Тишина! Заседава Бордът на ЕФА

Още новини от София Филм Фест
13 мар 2011 12:46, Петя Славова
1
Тишина! Заседава Бордът на ЕФА
Снимка: София Филм Фест

За първи път Бордът на ЕФА направи своя среща в България! Тя се проведе вчера в рамките на юбилейното 15-о издание на Международния филмов фестивал София Филм Фест.

Наред с темите, предвидени за разискване, членове на ЕФА имаха възможност да се срещнат с българската кинообщност и да обсъдят условията за създаване на филми у нас, да участват в първия ден на София Мийтингс, а някои, като Фолкер Шльондорф, Горан Паскалевич и Андрей Жулавски, да представят свои емблематични филми пред публиката на София Филм Фест.

Тези прожекции ще се превърнат във възможност не само за фестивалната публика, но и за членовете на СФФУ (София Филм Фест за учащи) обществото да се срещнат с легендарни фигури на европейското и световното кино.

Европейската филмова академия е създадена в края на 1988 година, когато за първи път се раз¬дават нейните награди, известни и като Европейските „Оскар”-и. Общността избира за свой пръв президент Ингмар Бергман, а постът председател на борда на Академията е отреден за Вим Вендерс. През 1996 г. Вендерс е избран за президент, а председател на Борда на ЕФА става британският продуцент Ник Пауъл.

В момента тази отговорност носи френският продуцент Ив Мармион. Европейската филмова академия обединява 2300 кинопрофесионалисти с една обща цел – съвместна дейност и активно участие в различни инициативи за популяризиране и подпомагане на европейското кино.

Конференции, семинари, уъркшопове се организират целогодишно в името на активната комуникация и сътрудничество между индустрията и творците, посветили усилията си за създаване на кино в Европа. Основната дейност на ЕФА обаче е ежегодното връчване на Европейските филмови награди – всяка първа събота на месец декември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари