Ръст от 55% при турбуленцията на полетите, защо се случва?

Било заради климатичните промени
53
Ръст от 55% при турбуленцията на полетите, защо се случва?
Снимка: БГНЕС

Турбуленцията при полетите се е увеличила в резултат на климатичните промени със затоплянето на планетата, твърдят изследователи от британския университета в Рединг, предаде БНР.

Учени от университета в Рединг са установили, че силната турбуленция се е увеличила с 55% между 1979 и 2020 година, вземайки за отправна точка типично натоварен северноатлантически маршрут. Те са изследвали турбуленцията на чистия въздух, която е по-трудна за избягване от пилотите.

Увеличението се отдава на промените в скоростта на вятъра на голяма надморска височина, поради по-топлия въздух от въглеродните емисии. Би Би Си цитира професор Пол Уилямс, съавтор на изследването, който казва, че трябва да се инвестира в подобрени системи за прогнозиране и откриване на турбуленции, "за да се избегне превръщането на по-грубия въздух в по-неравни полети през следващите десетилетия".

Професорът пояснява, че повишената турбуленция се дължи на по-голямата напречна сила на вятъра в струйния поток, представляващ вятърна система, духаща от запад на изток между 8 и 11 хиляди метра над земната повърхност.

Тази система съществува до голяма степен поради разликата в температурите между екватора и полюсите. Докато сателитите не могат да видят турбуленцита, те могат да видят структурата и формата на струйния поток, което позволява той да бъде анализиран.

Турбулентните полети са не само неприятни, но могат да причинят и наранявания. Силната турбуленция е много рядка, но турбуленцията на чистия въздух може да се появи изненадващо, когато пътниците не са закопчани с предпазните колани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
8
 
15
 
! Отговори
Киро Х преди 10 месеца
Как така "Заради климатичните проблеми" бе, та нима за това не е виновен на 100% Путин?
43
4
 
14
 
! Отговори
Додо преди 10 месеца
И естествено, за всяка болка, беда и несрета, си виновен ТИ, европеецо от Бялата раса! Ти, с твоето ядене на месо, което причинява глобално затопляне, падане на самолети и най-вече смърт от глад на малките н3гърчета в Африка! Отивай да се стерелизираш, за да нямаш деца, да дариш парите си на еврейските НПО-та, борещи се денонощно с "климатичните промени" и най-добре се ориентирай към планирана, хуманна евтаназия, като дариш тялото си за наторяване на някоя градина, хранеща черни деца!
42
1
 
13
 
! Отговори
Екоцид преди 10 месеца
Изсичат Амазонската джунгла с темпове равни на една Холандия като площ всяка година.Гълфстрийма едно от основните течения което се поражда над Амазонската гора се забавя и от там аномалии.Има масова сеч и изчезване на гори и видове .
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Хмм (41) Всъщност явно не си летял над Алпите както и над много други места на планетата затова не знаеш какво е друсане!Вие провинциалистите като отидете две лета да берете зеленчук в Западна Европа и ставате по-компетентни от Айнщайн в селската кръчма де:)
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се притеснявайте, за сега само турболенции но след няколко години ще почнат и да падат като презрели круши от небето. Човешкото бъдеще е доста мрачно но пък моето е слънчево и щастливо.
39
1
 
4
 
! Отговори
От 29 преди 10 месеца
И като последваща стъпка, ще е сами да си товарим и разтоварваме чекирания багаж в самолета. Поне така куфара ми би имал някакъв шанс да пристигне цял и с четири здрави колелца, без да е спукан никъде.
38
1
 
6
 
! Отговори
Bili преди 10 месеца
кой летел до сега - летел. тия дето не се плашат от дописката/статията (публикувана едновременно из цел свет?) ше ги режат за недостатъчен карбон кредит (новата световна валута). четито
37
14
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 10 месеца
Гореописаното не е вЕрно! Каквато е държавата, такъв е и въздушния транспорт. Не може като прелиташ на западна европа всичко да е 6 и тамън като влезеш над Сърбия към България и започне да друса като на магистрала Хемус. Каквито са ни магистралите такава ни е и авиацията!
36
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Дино, те го обявиха за кравите,затова измислиха да ядем и цензурираната думичка хллле бббарки. Само не ми е ясно, какео ще правят краварите без крави :) Ще станат ненужни и щем нещем, ще се отърват и от тях. Да си отдъхнем малко. Така че....тия екологични простатии си имат и положителния елемнт ;)
35
5
 
3
 
! Отговори
UK разузнавач преди 10 месеца
Според мен става въпрос за хибридна руска атака извършена от кгб с тайна подводница!
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нито е метана нито са въглеродните емисии. Последните две имат нещо общо с вертикалната структура. а турбуленциите са в хоризонталния поток и то по специално в скоростите на потока. Всичко това е обяснено с принципа на Бернули. И точно тук се явяват вятърните централи които се явяват като бленда в хоризонталния поток. Там потока се ускорява. И идва числото на Рейнолдс - ако е Re>2600 има турболенция. ------ Приема минуси само от недоучили.
33
0
 
15
 
! Отговори
До 35 преди 10 месеца
Ти май тази година не си летял никъде. Билетчета за 5-10 евро вече определено няма.
32
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато има билетчета по 5-10 евро така ще е .Между другото пез 50-те на турбуленцията са викали "спокоен полет"Човечеството става все по разглезено.
31
1
 
23
 
! Отговори
Дино преди 10 месеца
Сега остава само да добавят, че основната причина за увеличение на въглеродните емисии са....кравите специално от ЕС, защото пръцкат Метан и така изменят климата. Взеха хората за *** съвсем.
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Затова нямаше много сняг тази зима. Оказа се, че Путин е настроил климатичното оръжие вместо за зимен (снежен) режим, за самолетен (турбулентен).
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
това са го установили на поредния форум за климатичните проемни, където целия елит са отишли с частните си самолети
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важното е да не ни прецакат живота с цел опазване климат. А така изглежда на този етап...
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А по летищата дори вече работници няма. Принтираш си сам билета, мериш си сам куфара, принтираш му етикета, лепиш му го сам и го пускаш сам на лентата.
26
1
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Абе то хубаво да няма замърсява ия, но примерно една кола евро 6 е напълно достатъчна за климата.Една адрена централа вместо 5 ТЕЦ, също. Газов ТЕЦ вместо на въглища и италиански б.клуци, също. Ама вече се прекалява със слънчевопанелни плантации, вятър и мелници, елмобили на 100%... Хубаво, ел.мобили, но в гъсто населени градове. Ел.автобуси не е необходимо, има си тролейбуси, трамваи и т.н. Тролея няма батерии, които да замърсяват, ползва чиста атомна енергия...
25
0
 
5
 
! Отговори
bl преди 10 месеца
... сега и ако прокарат правила че не са задължени са изплащат обезщетения когато даден инцидент е в резултат от климатичните промени и всичко ще стане ясно