Ето я първата цветна 360-градусова панорамна снимка от Марс

"Curiosity" ще почива през уикенда за обновяване на софтуера
10 авг 2012 15:03,
120
Ето я първата цветна 360-градусова панорамна снимка от Марс
Снимка: NASA/Reuters

Роботизираният геолог "Curiosity" изпрати първата си цветна 360-градусова панорамна снимка на Марс, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Учените са във възторг от изображението, което показва в далечина издигащото се от дъното на кратера Гейл възвишение Шарп, към което след известно време марсоходът ще се отправи.

Панорамната мозайка е сглобена от 130 отделни изображения, заснети от "Curiosity" с наскоро активираните му навигационни камери.

По-рано марсоходът изпрати и първия си автопортрет, на който се вижда осеяната му с тъмни камъчета горна палуба. Според специалистите от НАСА те не представляват никаква заплаха за инструментите.

Още по темата
През уикенда на "Curiosity" ще бъде дадена почивка, за да могат компютрите на марсохода да осъвременят софтуера му. Процедурата ще отнеме няколко дни.

През това време учените ще теглят данни, но роувърът няма да прави нищо ново. "След три пълни дни на Марс "Curiosity" продължава да се държи "безупречно" и изпълни всички планирани дейности без засечка", казва Майк Уоткинс от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американците за половин цент пращат ровър на Марс, така че хич не мрънкайте, че НАСА струвала много.Замислете се, че ние срещу нашите данъци и винетки, и пътища нормални нямаме даже.
99
8
 
32
 
! Отговори
до 83 преди 11 години
кои бре, *** ли? :)
98
14
 
33
 
! Отговори
ДО ИВАН преди 11 години
АБЕ КОЪЙ ИМ ЗАВИЖДА БЕЕ *** -----ИВАН ГЛЛЛУПАО....ТЕ РАКЕТИ НЯМАТ.....ТОВА Е КНИМАНО В АЛРИЗОНСКАТА ПУСТИНЯ НИКЪДЕ НЕ СА ЛЕТЕЛИ
97
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нали уж небето над марс беше червено , поне това сме учили по астрономия, а пък то все едно че е земната атмосфера . и земното , пардон марсианското привличане досущ като нашето бе .. мхмх
96
8
 
38
 
! Отговори
Бат' Сали преди 11 години
В далечината в ляво се вижда нещо като пещера. От САЩ съобщават че там най вероятно се крият марсиански терористи от тамошния клон на Ал каида.. :) :)
95
11
 
46
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Да вземем да пратим нашия на Марс. До две години ще има мегистрали , до пет ще е насадено с картофи и ще има добра реколта , до два мандата Марс ще е на първо място във Вселената по икономически прогрес.
94
20
 
46
 
! Отговори
иван преди 11 години
Браво!Още един повод за завист към Америка от комунистите и ***.По-добрия винаги е пъви.
93
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала!
92
8
 
37
 
! Отговори
браво преди 11 години
Софтуерният архитект на Borland напусна и отиде да работи в Мicrosoft на мястото на вече напусналия и бивш софтуерен архитект. Последният, след като напусна Microsoft, отиде да работи в NASA.
91
9
 
41
 
! Отговори
кк преди 11 години
я то като на бузлуджа бе!
90
13
 
64
 
! Отговори
Марседоноид преди 11 години
Македоноидната раса, от която произлиза белият човек и истинските египтяни, не арабите, дето живеят сега в Египет, е произлязла от Марс. Там македоноидите се наричат марсеноиди или марсианци. Бог Македон господства и на Марс, наречен Марседон. Що е Марс все е Македония.
89
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде са хората?
88
10
 
37
 
! Отговори
тони преди 11 години
Леле колко много пространство и няма никои жива душа.....Направо ми е трудно да го проумея нереално просто.
87
10
 
61
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Техниката наистина много дръпна......Мене ако ме питат да изпратиме на Марс нашите братя роми.............белким мирясат. По добре е мене да ме пратят там и да се отърва от тази ***.
86
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами че то готово за застрояване, бе.....и няма да се дават пари за събаряне на старите сгради...
85
21
 
46
 
! Отговори
космонавт преди 11 години
Абе, кви са тия фасове там бе?! Ей, осветителите - що пушите в кадър бе кратуни? Я бързо пуснете един вентилатор и разкарайте тоя пушек!!
84
9
 
70
 
! Отговори
Mekedonec преди 11 години
Dobre de, samo az li zabeliazvam makedonskoto zname da se vee tam?? :D :D
83
11
 
56
 
! Отговори
мъдрецът преди 11 години
Както и да се бъзикаме, това си е голямо постижение. Американците не си хвърлят парите на вятъра. Щом ни показват тези "новости" и ние се дзверим като ***, какви ли ще им са свръхсекртните технически и други постижения.
82
11
 
55
 
! Отговори
коко преди 11 години
След някоя и друга година там ще садим картофи...
81
12
 
36
 
! Отговори
tadd преди 11 години
а какъв е двигателят на ракетата носител ,ве шушляк ??? и какви двигатели ползват напоследък американците...