Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?

Искането на "Екоравновесие" е в разрез със законите, алармират от "Четири лапи"
18 фев 2010 21:51,
412
Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?
Снимка: Булфото

Предложението на софийското "Екоравновесие” всички бездомни животни под 6-месечна възраст да бъдат умъртвявани е в разрез с българските закони, твърди фондация "Четири лапи”.

Идеята беше споделена в понеделник пред медии от и.д. директора на общинското предприятие "Екоравновесие” г-н Петър Петров.

Умъртвяването на здрави и неагресивни животни е нарушение на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, заяви д-р Марина Иванова от "Четири лапи”.

"Предложения в тази насока са изключително притеснителни и учудващи, имайки предвид предизборните обещания на кмета г-жа Фандъкова за прилагане на хуманни методи за намаляване на броя на бездомните животни в София.

По официални данни в момента всяко четвърто заловено от "Екоравновесие” куче се умъртвява, а ако бъде прието предложението на г-н Петров, това би довело до евтаназия на поне 50% от заловените животни.

Интересно е въз основа на какво е определен критерият за 6-месечната възраст и как точно ще се преценява тя”, добави д-р Иванова.

Според фондацията предложението на и.д. директора на "Екоравновесие” цели единствено да прикрие неспособността на общинското предприятие да прилага ефективно общинската програма за контрол на популацията от безстопанствени животни.

"Ежедневно получаваме оплаквания от граждани за нередности в работата на "Екоравновесие” и за нарушения както на общинската програма, така и на Закона за защита на животните", коментира Явор Гечев от "Четири лапи”.

"По-голямата част от сегашния състав на "Екоравновесие”, включително и г-н Петров, работи там от 6-7 години, като всеки столичанин сам може да прецени доколко качествено са работели както според предишните, така и според сегашните законови изисквания.

Единственият начин да се подобри ефективността на общинското предприятие е смяна както на ръководството, така и на персонала, като бъдат наети хора с нужното отношение”, категоричен е Явор Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
3
 
4
 
! Отговори
Риана преди 14 години
"Новозеландец, убил и опекъл кучето си на барбекю, за да го изяде със семейството и приятелите си, успя да отърве затвора, съобщи CNN. Причината властите решили, че животното е убито по хуманен начин."Източник: Днес.бгСтатията можете да намерите с чичо Гугъл.
363
3
 
6
 
! Отговори
Риана преди 14 години
Марчинко пишеше в една от книгите си: "Когато напуснах Камбоджа, можех да напиша книга '50 начина да сготвите кучето си'."Това са просто животни, стига сте врещяли.Проблема не е в това дали да ги оставим живи или да ги убием и изядем, а в това, че щъкат произволно по улиците, и застрашават хората.Хайде сега мислете върху решение на ПРОБЛЕМА, и спрете да пищите дали трябва или не трябва да бъдат убивани.Кой го е грижа в днешно време. Криза е, всяка мръвка е добре дошла на трапезата.
362
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И аз съм съгласна с Мизантроп. А, и всички проблеми на човека идват от човека - безотговорни, не разсъждават, сами осират всичко, после мънкат. Нямаме право да обвиняваме други - виновни сме ние!
361
8
 
5
 
! Отговори
ripsalis преди 14 години
До МизантропНе прочетох всичките Ви коментари, но това, което видях го подкрепям напълно. Не мога да разбера на какво основание човекът се смята за "Венец на Природата" ,която така стръвно унищожава и какво му дава право да решава кой да живее и кой не. Ако погледнем внимателно историята на човечеството ще видим, че тя е предимно история на страстта за унищожение и на животинския и на растителния свят и на самия човешки род. Категорично съм против убиването на уличните кучета!!!
360
3
 
5
 
! Отговори
Риана преди 14 години
Ало, пацифистите. На един човечец онзи ден в сряда четирима роми за 10-тина минути заклаха и разфасоваха коня, и веднага тръгнали да търсят купувач за месото. Човека ходил да търси помощ да измъкне каруцата от реката, и като се върнал - намерил само копитата на коня.Но въпроса е - някой от вас знае ли какво месо си купува от магазина?Всички тук са яли както конско, така и кучешко месо. Интересно ми е защо толкова настървено защитавате кучетата?
359
1
 
