Там, далеч от нас – "Хъбъл" засне най-далечната галактика

Тя се е формирала 400 млн. години след Големия взрив
Обновена: 4 мар 2016 18:45 | 4 мар 2016 17:15,
33
Там, далеч от нас – "Хъбъл" засне най-далечната галактика
Снимка: Reuters

Американски учени откриха с помощта на телескопа "Хъбъл" най-далечната от всички известни галактики във Вселената, намираща се на разстояние 13,4 милиарда светлинни години, предаде ТАСС.

Тя е съществувала 400 милиона години след Големия взрив. "Ние се върнахме далеч назад във времето", отбеляза специалистът от Йейлския университет Паскал Оуеш.

"Видяхме с помощта на "Хъбъл" галактиката GN-z11 във времето, когато възрастта на Вселената е била едва 3 процента от сегашната!"

Възрастта на Вселената се оценява на 13,8 милиарда години. Най-отдалеченият досега обект беше открит на разстояние 13,2 милиарда светлинни години от Земята, пише БТА.

Идентифицирането на новата галактика и определянето на нейното положение е станало с помощта на телескопите "Хъбъл" и Спицър" и на астрономическата обсерватория "Кек", разположена на Хавайските острови.

Учените са могли да определят разстоянието до новооткритата галактика с точност плюс-минус 5 милиона светлинни години. Една светлинна година е равна на 9,5 трилиона км. GN-z11 е 25 пъти по-малка от Млечния път, а общата маса на нейните звезди е едва 1 процент от тази на звездите в нашата галактика. Тя се намира в стадий на активно формиране на звезди и този процес протича 20 пъти по-интензивно, отколкото в Млечния път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
uahaha преди 8 години
Недейте да лъжете че веднага се разбира. "Още от деца знаем...", "Дядо ми ми е казвал..." Алоооууу. По време на комунизма нямаше такива тинтири минтири. В училище или дядо ви не ви ли е казал че теорията за големия взрив не се приемаше тогава (то изобщо не се говореше за нея в у-ще).
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 24Не бе младеж, не се изразяваш сложно, ти искаш да ми кажеш, че Вселената е безкрайна. Нали така? Само че никой не го казва със сигурност, както и Айнщайн, който казва: "В природата има две безкрайни неща..Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 22. Явно съм се изразил много сложно. За това ще го кажа по-просто с надежда да ме разбереш. Големия Взрив е само теория. (Много теории в миналото са се оказвали неточни или направо грешни. С напредването на науката може да се окаже например че не е имало Голям Взрив.) Да се изказваш колко е стара вселената все едно е факт е доста "смело".
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Впрочем това да не знаеш на каква възраст е Земята 4.5 милиарда години и на това каква възраст е Вселената 14 милиарда години, говори що за хора сте които се присмиват на други заинтересовани с Астрономията. Бах.то овцете тъ.пи!
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 21 И сега какво искаш да ми кажеш? Че Учените сега чак 2016 та година установяват че Големият Взрив е преди 14 милиарда години? И аз ли съм виновен, че ти сега го разбираш това, а учените го знаят това мноого много отдавна??? Че дядо ми навремето преди 35 години ми казваше какво е учил за Вселената и че е дълга около 14 милиарда светлинни години.... след това го чух и от учиктелите си в училище. Вие откъде идвате бре? От Някое племе от Африка ли. Ега.ти аборигените.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18"Още от деца знаем, че вселената е дълга около 14 милиарда светлинни години"Преди теб е имало хора, които също от деца са знаели че земята е плоска. По-късно пак от деца са знаели че земята е център на вселената (Даже са горели хора на клада ако се съмняваш) Само дето с времето се е установило че нещата не са баш така както ги "знаеме". Та осносно вселената няма проблем. Знай си.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно нищо не разбрах!
12
0
 
1
 
! Отговори
проз преди 8 години
До Анонимен 18"16, Мухахахаха...дано си го казал с ирония. Още от деца знаем, че вселената е дълга около 14 милиарда светлинни години. А аз съм на 46."Браво бе, ти си повече от три пъти по-дълъг и от вселената. Защо не им кажеш на тези учени как изглежда, та да не се потят толкова много когато лъжат.
11
3
 
1
 
! Отговори
жалък си преди 8 години
До Анонимен 19"Много ме радват подобни статии където българина си излива простотията без никакви задръжки."И умнотиите не са за подценяване.
10
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16, Мухахахаха...дано си го казал с ирония. Още от деца знаем, че вселената е дълга около 14 милиарда светлинни години. А аз съм на 46.
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учените да кажат какво има след вселената. Нали са учени, защо не казват?
8
15
 
8
 
! Отговори
Безмер преди 8 години
Няма "голям взрив", има големи фалшиви доктрини чрез които се стремят да откъснат човека от вярата в Бога Вседържателя.
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дойдох за *** коментари. Не останах разочарован.
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яхайте Спейс Екс и тръгвайте - кой чакате . До следващия ГоУем взрив може и да стигнете . Та за това точите целия петролец на проскубаната ни планетка мучащи високопланински - ще ходите до GN-z11
5
0
 
8
 
! Отговори
i'm до 7 преди 8 години
И ти не съществуваш, ама дращиш простотии тук.
4
23
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Когато бях 6-ти клас установих един въпрос: След големият взрив и 13,8 милиарда светлинни години какво има?Мълчат! И учителя ми по физика и по география...Други казват ,че имало паралелен свят на нашия....все едно да изминеш 100 метра на правата и да се върнеш на изходна позиция..? Това им казвам.Мълчат като дупета!
3
18
 
3
 
! Отговори
Е как я уцелиха? преди 8 години
Искат да рекат, че от 100 000 000 000 000 000 000 000 светещи обекта в космоса - баш тоя разбраха че е най-далеч?! Тия лъжат та се скъсват!
2
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега какво ще я варим ли или направо се яде сурова. От краварите по големи фантазьори епа нема.
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето това е то, люлката на македонската култура!