НАСА откри обитаеми планети. Какво значи това?

Планетите приличат доста на Земята, но дали са населени?
23 фев 2017 18:15,
99
НАСА откри обитаеми планети. Какво значи това?
Така би изглеждал пейзаж от ТРАППИСТ-1. Снимка: Ройтерс

От 90-те години на миналия век са открити близо 3600 екзопланети - планети извън Слънчевата система. Заради потенциалната им значимост около оповестяването на подобни открития често се вдига доста шум. Какво прави новата находка толкова значима? Отговор на този въпрос дава анализ на BBC.

Вълнението около откритието е породено не само от необичайния му мащаб - седем екзопланети, орбитиращи около една звезда, както и че три от тях се намират в т. нар. обитаема зона, или от факта, че много от тях са с близки размери до Земята.

Още по темата

Особено вълнуващо за научната общност е, че звездата ТРАППИСТ - 1, около която те орбитират, е "удобно" малка и бледа. Това означава, че изследващите планети телескопи няма да бъдат "заслепени", както в случаите с наблюдения на по-ярки звезди, и пред учените се откриват неподозирани възможности да изучават тези отдалечени светове, и най-важното - техните атмосфери.

Следващата изследователска фаза вече е в ход - търсенето на ключови газове като кислород и метан, благодарение на които специалистите ще добият представа за случващото се на повърхността.

Откриването на екзопланети неминуемо поражда надежди за намирането на извънземен живот. Вълнуващото около новооткритата планетна система е, че предоставя добри шансове за търсенето на такъв.

Шестте вътрешни планети в орбита около свръхстудената звезда джудже ТРАППИСТ-1 са със специфичен орбитален резонанс. Това означава, че за времето, необходимо за най-вътрешната от тях да направи осем обиколки около звездата, втората, третата и четвъртата планети се завъртат съответно пет, три и два пъти около нея. Това изглежда е резултат от ранните взаимодействия в еволюцията на планетната система.

Астрономите смятат, че ще бъде възможно атмосферните свойства на планетите да бъдат изучавани с помощта на телескопи. "Телескопът "Джеймс Уеб" - наследникът на "Хъбъл", ще може да открие "подписа" на озона, ако молекулата е налична в атмосферата на някои от тези планети. Подобна находка ще свидетелства за биологична активност на планетата", казва един от съавторите на изследването, Брис-Оливие Демори от университета на Берн, Швейцария.

Астрофизиците обаче предупреждават, че към подобни наблюдения от разстояние в търсенето на извънземен живот трябва да се подхожда изключително предпазливо. Част от свойствата на хладни звезди с ниска маса могат да "попарят" възможностите за възникването на такъв. Например, някои от въпросните звезди излъчват огромно количество радиация, способна да "стерилизира" повърхностите на намиращи се в близост до тях планети.

В добавка към това, обитаемата зона се намира по-близо до централната звезда и планетите получават необходимото количество топлина за поддържане на вода в течно състояние - една от основните предпоставки за възникването на живот. Подобна близост обаче поражда феномен, известен като синхронно въртене, характерен за Земята и Луната, в резултат на който планетите може да са обърнати винаги с една и съща страна към централната звезда. Така едната им част може да се окаже топла, а другата - студена.

Според някои специалисти ултравиолетовата светлина може да се окаже важна предпоставка за производството на химически съединения, които впоследствие да се свържат в биологически системи. Също така, ако живот възникне на тънещата в постоянен мрак страна на планета, той вероятно ще бъде защитен от радиационните "залпове".

Подобно на други наблюдавани досега свъхстудени джуджета, ТРАППИСТ-1 не се характеризира с голяма активност, отбелязват изследователите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марс също е в т.нар. "обитаема зона", "зелен пояс" и т.н., и к'во има там? Яко дюни от червен прах, картофи и Мат Деймън, ето кво.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До инженерама си един дървен филосов не можеш едно двоеточие и точка да сложиш ...
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В най-лошия случай им светнете едно лазерче. Ако има някой там, след 80 години внуците ни ще получат отговора: "Що ми светиш в очите, БЕ?".
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Solar PowerАма кво ти разбира теб главата от тези неща. Важно е Путин,Тръмп, Костов, Сорос и други има ли не се сещам >)Това е твое твърдение, а не мое, не разбирам защо ме замеряш с него.Всъщност е политиката е последното, нещо което ме вълнува.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До инженерти ако един линк не можеш да събереш какъв инжИнер си?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предполагам няма никакъв смисъл, но пак ще повторя. Планетите не са обитаеми, а са в обитаемата зона на звездата - т.е. там където може да има течна вода. И са от земен тип. Но все още никой не може да каже обитаеми ли са или не са.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да населени са с лешояди каквито и тука ги имаме
15
4
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До Анонимен"Що пък требва всики да вярваме на това кето твърди НАСА, например?"Защото не го твърди наса а група от учени които работят по целия свят още от ноември миналата година. Наса просто обобщава и си прави PR :)Ама кво ти разбира теб главата от тези неща. Важно е Путин,Тръмп, Костов, Сорос и други има ли не се сещам >)
14
3
 
8
 
! Отговори
баю преди 7 години
Тези краварчета се чудят как да си оправдаят милиардите долари които прибират в банковите си сметки и ни успиват с какви ли не щуротии. Същото е й с ония от БЕРН с фантазираният им колайдер с които търсят божествената частица ама вместо да я намерят прибраха няколко милиарда евро в банковите си сметки. Ами докато има балъци ще има и тарикати. Света се крепи на балъците ако не са те света отдавна да е едно по добро място за живеене.
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 13ето ти доказателство че луната е холограма!!! // *** youtube/watch?v=_3axPn65MGM
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо 11Така като чета и мозъка ти е холограма. ....................Всъщост, дори не можеш да си представиш колко си прав)))Честито!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** глупавата нация аз после защо сме ке.не.фа на европа... отивайте да си сърбате ракията и да гледате новините по някоя не партийна телевизия да ви изгладят още мозъците.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 7Обиатеми не значи Обитавани. *** маа ви прoстa....
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...орбитират?Мухи винарки орбитират около нечии глави.цял ден ме разсмивате с тия ваши планети дето сте ги открили..ако изобщо сте ги открили.Що пък требва всики да вярваме на това кето твърди НАСА, например?
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11Така като чета и мозъка ти е холограма.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господи колко простотия се изля тук за отрицателно време...
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лъжат луната е холограма който не вярва има го в тубата
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен #6 НАСА са определено назад, след като това откритие е на екип от европейски учени, които са получили финансиране от Европейската комисия :) Така че, НАСА да си цитира правилно откритията, а не да плегиатстват ;)
4
0
 
13
 
! Отговори
хммм преди 7 години
абе вие съвсем се побъркахте в тоя сайт, какво общо има заглавието с това което пише в статията?!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пак заглавие без никаква връзка с реалноста :D