Земното ядро е спряло да се върти?

Това се е случвало и преди, не било причина за тревога
25 яну 2023 11:16, Нели Христова
173
Земното ядро е спряло да се върти?
Снимка: Pixabay/AlexAntropov86

Изследване на учените от Пекинския университет И Янг и Сяодун Сонг, публикувано в списание Nature Geoscience, съобщава, че земното ядро е спряло да се върти, но това не е причина за тревога. Янг и Сонг информират, че спирането е част от продължителен модел.

Данните от изследването показват, че земното ядро, по-конкретно твърдото му вътрешно ядро, е спирало да се върти и преди. Смята се, че вътрешното ядро преминава през цикъл на забавяне и ускоряване и дори обръщане на посоката на въртене приблизително на всеки 60-70 години, като последното такова е станало в началото на 70-те години на миналия век. Смята се, че това колебание е резултат както от гравитационното равновесие, така и от колебанията в магнитното поле на планетата.

Вътрешното ядро и мантията са донякъде гравитационно заключени. Според теорията флуктуациите (случайните отклонения от средното равновесие – бел. ред.) в планетата карат земното ядро да се движи към гравитационно равновесие. Това движение варира в зависимост от условията в Земята.

Друг фактор може да бъде магнитното поле на Земята. Магнитното поле се генерира в земното ядро и предизвиква движение на течното външно ядро, а следователно и на вътрешното ядро. Тъй като магнитното поле се колебае с течение на времето, се променя и движението на земното ядро. Теорията би могла да обясни редица други явления извън земното ядро. Според Янг и Сонг това, което се случва дълбоко в планетата, може да повлияе на света на повърхността. По-нататъшните изследвания биха могли да предложат прозрения за промените в температурата и други климатични модели, включително промяната на морското равнище.

Природата реагира озадачаващо на променящия се климат в света. Новите открития за влиянието на вътрешността на планетата върху нейната повърхност могат да помогнат на света да разбере по-добре и да се подготви за последиците от изменението на климата.

Янг и Сонг изобщо не разглеждат спирането като проблем, а по-скоро като естествена част от цикъл в рамките на планетата.

Пълният обхват на последиците от спирането на земното ядро и потенциалната смяна на посоката все още не е известен, но откриването на въздействието, което то може да окаже върху климата на планетата, може да промени правилата на играта за кръстоносците на климата по целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
12
 
! Отговори
Планета ТВ преди 1 година
Това все още са теоретични модели, на базата на косвени данни.
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е вследствие на зачестилите напоследък молби на хората "Спрете земята, искам да сляза!"
9
1
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
999, изследвали са вълните от земетресенията в минали години и са търсили еднакви зависимости. Нещо такова беше.Посъкратили са малко статията днесбг :)
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом го пише в медиите, значи гарантирано не е вярно. Ще видим каква нова психоатака, измислица и лъжа е това. И до какво ограбване на хората води накрая.
7
3
 
31
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Колко е лесно да си учен, иэтърсваш некви глyпocти и даже ти плащат эа тях
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли либералите са станали толкова нагли и искат 84 пола. А дано почне пак да се върти, да се оправят нещата.
5
2
 
17
 
! Отговори
Спряло е преди 1 година
В очакване на човешкия армагедон!
4
3
 
17
 
! Отговори
999 преди 1 година
И как са го разбрали това???
3
2
 
26
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Върху климата влияние оказват много фактори. Това е един от тях явно. Ние, евроатлантиците, обаче сме се хванали за бръмбари и щурци, щото нямали въглероден отпечатък. Тая статия я праснете в Брюксел на ония, дето ни карат да ядем хлeбaрkи.
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И най- големите глупости оправдават с пустия климат!
1
3
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
а, да му мисли Лили Иванова и да разправя после - е то, тогава като спря да се върти ядрото на земята ...