Русия обвини трима учени в държавна измяна

Те са работили в областта на хиперзвуковите ракети
17 май 2023 17:22, Стела Стоянова
79
Русия обвини трима учени в държавна измяна
Снимка БГНЕС

Трима руски учени, работили в областта на технологиите за хиперзвукови ракети, са изправени пред много сериозни обвинения в държавна измяна, обяви Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Случаят е свързан с главния научен сътрудник на Института за теоретична и приложна механика на Сибирския отдел на Руската академия на науките (РАН) Валерий Звегинцев. Ученият се намира под домашен арест.

По информация на източник на ТАСС от Сибирския отдел на РАН Звегинцев е бил задържан преди около три седмици. Повод за подозренията, че е извършил държавна измяна, станала негова статия в иранско списание, посветена на газовата динамика. По думите на учения, преди публикацията статията е преминала две експертизи за възможна секретност.

На сайта на института, където е работил Звегинцев, вчера беше публикувано отворено писмо, в което се съобщава, че той е заподозрян в държавна измяна заедно с двама негови колеги - Анатолий Маслов и Александър Шиплюк. Те са били задържани миналото лято и изпратени в следствения изолатор "Лефортово" в Москва. В откритото си писмо служителите на института се обръщат към руските държавни органи, представителите на научните среди и организации, свързани с промишлеността, с апел да защитят руската наука в областта на аеродинамиката.

Кремъл се е запознал с обръщението на учени от Сибирския отдел на РАН, след като техни колеги бяха обвинени в държавна измяна, но не може да коментира, докато тече разследването, каза днес пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Американският икономист Джефри Сакс за това кога и кой започна войната в Украйна:САЩ помогнаха за организирането на Майдана и свалянето на Янукович през февруари 2014 г. Съединените щати вложиха милиарди долари в украинската армия и нейното въоръжение.
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Еднорозите пак си късат ризите :) Много искат да притежават и те хиперзвукови ракети,ама цъ :))
14
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гробна тишина в либерал тоталитарните редици по света и у нас при новината, че Хилъри Клинтън и Барак Обама са наредили на ФБР да изфабрикува "руска следа" в победата на Тръмп 2016 година. Представям си, ако се беше доказало обратното какво щеше да е. Че Путин е наредил на ФСБ да инсталират за президент Тръмп. Както САЩ инсталираха Макрон, Зеленски и Щайнмайер.
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако Сталин беше жив, щеше да арестува Путин, за държавна измяна!
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как ми се иска да имам възможността на тоя да му видя физиономията през ПСО1, че има хубаво голямо чело.... Пък после каквото ще да става...
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако Кинжал бяха ударили Пейтриът нямаше да ги арестуват толкова показно. Ясно е че за това са лъгали руснаците.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мани, мани и китайците имат от същите "хиперзвукови" ракети.
9
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Случаят е свързан с излагацията на така наречените руски "хиперзвукови" ракети. Милиарди похарчени а насреща нищо. Поне ще намалят малко перченето руските фукльовци.
8
16
 
10
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
Както тук и навсякъде има Краваристански, Евро***ски, Мосадски и пр. шпиони и то българи, какво толкова странно има, че има и там. Руснаците също имат агенти по целия свят. Китай също Това с изпята песен, която всеки я знае.
7
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сталин е бил велик държавник, Путин има още много да учи. Оня сама некой да мръдне и директно разстрела, така се прави държава, америка що има най много хора в затворите от целия свят ето как трябва се действа дай му там 150 години затвор и това
6
2
 
15
 
! Отговори
блицкриг преди 11 месеца
Чекистите от ФСБ са много наясно с теоретичната и приложна механика, както разбира се и в областа на газовата динамика и ще обяснят на професора всичко.
5
7
 
13
 
! Отговори
Дедо преди 11 месеца
В тази необятна пуста територия на РФ , сталинизма никога не си е тръгвал и си е държавна идеология . Тези трябва да бъдат изолирани от целия свят и мюсюлманските нации да излязат от тази жестока федерация.
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Правилно решение на Путин, всеки предател трябва да бъде изправен до стената няма какво да ги хранят по затворите.
3
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И кВо в цял свят за такова провинение те чака същото или понеже е в Русия дайте да си късаме ризите.
2
10
 
8
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
Искали да да продадат на САЩ ,параметрите на "Кинжал"
1
10
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 11 месеца
АМЕРИКАНСКИ ПАРИЧКИ ТЕКАТ НЕ САМО КЪМ КРИПТО ИВАНОВ , А И НАВСЯКЪДЕ !!! БАЙДЪНЧОВЦИ ПЕЧАТАТ ЯКО !!!