Земното ядро е спряло да се върти?

Това се е случвало и преди, не било причина за тревога
25 яну 2023 11:16, Нели Христова
173
Земното ядро е спряло да се върти?
Снимка: Pixabay/AlexAntropov86

Изследване на учените от Пекинския университет И Янг и Сяодун Сонг, публикувано в списание Nature Geoscience, съобщава, че земното ядро е спряло да се върти, но това не е причина за тревога. Янг и Сонг информират, че спирането е част от продължителен модел.

Данните от изследването показват, че земното ядро, по-конкретно твърдото му вътрешно ядро, е спирало да се върти и преди. Смята се, че вътрешното ядро преминава през цикъл на забавяне и ускоряване и дори обръщане на посоката на въртене приблизително на всеки 60-70 години, като последното такова е станало в началото на 70-те години на миналия век. Смята се, че това колебание е резултат както от гравитационното равновесие, така и от колебанията в магнитното поле на планетата.

Вътрешното ядро и мантията са донякъде гравитационно заключени. Според теорията флуктуациите (случайните отклонения от средното равновесие – бел. ред.) в планетата карат земното ядро да се движи към гравитационно равновесие. Това движение варира в зависимост от условията в Земята.

Друг фактор може да бъде магнитното поле на Земята. Магнитното поле се генерира в земното ядро и предизвиква движение на течното външно ядро, а следователно и на вътрешното ядро. Тъй като магнитното поле се колебае с течение на времето, се променя и движението на земното ядро. Теорията би могла да обясни редица други явления извън земното ядро. Според Янг и Сонг това, което се случва дълбоко в планетата, може да повлияе на света на повърхността. По-нататъшните изследвания биха могли да предложат прозрения за промените в температурата и други климатични модели, включително промяната на морското равнище.

Природата реагира озадачаващо на променящия се климат в света. Новите открития за влиянието на вътрешността на планетата върху нейната повърхност могат да помогнат на света да разбере по-добре и да се подготви за последиците от изменението на климата.

Янг и Сонг изобщо не разглеждат спирането като проблем, а по-скоро като естествена част от цикъл в рамките на планетата.

Пълният обхват на последиците от спирането на земното ядро и потенциалната смяна на посоката все още не е известен, но откриването на въздействието, което то може да окаже върху климата на планетата, може да промени правилата на играта за кръстоносците на климата по целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
17
 
! Отговори
Ванга съм преди 1 година
"Земното ядро ке спре да се върти и ке спре интернета в цял Свет!" - предсказание, лето 1964-та година, Петрич
30
4
 
10
 
! Отговори
Разум=Лудост преди 1 година
Какво ядро какви 5 лева, Земята е плоска лаборатория за експерименти на напреднали междугалктически цивилизации.
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земното ядро кв експлоадира посока раццийската федирация и нищо няма да остане от нея
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планетата реагира на плановете за Тhe Great Reset.Против е.Ще смени климата само и само да не я сцепят откачалките.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протестира срещу лудите,които искат да предизвикат ядрена война и да сцепят планетата,за да се докопат от алчност до някакви ресурси...
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко в тази статия е разбрано или написано "на обратно".
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Магнитното поле се генерира в земното ядро и предизвиква движение на течното външно ядро, а следователно и на вътрешното ядро" ------------------ Точно, но обратно. Въртенето на течното външно ядро, а следователно и на вътрешното ядро, генерира магнитното поле на планетата ни.
24
2
 
4
 
! Отговори
Хари Петър преди 1 година
Имало игрален фюлм за това, казват. Някой знае ли как се казва, да го гледам?
23
8
 
7
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Няма страшно, другите ядра ще започнат да се въртят! Русия още малко ще търпи и ще започне ядрен апокалипсис за фашистка Европа и САЩ
22
1
 
9
 
! Отговори
Въй преди 1 година
Сега планетата ще се извърти на чорчик. Деня ще стане по-дълъг, а лятото ще стане 70-80 градуса. Купувайте климатици - ПРОМОЦИЯ! ИНВЕНТОРНИ КЛИМАТИЦИ ТОШИБА ЗА 999ЛВ В МАГАЗИНИ ТЕХНОЛУКС
21
0
 
9
 
! Отговори
мъжки преди 1 година
ааа за тва ми е едно такова
20
2
 
7
 
! Отговори
Алън Грант преди 1 година
До АнонименА дали Ванга е предрекла, кога ще почнеш да четеш сериозна научна литература, а не конспиративни партенки?
19
6
 
5
 
! Отговори
->>--БАБА ВАНГ преди 1 година
"Земята ке промени орбитата си и ке започне да си ходи от слънчевата система през февруари 2023г. на Трифон Зарезан в 14:16 минути."
18
0
 
11
 
! Отговори
Лошо! преди 1 година
Изключете си телефоните и компютрите до последно нареждане, защото ще изгорят.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да не е в следствие на климатичните промени. Недопустимо е да излизат статии и проучвания, които не обвиняват климатичните промени и хората.
16
0
 
24
 
! Отговори
Зевс преди 1 година
Моля ви, дайте линк към оригиналната статия, понеже превода ви е на такова ниво, че нищо не се разбира!
15
1
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Еми няма как да слезем на 5000 км под земята да разберем. Косвени са данните, какви да са? Хората търсят модел, който в бъдеще ще ни помогне по-добре да разбираме планетата си, а не само да се хващаме за електромобили и щурци. Това би трябвало някой ден да помогне и на плоскомислещите брюкселчани.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Север ще стане Юг, а Изток - Запад. Вече Русия ще е развита, а САЩ ще е пропадащ Изток.
13
0
 
10
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 1 година
Данните от изследването показвали, че земното ядро и по-конкретно твърдото му вътрешно ядро, е спрялло да се върти. Но щом твърдото вътрешно ядро е спряло да се върти, а външното течно ядро /магмата/ продължава да се върти, значи от това следва, че имаме огромно *** на границата вътрешно/външно и повишаване на температурата. Този процес ще доведе ли до ръст на налягането, вулканичната дейност и земетресенията?
12
0
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Сега гравитацията ще се промени и ще стана от 90 кила - 65.