Студентският град – днес бардак, утре казарма?

Предложиха пропускателният режим в общежитията да се извършва от студенти от МВР- Академията
17 фев 2009 22:43,
58
Студентският град – днес бардак, утре казарма?
Снимка: Dnes.bg

Участниците в дискусия по повод бъдещето на Студентския град предложиха да се изгради нов студентски кампус извън София, да се поставят видеокамери по улиците в Студентски град и пропускателният режим в общежитията да се извършва от студенти в Академията на МВР.

Дискусията "Студентски град - сигурност, удобства и бъдеще" беше организирана от Института за политика и развитие към Единната народна партия, фондация "Конрад Аденауер" и фондация "Демокрация днес" към СДС.

Модератор на форума бе депутатът от ЕНП Елеонора Николова.

В дискусията се включиха политици, представители на студентската общност, университетите, общината.

Сред проблемите, които бяха представени по време на първата част "Студентският град - удобства и сигурност", са липсата на пропускателен режим, многото увеселителни заведения, липсата на транспорт и добра инфраструктура, престъпността, реституцията на части от университетите.

Трябва да върнем терените на висшите училища и да обособим общежитията в малък кампус с контролиран достъп, заяви главният архитект на София Петър Диков.

Той поясни, че се работи по проект за трамвайна линия до Студентския град. Диков допълни, че до края на тази година дотам ще стигне и метрото.

Според директора на СДМВР комисар Николай Янев и началника на Седмо РПУ комисар Петър Неделчев най-сериозните проблеми в момента са липсата на пропускателен режим в Студентския град и в общежитията, както и големият брой заведения там - 151.

Янев поясни, че в момента се използват допълнителни сили, за да се покрива Студентският град, и поради това е отчетено намаляване на престъпността.

В момента много от общежитията се охраняват от хора на възраст между 60 и 70 години.

Само при една проверка в общежитията са установени 96 лица, които нямат право да пребивават там, каза Неделчев.

Янев постави проблема с обезпечаване на Студентския град с камери. В СДМВР има изготвен проект, но в бюджета не са отделени нужните 3 милиона лева за осъществяването му. Ако това се изпълни, много от проблемите на улицата ще бъдат забравени, коментира Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Здравка преди 15 години
Най-важна е разбира се средата, в която човек е поставен през първите 7 години от живота си. Важни са също така общество /обществено мнение/, училище...В малкото селище всички се познават. Това донякъде си има и добрите страни, съобразяваш се със съседите си, нали? В големия град този фактор го няма. Точно дошлите от малките населени места се "отвързват" в анонимна среда. Родените на село мутри - също.
38
0
 
1
 
! Отговори
Дарина преди 15 години
"особено дошлите от малките населени места", "Не един, или двама бъдещи висшисти имате проблеми с такива елементарни , макар и наглед несъвместими неща като правопис и лична хигиена. Не искам да говоря за обща култура, това е по-високо стъпало от горенаписаното." Е, след този коментар и ти не си по-добра, след като според теб определящият човека фактор е населеното място, където е роден. А защо точно Ст град е толкова проблемен? Заради мутрите и безхаберието на институциите.
37
0
 
1
 
! Отговори
Здравка преди 15 години
За Центъра е ясно. Защо, обаче другият "проблемен" откъм кръчми, дрога, престъпност квартал на София е Студентски град, а не "Люлин" или "Борово" например? Абе, момчета и момичета, вие на протестите след трагичната смърт на Балтов се изпокарахте публично кой е най-легитимния. Каквато държавата, такива и студентите, особено дошлите от малките населени места. Не се обиждайте, априори, ами се погледнете и замислете. Не един, или двама бъдещи висшисти имате проблеми с такива елементарни , макар и наглед несъвместими неща като правопис и лична хигиена. Не искам да говоря за обща култура, това е по-високо стъпало от горенаписаното.
36
0
 
1
 
! Отговори
Татяна преди 15 години
Живяла съм в Ст.град от 1985г. до 2003 г.Отгледала съм 2 деца на негова територия.Някога това действително беше място, където можеш да живееш и учиш спокойно.Разхождала съм децата си спокойно, заедно със семейства дошли от други квартали на София,защото там имаше много зелени площи и детски площадки. Първоначално плахо,а след това и по смело започна диво застрояване на всяка свободна площ.За дни изникваха заведения. Не мога да си представя кой нормален човек би живял до строителна площадка, би учил,/а някои студенти/ и работил в тази обстановка. Студ.столове се превърнаха в заведения, които не си спазват работното време, а като извикаш Полиция за да се оплачеш от шума,''органите на реда'' най демонстративно паркират колата и си заминават по живо и здраво след любезен разговор с управителите.Накрая ти дават и съвет като не ти изнася,да си търсиш друго решение на жилищния проблем.Накрая децата ми казваха, че живеят не в Студентски град, а в ЗАВЕДЕНТСКИ ГРАД. Не вярвам някой да може да промени статуквото с многото изникнали жилищни кооперации.Държавата е изпуснала контрола много отдавна и нещата вече не могат да се поправят.
35
0
 
1
 
! Отговори
Дарина преди 15 години
Да не би в центъра да има по-малко чалга клубове и наркотици? И затова ли са виновни студентите? Здравче, разходи се някоя вечер из Ст град и ще видиш за какви "студенти" става въпрос, какви коли карат и какъв алкохол пият.
34
0
 
