БАН показва богата колекция от фосили, минерали и скали

Геологическият институт празнува 150-та годишнина на Академията
7 окт 2019 16:10,
8
БАН показва богата колекция от фосили, минерали и скали
Снимка: Pixabay

Колекциите си от фoсили, минерали и скали от територията на България ще покаже Геологическият институт "Страшимир Димитров" на БАН, на 8 и 9 октомври. Инициативата се организира в чест на 150-та годишнина на Академията, съобщи пресцентърът на БАН.

Още по темата

20% - толкова искат учените от БАН върху заплатите си

Гостите на института ще имат възможността да видят лабораториите по сеизмотектоника и геоколекциите, а учените ще разкажат за работата си в областта на палеонтологията, стратиграфията, седиментологията, геотектониката, минералогията и минералните ресурси, геоложките рискови процеси и хидрогеологията.

Програмата включва още публични академични лекции по геотехника на околната среда, геотектоника и регионална геология, както и презентации на млади учени, които ще разкажат за своите научни постижения. Сред акцентите ще бъде изложбата "Книжовното наследство на академик Страшимир Димитров" от фонда на библиотеката на Геологическия институт.

В продължение на 70 години Геологическият институт "Страшимир Димитров" извършва научни и научно-приложни изследвания с цел изучаване на земната среда на територията на България. С дейността си учените от института подпомагат устойчивото развитие на съвременното общество и безконфликтното ограничаване на последствията от природните рискове.

През последните години институтът се оформя като най-голямата национална геоложка научноизследователска и научно-експертна организация, в която се съчетават класическите направления на геологията с днешните приоритети в областта на науките за Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
прав си преди 4 години
До Анонимен 690% са такива!Познавам лично няколко,един не става!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В бан,неуспяха да развият геоложкияпотенциял през призмата на доказванена науката за обществото,към днешнадата.Има някакъв пробив при строител-ството но то е крайно недостатъчно, а идоста скрита картинка.30 год, изпуснахасъздаден човешки капитал,база,органи-зация.Недоказаха на политиците,колкое необходима,въпреки закритите мини.Ще покажат фосили,но сами по себе сипревърнаха науката в такава.Учен-чиновник е тежко бреме,много тежко.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ще бъде ли пояснено кои хора и кога са събирали ценните експонати? И кои след това са си приписали заслугите, за да оберат каймака на възможностите за кариера и за пари, които могат да се получат чрез БАН?Ще бъде ли пояснено и кое е набавено през куп за грош, та някои да има какво да пишат в отчетите си?Най-лесно е да се хвалиш пред не-специалисти.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софиянци са си късметлии, че ще имат по-добра възможност да разгледат колекцията.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да не са се снимали колективно в бан?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в бсп има голяма колекция фосили и неполезни изкопаеми...
1
2
 
2
 
! Отговори
спонсорирано съдържа преди 4 години
Кои са спонсорите?