1
 
! Отговори
Полуслепия преди 14 години
Мизантропе,----....проба ...грешка ....проба ....грешка ..няма как ,все до някъде ще стигне/м/ все пак.
358
4
 
0
 
! Отговори
Полуслепия преди 14 години
Що ще ги трепат, те кът' могат се размножават.Не са кат' нас българите да се ядем като лъвове и намаляваме като тях.Кучетата се размножават щото не сме бедни т.е. и за тях остава по нещо за ядене. Вие да сте виждали и чували клошар да е умрел от глад? Нема такова нещо.Що не погнат да умъртвяват клошарите ,ами и те без друго се скитат насам натам със своя приятел Кучето.
357
2
 
0
 
! Отговори
lulu преди 14 години
До Мизантроп Напълно споделям Вашето мнение!
356
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
ето вижте това:***.bg/view_article.php?article_id=484424
355
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Единственият начин да се намали броя на уличните кучета, е ВСИЧКИ собственици на кучета да си регистрират домашните любимци, и да бъдат СЪДЕНИ, ако ги изоставят на улицата. Ако не могат да се справят с отглеждането им, да ги предават на съответните служби, а не да ги пускат из улиците.
354
3
 
3
 
! Отговори
Aleks преди 14 години
Абе СМЪРТ за всички и това е ! И без това българинът, само това знае.
353
4
 
7
 
! Отговори
Борката преди 14 години
Цитирам: "Е, кой е по-съвършен и кой е по-долен, и кой трябва да се изчисти от лицето на Земята? Според мен човекът е най-фаталната грешка на природата, а не най-висшият разум. От човека няма никакава полза, а само вреда за Земята."Ми, дай пример, самоубий се. :)))))))))))))
352
5
 
5
 
! Отговори
Fullrange преди 14 години
Бъди жив и здрав. Мозъчните ти клетки не са много, пази си ги. Гледай си децата и кучетата увас насело ли, в гората ли къде не ме интересува, все със здраве. Не злобей срещу хората комплексираш се! Аз бих бил палач на бездомни АГРЕСИВНИ кучета а и на такива на безотговорни стопани. Дано ти да си отговорен стопанин и да си гледаш кучето (кучетата, не знам колко имаш), както подобава. Такива като мен *** често се срещат, които ще защитят нападнат от бездомно псе който и да е. Бъди жив и здрав
351
4
 
7
 
! Отговори
Красито преди 14 години
Аз също съм против СМЪРТ за кучетата. Има решения, най лесно е да се каже СМЪРТ!!!
350
5
 
10
 
! Отговори
Мизантроп преди 14 години
До КраситоОбяснявам за последно и наистина излизам от форума. По логиката на голяма част от участниците, когато някой, ОСОБЕНО БЕЗЗАЩИТЕН, им пречи - хайде "смърт". На мен ми пречат селтици, *** и НЕГРАМОТНИТЕ. И така, сега питам: Това дава ли ми право да искам смърт за тях? По линията на преобладаващата логика и мнения във форума, отговорът е "ДА"
349
6
 
6
 
! Отговори
Мизантроп преди 14 години
До FullrangeС удоволствие! Нали все пак съм човек, а не куче, така че ще те убия с най-голямо удоволствие. Имам и предложение: Кучетата в гората, селтиците на село, а *** "***"! Форумът е пълен с *** и няма смисъл да си хабя мозъчните клетки напразно, така че сбогом и продължавайте да глозгате и ръмжите по темата, току виж сте се превърнали и Вие в улични ***, а дано тогава като започнат да ги избиват да започнат първо от Вас!
348
1
 
3
 
! Отговори
Красито преди 14 години
Нещо не мога да разбера Мизантроп?????? Темата е за кучета, не за кой как пише!!
347
4
 
0
 
! Отговори
Fullrange преди 14 години
Ела да ме убиеш!!!
346
4
 
5
 
! Отговори
Мизантроп преди 14 години
До Fullrange Ти нещо май не схващаш тънката разлика, поради което е безпредметно да спорим....Пише се "ухапал", а не "охапал" - аз пък съм за "смърт на неграмотниците!"
345
8
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Защо само за кучетата смърт! ами има и много агресивни котки, нужно ли е тях да търпим? според мен всички улични животни трябва да се затворят.