Русия обвини трима учени в държавна измяна

Те са работили в областта на хиперзвуковите ракети
17 май 2023 17:22, Стела Стоянова
79
Русия обвини трима учени в държавна измяна
Снимка БГНЕС

Трима руски учени, работили в областта на технологиите за хиперзвукови ракети, са изправени пред много сериозни обвинения в държавна измяна, обяви Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Случаят е свързан с главния научен сътрудник на Института за теоретична и приложна механика на Сибирския отдел на Руската академия на науките (РАН) Валерий Звегинцев. Ученият се намира под домашен арест.

По информация на източник на ТАСС от Сибирския отдел на РАН Звегинцев е бил задържан преди около три седмици. Повод за подозренията, че е извършил държавна измяна, станала негова статия в иранско списание, посветена на газовата динамика. По думите на учения, преди публикацията статията е преминала две експертизи за възможна секретност.

На сайта на института, където е работил Звегинцев, вчера беше публикувано отворено писмо, в което се съобщава, че той е заподозрян в държавна измяна заедно с двама негови колеги - Анатолий Маслов и Александър Шиплюк. Те са били задържани миналото лято и изпратени в следствения изолатор "Лефортово" в Москва. В откритото си писмо служителите на института се обръщат към руските държавни органи, представителите на научните среди и организации, свързани с промишлеността, с апел да защитят руската наука в областта на аеродинамиката.

Кремъл се е запознал с обръщението на учени от Сибирския отдел на РАН, след като техни колеги бяха обвинени в държавна измяна, но не може да коментира, докато тече разследването, каза днес пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Украинеца преди 10 месеца
Всички Русия и са за затвора, не само тези
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе големи новини. Имам чувството че чета руска преса отпреди месец. Поне за това кой и как са арестували в Русия вярвайте на руските вестници.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
,Обвинението по-скоро е " ракетата не е това, което трябваше да е ..." Както всичко в раша де !!!
53
3
 
3
 
! Отговори
5 водки преди 11 месеца
На 5 бутилки водка, знаете ли Къ фръчи. Направо фиииуууу.
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Арестувани са учените, работели по Кинжал. Онзи ден - свалени 6 кинжала за една нощ. Пиша кратко и ясно, за да е разбираемо дори за pусофилите.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В САЩ за такова нещо пращат директно в Гуантанамо без съд и присъда.
50
10
 
9
 
! Отговори
отново греда преди 11 месеца
Русия се опозори и с "унищожения" Патриот. Съветникът на Байдън каза че не му е известно да има унищожен Патриот, а говорителят на украинското МО каза че системите Патриот са в оперативна готовност и руската атака не е попречила на тяхната работоспособност. От двете заявления може да се направи извода че вероятно има засегната някакъв маловажен елемент от Патриот от падащи обломки който ще бъде отремонтиран на място.
49
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Горките хора. Имали късмет или по-скоро нямали, да се родят в тази измислена държава, в която само територията е голяма, но живеят мижирурки.
48
6
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 11 месеца
Парите похарчени а хиперзвукова ракета няма. Оказа се обикновена балистична ракета. Знам и с какво ще се оправдаят създателите на "хиперзвуковата" ракета. Ще кажат че скоростта на Миг31К от 3000 км/ч не е достигната и съответно хиперзвуковата ракета не е хиперзвукова.
47
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Рашистите са обезверени нямам думи, в 3 часа пускат ракети по Киев от море въздух и от където могат и на какво са разчитали - всичко е свалено , при Бахмут още по зле, подготвя им се чувал . Сега ще си го изкарат на трима учени .
46
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Там е било винаги така . Или поне от 1917 година.На Костя му харесва...
45
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ!
44
3
 
6
 
! Отговори
До 54 преди 11 месеца
Теб пък кой те изкопа бе?
43
7
 
20
 
! Отговори
Папо преди 11 месеца
Сега по типичен съветски сценарии, тримата учени ще бъдат вкарани в някое мазе, където ще бъдат бити и тормозени психически и физически от садистични оперативни служители и след като ги докарат до положение на тресящи се обузумели сенки ,ще ги изпратят в концлагер.
42
7
 
19
 
! Отговори
Granik преди 11 месеца
Не Русия е обвинила учените в измяна , а диктатора Путин.
41
15
 
5
 
! Отговори
Vito Bellini преди 11 месеца
Доkaтo печатницата на FED не престане да плюва "green", всички техни войни ще са им ефтини. В съвсем друга ситуация ще се видят "изключителните и несаменими" обаче, koгато "Mr. Buck" се превърне в тоалетната хартия на т. нар. "rest of the world".
40
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Посейдона вместо да направи цунами, гръмна северните потоци!
39
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не вярвам, че в статията е пишело, нещо което запада не знае. Май ги обвиняват, защото кинжалите станаха за смях, след като система от 80 години ги сваля.
38
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не се сещам в историята, един човек така да попилява държава!
37
10
 
21
 
! Отговори
Нормален преди 11 месеца
Дъртия изтрещелник връща държавата си все по назад. Вече стигна до ЧК чистките от средата на миналия век. Колкото по - дълго остане, толкова по - назад ще върне Русия, та чак до самото и създаване.