджър" е изстреляна от НАСА през август 2004 г. За да икономисва гориво, е решено тя да бъде изпратена към Меркурий по "обходен маршрут" и да влезе в орбитата му с помощта на серия гравитационни маневри – коригирайки курса и скоростта си с помощта на гравитацията на планетата.

Към днешна дата "Месинджър" е прелетял над 7,8 млрд. км и е "навъртял" над 15 кръга около Слънцето. По пътя към мисията си апаратът е прелетял веднъж покрай Земята, два пъти – покрай Венера, и три пъти – покрай самия Меркурий.

Меркурий е най-близката до Слънцето и най-малката планета в Слънчевата система. За нея астрономите знаят сравнително малко: практически пълна карта на Меркурий е направена едва през 2009 г. въз основа на сондата "Маринер-10", изучавала планетата през 70-те години, и на новата сонда. Меркурий до последно беше единствената от видимите с невъоръжено око планети, които никога не са имали изкуствен спътник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: МеркурийНАСАМесинджър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
General Motors преди 13 години
Що за дивотия - Русия се справяла сама технологично??? Та те един автомобил не могат да направят като хората. Съвременните им Москвичи са най-обикновени американски Крайслери....
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така ли интересно, какво откриха с тоя телескоп Руснаците, защото НАСА обследва цялата вселена и надникна там докъдето стигна, все на места за които Русия не си и мечтае. Нищо не каза за руската техника която използваш в живота си. Като каза телескоп защо не кажеш за крадения от американците Буран хахаха, защо не кажеш за терористичните актове в Москва пред които великото световно КГБ трепери, защо не кацеш за КУРСК, защо не кажеш за милионите Руснаци оставени от братя Руснаци да умрат от глад на фронта Още помня с какво облекчение се отървах от върха на руската технологична мисъл ЛАДА. Съвсем скоро ще видиш как частни компании ще изстрелват ракети както русия го прави, но тогава с какво ли ще се оправдават такива като теб. НАСА се развива непрекъснато, а Русия си драпа с технологии от преди 50 години и то крадени къде от Германия къде от САЩ. Странно колко жестока бе надпреварата за кацането на луната и изведнъж как пияните братя се отказаха, под предтекст, че не било интересно, а дефакто да не вземе да се окаже, че изобщо не могат да кацнат там. Те всъшност никъде не са кацали дори на самолетоносач тук на земята. Ще си плащат НАСА какъв им е проблема и Русия си плаща на БП да им вади газа и на Индия да им сглоби що годе читава електроника няма нищо лошо и странно. Всъшност наса отдавна плаща на Русия, ако не бяха парите на упадналия западен народ Русия нямаше изобщо да има програма. Слез твърдо на земята докато САЩ Европа и т.н. се обединяват СССР се разпадна и си остана световен наблюдател. Нали виждаш в Либия стои и наблюдава и никой не я *** за нищо дори не гласува резолюцията, но пък не пропусна да предложи повече газ на Япония в знак на жалкото си съществуване.Издухани са Руснаците, ЩЕ кацнели на луната, ЩЕ покорили Фобос, ЩЕ имали gps, ЩЕ имат самолет пето поколение, ЩЕ пратели сонда на Марс ама тя пък взе, че оцеля няколко секунди, ЩЕ имат самолетоносачи ама на нищо нямат, хората от десетилетия ги имат тия неща. Остават си държавата с най много провалени прецакани планове повече дори от България.Държава пропита с корупция и без никаква средна класа не ми я хвали, странно от къде ли и ние сме станали същата държава.
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А къде е пилотираната програма на Америка, а?Преди време Колумб отишъл до Америката и стъпил там!Сега Русия поема кормилото, а Америката ще седи и ще гледа и ще плаща по 70 млн. билет за да могат да кажат че имат 2-м,а човека в космоса!То руснаците години преди преди Хъбъл, пускат телескопа Гранат ама нали трябва да се правим на хитри!А и за МКС - руският сегмент е руски и толкоз, и да всички основни системи са в него - ако се откачи, амеро-японско-европейския, изгаря в атмосферата!
30
7
 
