Ориенталска фиеста със саз от Баба Зула

Турските музиканти отново са гости на София Филм Фест
2 мар 2011 14:06, Петя Славова
15
Ориенталска фиеста със саз от Баба Зула
Снимка: София Филм Фест


Има гости, които се превърнаха в запазена марка за София Филм Фест.

Сред тях са музикантите от Баба Зула.

Българската публика отново ще се срещне с магнетичната, уникална музика на прочутите ни турски приятели.

Финалът на юбилейното 15-то издание на феста ще бъде музикален подарък за всички почитатели на виртуозните изпълнители, които гостуваха за първи път в нашата столица през 2005 г.

Тогава те представиха на живо музиката на документалния шедьовър на Фатих Акин „Музиката на Истанбул”.

През 2008 и 2009 поставяха също финалния музикален акцент на фестивала.

Тази година с техен концерт ще приключи основната програма на мартенската филмова фиеста.

Билети за купона в Sofia Live Club вече могат да се купят онлайн в eventim.bg, ticketstream и ticket, както и на касите на Билетен център – Национален дворец на културата и в Дома на киното. Денят е 13 март.

Артистичните импровизации на Баба Зула са сериозни произведения с оригинален стил, саунд и характер. Магнетичното им звучене е резултат от влиянието на музиката, създадена в края на 60-те и 70-те години.

Групата е основана в Истанбул през 1996 г. от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005 г. и е заменен от Кошар Камчи. През 2003 г. към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно – и уникалната майсторка на „живата рисунка” Серен Ойкют.

Присъствието й на сцената, създаването на образи с бързина и вдъхновение, е важната визуална част на цялостта, която представляват Баба Зула.Те използват емблематичните за турската музика дървени лъжици и „саз” и разчитат на вековните културни традиции в родината им.

Комбинирането на ориенталски инструменти (като дарбука, електрически саз, лъжици, „ней” от традицията на суфите, кларинет като детайл от музиката на турските цигани) с модерно, електронно звучене, създава особения, специфичен саунд, които музикантите определят като „ориенталски дъб”.

Пърформънсите на Баба Зула из Европа наподобяват мистични ритуали - смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо. Музиката се превръща в спектакъл. Визуалната импровизация допълва възприятията на слуха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
зашо някои наши които се наричат патриоти живеят в миналото 18 век,изостанали са много,не се крийте под мамините поли,излесте от там идете в съседна турция да видите уважение,красота,приказка,култура,учете се от комшиите турци,които ни хранят и поят а скоро ще ни сгреят с газ от набуко,само завиждаме,думаме и нищо не вършим,гладна кокошка просо сънува това сме ние
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
през 2005 год бях на представлението,красота,изящество,както е в самата турция
13
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти, който се разтапяш по гюбеците на тия читаци, предците ти сигурно се въртат в гроба. И не се казва "бейли данс", ***, а "БЕЛИ". Бейли е клатещата ти се стъпка, след като си сръбнеш повечко "Бейлис".Ако имаш възможност, *** направо в Анадола, там и други "екстри" ще ти предложат.
12
3
 
13
 
! Отговори
мечо преди 13 години
Слушах и гледах групата есента в Пловдив. Нещо знаех за нея от прекрасния докум. филм на Фатих Акин "Музиката на Истанбул". Страхотни професионалисти, нищо общо с чалгата. Свирят и правят етно джаз със старинни турски музикални инструменти и електроника. Певицата и кючекчините им са великолепни. Кючекчините представят бейли данс до съвършенство. Костюми, светлинни ефекти. Абе професионалисти от най-висок ранг. Ако имах възможност пак бих ги слушал и гледал.
11
1
 
8
 
! Отговори
Bobo преди 13 години
Do vsichki s tupi politicheski komentari - '' A be vie......vie ste OLIGOFRENI, be''# 4 napravo se osra.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
читателю, послушай и тогава говори
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
джаза е добър , а етнозвученето го прави по добър . като не ви харесва слушайте азис - той е българин .
8
6
 
29
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Баба Зула е една прекрасна етно група, която няма нищо общо с чалгии и гюбеци. Избийте си от главите, че всичко, което турците правят е ориенталско и назадничаво. Също така коментари свързани с Левски са безкрайно глуповати и селски в случая. Това е музика, а не политика. Изключително много се радвам, че отново ще успея да ги слушам на живо.
7
21
 
7
 
! Отговори
читател преди 13 години
Кючеци и гюбеци - това е кратката характеристика, колкото и да се старят авторите на статията.Страна, където освен маанетата, зурлите и дайретата, друго не познават и не искат. Защото им е достатъчно.
6
15
 
6
 
! Отговори
Joro ... Lybimeca преди 13 години
Abe samo Payner :)
5
20
 
6
 
! Отговори
до днес.бг преди 13 години
на вас ако са ви приятели на нас НОРМАЛНИТЕ БЕЛИ хора НЕ са
4
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Групата е основана в Истанбул през 1996 г. от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005 г. и е заменен от Кошар Камчи. През 2003 г. към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно и уникалната майсторка на живата рисунка Серен Ойкют. "Айайай Българийо докъде те докараха. Левски се гърчи в гроба заради хора като вас.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
баба зула правят много добра музика
2
31
 
8
 
! Отговори
нон сенс преди 13 години
За пръв път чувам култура и турция на едно място - нема такова нещо при животните.
1
21
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
ПЕТ ВЕКА!