1
 
! Отговори
Студент от София преди 15 години
И на децата име ясно, че лумпенизацията на Студентски град не произтича от студентите. Проблемът е в това, че всякаква *** може преспокойно да се разхожда там, да продава наркотици, да пие евтин алкохол или да убива. И в други страни има кампуси и университетски градове, но не ми е известно някъде да се осигурява свободен достъп на най-ниските слоеве на обществото и криминалния контингент до тези места. Не смесвайте студентските купони и събирания, на които хората във всяка демократична държава имат право, с проявите на тези беснеещи гамени, които бродят нощем пияни и дрогирани и убиват студенти! Защото когато допуснеш да се разхождат *** в среда на нормални и интелигентни хора, е ясно кой ще е жертвата. И още нещо: приказките, че едва ли не студентите са искали на всеки пет метра да има чалгаджийски дискотеки и бардаци, са пълна демагогия, целяща да се прикрие истината. А тя е,че Студентски град МУТРИТЕ го превърнаха в гето!
33
0
 
1
 
! Отговори
Здравка преди 15 години
А къде виждаш, драга ми 31 нетърпимост у самите студенти към "разпасалите се' отвсякъде техни колеги ? Вие не желаете да разваляте собствения си рахат, очаквайки полиция, община, академични ръководства да си вършат работата, докато "мрънкате" че сред вас имало и "други". Сигурно има, докажете го. Не са ви виновни кръчмите, че нямате мярка на пиене. Наркодилъри има, защото има клиентела. Докато има студентки по-евтини от професионалните жрици на любовта, ще има и "батковци" с джипове из квартала. За смърта на Балтов, лека му пръст не е виновна дискотеката, сама по себе си законна, или не /друга тема/ а, виж по-горе...
32
0
 
1
 
! Отговори
ха преди 15 години
В новият кампус няма да има студенти, защото ще им липсват завденията и нощният живот. Има търсене - има предлагане. Какво реват студентите, че нямало ред, като всяка вечер киснат по кръчмите?
31
0
 
1
 
! Отговори
Дарина преди 15 години
До тук не видях нито една нормална разумна позиция по проблема. Само цинизми и простотия. С какво вашите коментари са по-интелигентни и цивилизовани от "селяните", както наричате студентите?!!! Да, има проблеми в Ст град, да, има момченца, които се мислят за много отворени. Два пъти да пренощуват в ареста и ще се научат. Да, има проблеми! Но не е честно да слагате всички под знаменател.
30
0
 
2
 
! Отговори
Здравка преди 15 години
Мили мои, що рИвети? Кръчми, наркодилъри, бутици за фино /еротично вкл./ бел1о има в Студентски град, защото има търсене, коети и неучилите икономика знаят, че определя предлагането. Има невероятно неграмотно написани постинги. Каквато държавата, такива и студентите. Липсата на възпитание и мярка няма да се оправят с камери. Като дойдете от село в големия град, че се държите наистина като отвързани от синджир.
29
0
 
1
 
! Отговори
BF преди 15 години
Няма сила,която да спре *** и неутолимата страст да убиваш себеподобни!Природата ще вземе връх над жалките опити за налагане на ред с използването на еничардки корпус или воайорски наблюдения.Оставете ги да се избиват,защото после в реалния живот няма да има кой да ги пази!
28
0
 
1
 
! Отговори
момиче от село преди 15 години
драги, в голяма грешка си. ако мислиш, че вие тук говорите правилно...в софия се получава тоно обратното на написаното от теб-идваме тук, слушаме неправилната ви реч и самите ние започваме да говорим като "софиянци". бррр, не мерси
27
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
кампус, ,дискусия,комисари....и т.н....тоест лаи.на с праз.
26
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
А ти илитерат мамин, няма да ми УУУУбиждаш родния град, и да коментираш центАААра на града. Като ще се урбанизирате, поне малко се ограмотете, че да Ви приемем. П.П. Кенефът се заформи при нашествието Ви, и уви няма оправия.
25
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
а стигати с тия ругатни бе,селяни,селяни,все едно повтаряте,нестига че хората са се объркали да дойдат в София,в тоя ***,ами ги и убиждате,Целта е една,да се заставят студентите да слизат до центара за наркотици и забавления.
24
0
 
1
 
! Отговори
Ментор преди 15 години
Висшия милиционерски институт (познат още като Академия на МВР - направо падам) и тогава вече ще видите какъв Содом и Гомор ще настане в тази "Обетована земя". Ако има нещо по-тъпо, по-нагло и по-комплексирано от редови милиционер, то това е кандидат-такъв!
23
0
 
1
 
! Отговори
Бивш преди 15 години
Ами то в развитите демокрации на където сме тръгнали има ред има камери има и полиция и най важното няма кръчми в студентските градчета.Само че в България е криворазбрана демокрацията.Така че или ще бъдем в европата или в Анадола.Студентите сами да изберат.Много от тях са ходили и в Англия и в Щатите и знаят как е там но искат да си живеят тука по нашенски.
22
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Айде бе, същите тия студенти като ходят да запиват по кръчмите не реват.Не че ще спрат боищата и простотиите, в най-добрия случай ще се събират по общежитията на домашна ракия и пак ще надуват чалгиите и ще се чудят как да го забият в междубедрието на някоя ***.
21
0
 
1
 
! Отговори
отварачка преди 15 години
най-накрая наченки на разум! сту.град на студентите. не камери, ако требва барети сложете, но оставете студентите на спокойствие - без заведения, без трева, без таритаки. този квартал заприлича на шоурум на спортни коли и манекенки. в добрата стара англия само випускници на конкретен университет имат право да го посещават, даже родители няман право да безпокоят децата.
20
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Преди десетина година Ст. град си беше достатъчно отделен. Сега застроиха всяка свободна педя земя в т.ч. парк "Мир и дружба" и давай да го местим!!!!!! Как така? С чий пари??? С тези на главния архитект, на кмета, на районния кмет??? ИЗМАМНИЦИ! А и студентите да спрат да ни занимават със себе си, защото когато започваха тези безобразия си траяха.