1
 
! Отговори
Anti преди 13 години
брей номер 24,голямо *** удари на американските *** ***.Добре че са японците, китайците, и корейците в америка, да движат нещата,а русия си има само руснаците. И пак се справя добре технологично.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много са ми смешни такива сополанковци като тебе руски гъзоблизци. Къде е руската техника, я кажи в твоя дом кое е сделано в ссср и кое в САЩ или по технология от сащ. Компютъра от който пишеш глупости ли, телефона ти ли телевизора ли, колата ти ли хаха. Русия нито самолети прави нито коли нито нищо. Не можаха да кацнат на луната 1972-ра не успяха 1992-ра няма да могат и 2022 познай защо. Ти ходили си в русия да видиш там една руска кола или руски телевизор телефон. Руските граждански самолети дори не ги пускат по европейските и американски летища защото са смеска между консвера и жигула.Кой каца на луната няколко пъти, кой взе проби от комети, кой има Хъбъл за какъвто руснаците само могат да мечтаят, кой прати машини на марс работили с години над предвиденото, кой засне луната и слънцето триизмерно, чия сонда е първата влязла в орбита на Меркурий, кой картографира марс докато Русия още нямат нито GP S нито са си картографирали държавата. И да две трети от МКС е собственост на НАСА виж в нета има цветни картинки не се информирай от вестник Дума. Едно е да качваш хора до МКС с технологии крадени от немците преди 50 години съвсем друго е да имаш свръх високотехнологични и то успешни мисии из цялата галактика. Русия рухна приятелю, виж как се държи като паленце по въпроса в Либия, цял свят праща помощи за Япония и Либия, а Русия освен да съчувства друго не може, няма парички. Белите държави отдавна се отърваха от руските *** и си накупиха истинска техника и оръжие и ето, че го ползват при това много успешно.Съвсем скоро ще видиш как дори частни компании правят ракети както Русия с уж огромния им опит.Жалки сте ми такива като теб пишеики изпод поредната статия за успех в космоса не дошъл от Роскосмос и то от американския си компютър през интернет контролиран от америка и ни обясняват колко са велики русия. Велики са ама на хартия и на думи на дела са си страна от третия свят с пари в олигарсите.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"НАСА доказаха, че и без съществена пилотирина програма могат да направят невероятно много и успешни миси."А така лузър, докато руснаци и китайци правят колонии, американците ще ги гледат през Хъбъл!А този *** дето повтаря е 2/3 от МКС била на НАСА - най-забавно е когато не си чел и си личи!Руския сегмент принадлежи изцяло на Русия като руснаците притежават половината места от станцията!Останалата част е поделна между отделните космически агенции!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич слез на земята. Две трети от МКС е собственост на наса, дори модули правени в Русия са правени с американски пари. Къде ти по света руски коли техника компютри, самолети, военна техника, че да почнат станции да правят. Русия е просто една западна колония за доставки на газ и нищо повече. Виж как се извъртяха като паленца за Либия никой не ги признава за нищо.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАСА доказаха, че и без съществена пилотирина програма могат да направят невероятно много и успешни миси. Докато червените чугунени с великата пилотирана програма се превърнаха само и единствено в скъпи таксита до МКС.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде отиде пилотираната пограма на Америка?За пореден път се издънват!За 40 години руснците имат поне дузина станции от такива като "Салют" до "Мир"и са си осигурили постоянен достъп до космоса!А Америка щяла да ги ползва като мулета?Аха, със 70 млн. билет е наистина забвно,най-малкото защото руснаците нарочно го правят, да злорадстват над поредния им фал!А иначе да ги гледат с Хъбъл,ама с него няма да си осигурят надежни системи енергетични и двигателни установки за експанзия в далечния космос!
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хаха, а ти правиш ли разлика между договор за доставка на електроника и договор за експортен самолет. Кой ли ВЕК Русия ще имат нещо стигнало по далеч от МКС или самолет Пето поколение и кой ли век Аерофлот, ще купува руски самолети които да ги пускат по европейските и американски летища. Значи викаш пиромолив, пишеш си чупиш цък цък вадиш нов хаха много високотехнологично с тил Сделано в СССР. Опааа СССР беше толкова яко, че се разпадна.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти, за едно нещо наречено пиромолив, чувал ли си, ха ха?Ама иначе американските неудачници сега ще трябва да плащат по 70 млн.(нищо че един турист си плаща по 30) за място!Нищо, да гледат с Хъбъл как руснаци и китайци ще превземат далечния космос!А за индийската елктроника, естествено че малката ти глава няма да разбере каква е разликата между експортен вариант на изстребител и такъв предназначен за собствените войски!
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щеше да е смешно, ако не беше жалко, как руските чугунени *** се хвалят как Русия са толкова напред, че са си в дървената ера с моливи.Руснаците един хладилник не могат да направят камо ли нещо къде къде по сложно и високотехнологично. Нямат избор освен да купуват електроника от *** в Индия, дори те са по напред от тях в техническо отношение.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колайдера е изобретен точно от американец, а писалката която ползват всички космонавти без изключение също. Нали не си представяш как пияния руснак остри молив в условията на безтегловност и хвърля *** през илюминатора хаха. Писалката на наса е задължително оборудване на всеки в космоса пише, независимо от липсата на гравитацията температурата положението и т.н. и да струва милион долара които отдавна са избити. Ама преди да пишете глупостите на партията почетете.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американците разработили писалка, която да може да се използва в условия на безтегловност. За таза свръх нова иновация те заплатили на частна компания 1 млн. долара. По същото време руснаците ползвали подобно средство за писнае в космоса - молив!
19
1
 
3
 
! Отговори
tmpl преди 13 години
Ти знаеш ли изобщо, че руснаците имат адронен колайдер, преди този на ЦЕРН? Господин мислител, щом руснаците са назад с технологиите ми припомни чии ракети ще използват НАСА, че нещо не мога да си спомня..
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Русия да се научат да произвеждат коли самолети и електроника и тогава да се пробват да сделаят космически апарати. То само с износ на газ и пукане на водка не се става велика сила.
17
3
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 13 години
Хаха ти сериозно ли ? Партията така ли ти каза? Я се вгледай и почети по внимателно да видиш, че две трети от МКС е собственост на НАСА. Русия никога не стигнаха по далеч от МКС, НАСА изследва цялата слънчева система, кацна на луната, засне слънцето триизмерно сдоби се с вещества от комета, получи купища снимки от марсоходите работили с години над предвиденото време. Докато Русия сключва договор с БП да им вади нефта и с Индия да им прави електрониката. Фактите са си факти независимо от партията
16
1
 
0
 
! Отговори
Prelude преди 13 години
Не знаех че в психиатрията ви дават компютри с достъп до интернет.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не виждам какво толкова се мъчите да разрешите?? Факт е че Русия изнася Американци в космоса и е факт че МКС е построена 50% от тях и останалите 50 от целия останал свят!!! Да не казвам на по знаещите тука че двигателите на всички Американски сувалки и апарати са купени от Русия.
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На света не е нужно да му писва за да ги затвори. Те сами се затвориха и докато Европа се обединява Русия се разпада търпейки терорестични актове от доскорошни бивши републики. Изнудват Европа с газа си, но и децата знаят, че не са надежден партньор за нищо. Велика сила ама на хартия.