Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?

Искането на "Екоравновесие" е в разрез със законите, алармират от "Четири лапи"
18 фев 2010 21:51,
412
Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?
Снимка: Булфото

Предложението на софийското "Екоравновесие” всички бездомни животни под 6-месечна възраст да бъдат умъртвявани е в разрез с българските закони, твърди фондация "Четири лапи”.

Идеята беше споделена в понеделник пред медии от и.д. директора на общинското предприятие "Екоравновесие” г-н Петър Петров.

Умъртвяването на здрави и неагресивни животни е нарушение на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, заяви д-р Марина Иванова от "Четири лапи”.

"Предложения в тази насока са изключително притеснителни и учудващи, имайки предвид предизборните обещания на кмета г-жа Фандъкова за прилагане на хуманни методи за намаляване на броя на бездомните животни в София.

По официални данни в момента всяко четвърто заловено от "Екоравновесие” куче се умъртвява, а ако бъде прието предложението на г-н Петров, това би довело до евтаназия на поне 50% от заловените животни.

Интересно е въз основа на какво е определен критерият за 6-месечната възраст и как точно ще се преценява тя”, добави д-р Иванова.

Според фондацията предложението на и.д. директора на "Екоравновесие” цели единствено да прикрие неспособността на общинското предприятие да прилага ефективно общинската програма за контрол на популацията от безстопанствени животни.

"Ежедневно получаваме оплаквания от граждани за нередности в работата на "Екоравновесие” и за нарушения както на общинската програма, така и на Закона за защита на животните", коментира Явор Гечев от "Четири лапи”.

"По-голямата част от сегашния състав на "Екоравновесие”, включително и г-н Петров, работи там от 6-7 години, като всеки столичанин сам може да прецени доколко качествено са работели както според предишните, така и според сегашните законови изисквания.

Единственият начин да се подобри ефективността на общинското предприятие е смяна както на ръководството, така и на персонала, като бъдат наети хора с нужното отношение”, категоричен е Явор Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
324
2
 
6
 
! Отговори
p преди 14 години
В Пловдив бившият кмет ако не друго поне този проблем реши. В един момент кучетата изчезнаха, без шум, дискусии и глупави организации. Нямам представа къде отидоха, не ме и засяга. Истината е, че с тези въпроси явно трябва да се действа тихо, защото суматохата до момента с нищо не е помогнала. Организациите само създават проблеми, но не предлагат адекватни решения. Да не говорим, че в случая, решения няма кой знае колко.
323
5
 
6
 
! Отговори
безшумен преди 14 години
Настъпи затишие в коментарите. Явно злобните стари моми-пенсионерки, кучелюбките, си пиха хапчетата на обяд и изпоналягаха за следобедна почивка. Най-после се кротнаха, затова не вдигайте шум, за да не ги събудите. Хахаха...
322
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 14 години
Истината е, че Екоравновесие се опитва да наруши екоравновесието ...
321
1
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Ako ne smart,to pone da se kastrirat,obezparazitqt i zadaljitelno da gi nastanqt v priuti,ili dori v zooparkove.Az li4no sam vijdal koko6ki v sofiiskiq zoopark,taka,4e za6to da nqma i ku4eta tam?Kraino vreme e da se vzemat merki,a ne grajdanite i decata neprekasnato da sa na6trek,kogato se razhojdat po ulicite.
320
2
 
1
 
! Отговори
330 преди 14 години
toz deto e slojil minus na 330 iska da kaje - "obstestvoto , kucheta go iali", taka li?
319
6
 
18
 
! Отговори
константин преди 14 години
тея от "четири лапи" да си ги земат у тях и да си ги гледат.. аз не искам като се прибирам 2,3 часа да ме нападат глутници кучета.... щото ако зема да гръмна е така без да искам някое ше ме осъдат с бързо производство.. баси смеха... ше търпя некви космати топки зараза да ми се мотаят из краката и да се чудят малките дечица как да ги избягват.. *** природозащитници.. спасявайте света, ама почнете от горите и защитените местности.. на никой е му пука за бездомните песове и така е редно!
318
9
 
11
 
! Отговори
asd преди 14 години
и не само под 6-месечна възраст ами за всички ***.
317
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За съжаление е много вероятно дете да хване тения в градинката пред блока или пясъчника в детската грдина например.Мястото на кучетата не е на улицата,това е положението.
316
4
 
4
 
! Отговори
миро преди 14 години
до SPRAVEDLIVOST:на тоя свят има толкова много АКО-та :)не мисля че кучешката тения е от много вероятните
315
10
 
12
 
! Отговори
borokaro преди 14 години
Предлагам тези от 4 лапи да си вземат всички бездомни кучета у тях като са толкова загрижени... всички бездомни трябва да се махнат до крак
314
4
 
4
 
! Отговори
SPRAVEDLIVOST преди 14 години
Tezi koito barzat da mi slagat minusi parvo da otvoriat edin uchebnik po parazitologia pak posle da vidim s kakvi ochi shte gledat bezdomnite kucheta zahtoto i tiahnoto dete moje da se zarazi s KUCHESHKA TENIA i posle shte se moliat gospod da im pomaga.
313
4
 
4
 
! Отговори
jiko преди 14 години
a sto ne i za tez nad 6m vazrast? Nie tribva parvo obstestvoto li da pazim ili kuchetata?
312
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе ABC в Германия УБИДИ и НАЙСТИНа ли пишат,защото си мисля,че по по-различен начин се пишат!Ако си неграмотен не пиши,че се излагаш!
311
2
 
6
 
! Отговори
SPRAVEDLIVOST преди 14 години
Edno kuche ne triabva da ima svobodno na ulitzata. Ako vi pipne KUCHESHKA TENIA gospod da vi e na pomosht, doktorite shte ti premahnat ili chast ot chernia drob(tam e parvata spirka na teniata), ili edinia bial drob (tova e vtorata spirka na teniata), ili ako premine i belia drob moje da popadne navsiakade v tialoto.Shte ostanete INVALIDI za tzial jivot!
310
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А на тая измислена доктор незнам коя си и другите *** от "Четири лапи" или от други псевдоорганизации с по един файтон членове нападали ли са бездомни кучета близки или роднини? Истината е друга - и те искат парче от баницата, но са закъснели. И като толкова "обичат" животните - да покажат как помагат с друго, освен с някакви мижави изяви по медиите.
309
4
 
15
 
! Отговори
1234 преди 14 години
в щатите умъртвяват по 1.5 милиона бездомни кучета на година! тука им правим приюти, некви истерични лелки, в повечето случаи стари моми, са готови да те убият тебе ако случайно и направиш забележка, че е събрала 15 пумияра във входа...
308
1
 
3
 
! Отговори
вв преди 14 години
А бе УБИДИ ме.
307
7
 
5
 
! Отговори
abc преди 14 години
Извинявам се ако съм убидил някой.Но найстина на запад по точно в Германия хората не гледат с добро око на тези който имат кучета!
306
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не обиждай кучетата, даже и когато са бездомни!
305
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бездомните *** трябва да се изтрепят, без значение дали са под 6 месеца. Тия от 4 лапи като толкова са загрижени да си направят кучкарник и да си ги прибират там.