Не извънземни градили пирамидите, а египтяни с рампи!

Новото откритие е на път да да осигури спокоен сън на учените
2 ное 2018 18:09, Нели Христова
277
Не извънземни градили пирамидите, а египтяни с рампи!
Снимки: Reuters

Въпреки всичките технологии, които има на Земята в наши дни, една мисъл не оставя учените на спокойствие – как са построени пирамидите в Египет преди 4500 години.

Ново откритие е на път да да осигури спокоен сън на специалистите – рампи, а не извънземни стоят зад едно от Седемте чудеса на света.

Експертите от Френския институт по ориенталска археология в Кайро и Университът в Ливърпул обединяват сили за да разкрият една от най-големите мистерии в света. Те попадат на кариера за добив на алабастър в Източната пустиня в Египет, а там откриват система от лостове, въжета и рампи, които според тях са били използвани за пренасяне на огромните камъни.

Директорът на проучването Янис Гордън дава яснота върху откритието: "Открихме една централна рампа, която е заобиколена от два дървени стълба с множество дупки. Древните хора са използвали шейна, прикрепена с въжета към стълбовете, за да пренасят тежките блокове. Те не само са можели да ги транспортират от едно място на друго, но и да ги изкачват по склонове с наклон 20%, а дори и повече".

Подобни останки не са намирани никъде другаде по света, а върху тях има надписи от Хеопс, което дава първата индикация, че са използвани именно по времето, когато египтяните са строяли Хеопсовата пирамида в негова чест.  Тя е най-голямата от трите в Долината на фараоните с височина от почти 146 метра и се смята за едно от чудесата на света.

Учените винаги са били обединени около идеята, че пирамидите са били построени с помощтта на рампи, но как точно са били използвани те, до днес не беше ясно. Ала новото откритие не само дава отговор на този въпрос, но и слага край на конспирациите, които витаят около издигането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
6
 
0
 
! Отговори
шматка преди 5 години
116С влака даже е по зле защото негова тежест от 70-80т е концентрирана само върху 8 точки.При колелата.При блока тежеста ще е разпределена равномерно по цялата площ на основата
113
1
 
2
 
! Отговори
До 118 преди 5 години
А Цецко какво направи ?
112
0
 
5
 
! Отговори
Иванчо преди 5 години
Нито извънземни нито египтяни по наследство са ми от дядо Трендафил.
111
2
 
1
 
! Отговори
До 115 шматка преди 5 години
Подейства ми позитивно и отивам да мачкам чаршафите с една палавница
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично Доган удари първата клопка на пирамидите а Бат Бойко уряза лентите щото е най-добрият в това.....да реже
109
0
 
1
 
! Отговори
До 114 преди 5 години
А твоя ?
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само дето влака не е с площ колкото на една баня. Можеш и сам да пресметнеш колко кубика е един гранитен камък 70 тона. Виждал съм 10 тона какво правят на дървени трупи и знам със сигурност.
107
2
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 113Дано като те е ударила тази вълна да е останало нещо в главата ти че да пазиш поне равновесие
106
0
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
А на вас мозъците кой ви ги изгради? Пак ли извънземните?
105
2
 
2
 
! Отговори
До 110 шматка преди 5 години
Бре пращиш от ум не ! Те тука от монитора ме удари мощна умствена вълна от тебе та ми паднаха очилата под масата. Недей писа, че ще ми изгориш компютъра
104
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прабългарската дума за хеликоптер е "вещерство".
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 102Доста. Но това не означава, че смятам, че няма по-умни и можещи от мен.
102
4
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До до 90 шматкаХората ще ги дърпат бе третокласнико.Сам човек дърпа Боинг 747.Вагон.Трамвай.Нужно е да намалиш триенетоЕдно време влаковете тежки по 200-300т.като минаваха по дървени *** да не би да ги мачкаха.....Сега разбирам що хвърляте пари от балконите.Неспасяеми сте
101
2
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Ае легаите бее, толко писане эа асансьоро на неква кооперация
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А беТова което е използвано в Рим,не е бетон и няма нищо общо с бетона,това е смес от истинала вулканична лава и други добавки,много по-крехко е от цимента и няма качествата на цимента.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А беИ пари има, и ресурси, както и нужда ... Ама няма воля и акъл.
98
1
 
1
 
! Отговори
До 102 преди 5 години
Кво постигна ?
97
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте колеги, много е просто. Трябва да има резултат от дейноста на тия учени за да има финансиране и те пускат това. Те също невярват но трябват кинти.
96
2
 
11
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 5 години
Ами направете експеримент - постройте една пирамида по този начин ! Е ще похарчите доста пари , но ще оставите нещо за бъдните поколения , най - вече своята тъпотия .
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сравнявате всичко, според себе си, което е грешка. Това, че на теб не ти идва на акъла, че ти не полагаш усилието, да постигнеш нещо, не означава, че при другите не е така.