Пина завинаги

Уникалният филмов проект на Вим Вендерс "Пина" – с прожекция на София филм фест
Обновена: 17 фев 2011 16:20 | 17 фев 2011 16:20,
0
Пина завинаги
Снимка: София филм фест

София филм фест ще бъде първият фестивал в света, който ще покаже новия филм на Вим Вендерс „Пина“ непосредствено след премиерата му на Берлинале.

Филмът идва у нас в 3D вариант.

Лентата е нова крачка в творчеството на Вендерс, успял да надникне в естетиката на емблематичната хореографка Пина Бауш и да я пресъздаде по неповторим начин.

Този документален разказ е първият пълнометражен филм, посветен на тацувалното изкуство, заснет в 3D формат.

„Двуизмерното кино не би могло да предаде нито емоциите, нито естетиката в работата на Пина Бауш. Бях завладян и дълбоко развълнуван от танците й, когато я гледах за първи път преди 25 години”, споделя Вим Вендерс за филма си, работил дълги години и в близост до Пина Бауш, за да покаже на екрана магията на нейните танци.

Пина Бауш е родена в Солинген през 1940 г.

От 14-годишна учи танц – 5 години при Курт Йос в Есен, след което завършва школата „Джулиард” в Ню Йорк, откъдето е трайното влияние на Хосе Лимон, Пол Тейлър, Антони Тюдор.

През 1973 г. Пина Бауш за първи път започва работа като балетен режисьор в компанията Вупертал. Съвсем скоро тя и трупата й стават световноизвестни, а Пина си спечелва статута на една от най-емблематичните и противоречиви немски хореографи.

Известна е и с това, че атакува безмилостно липсата на смисъл в езика на класическия балет и повърхностната красота на танцьора.

Чрез своите спектакли тя дава израз на психическите травми, които подчиняването на правилата в обществото нанасят върху личността.

Представленията на Пина Бауш са силно въздействащи, понякога – пределно провокативна смесица от хумор, тъга, насилие, нежност.

За Бауш хореографията, сцената, мястото, пространството, времето, музиката, речта, костюмите и персонажите са абсолютно равнопоставени компоненти на танцовия театър и едновременно постигат общото внушение, при това – десетки пъти по-силно от думите и останалите елементи поотделно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари