Мюсюлманите съгласни. Свалят колони от джамията

В бъдеще ще приканват молещите се вътре в сградата
Обновена: 1 юни 2011 18:18 | 1 юни 2011 18:17,
375
Мюсюлманите съгласни. Свалят колони от джамията
Снимка: БТА

Една или две от колоните, които са в предверието на джамията "Баня Баши", ще бъдат демонтирани. Целта е да се намали звукът, който се чува навън от петъчната молитва, съобщи главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Той заедно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов разговаряха с кмета на София Йорданка Фандъкова с цел да се набележат мерки след инцидента пред джамията преди две седмици.

„Мюсюлманското настоятелство ще правят всичко възможно да приканва молещите се вътре в сградата, докато тя не бъде изпълнена изцяло. Ще използваме и втория етаж на джамията, който е предназначен за жени, но петъчната молитва не е свързана с тяхното присъствие и ще ги помолим да не идват“, заяви Хаджи.

По думите му общият капацитет на джамията е 700 места, но ще осигурят още 150-200 места.

На петъчната молитва обаче се събират между 1200 и 1500 души.

Главният мюфтия посочи, че предстои закупуването на нова озвучителна техника, която да не позволява допълнително регулиране на силата на звука.

Още по темата

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която е инициирала срещата, посочи, че са постигнати договорености по двете набелязани мерки за решаване - намаляването на звука и осигуряването на възможността за нормално преминаване на гражданите.

Цветанов допълни, че в петъчните дни искани мероприятия в района на джамията ще се отклоняват на други места. Постепенно ще се намалява полицейското присъствие в района, допълни министърът.

В отговор на въпрос докъде е стигнало разследването на инцидента от 21 май Цветанов посочи, че от записите са установени 6-7 лица, от които не всички са членове на "Атака", те са разпитани, но прокуратурата не е поискала други действия спрямо тях засега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
0
 
1
 
! Отговори
musikant преди 12 години
haide idete v kardjali da 4uete kakva hubava musika se lee ot djamiata - hodjata ima prekrasen glas i pravi 6tastlivi horata 5 pati na den...kmeta pravi 6tastlivi horata po 16 pati vseki den s pesnite na gradskiq 4asovnik - tova pravi 21 pati na den balgarkite i balgarite hristiani i musulmani se radvaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat i sa mnoooooooooogo 6tastlivi...i luna parka puska edni hubavi par4eta... a vie v sofia ne razbirate ot musika
303
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българите - чужденци на самите себе си "*** народ" и "Първо се грижим за българите в България" - тези и други подобни изявления допълнително отчуждават задграничните българи, които и без това не поддържат особено топла връзка с родината.В своето изследване "Чужденци на самите себе си" известната във Франция българска писателка, есеистка и семиотичка Юлия Кръстева анализира смущаващата другост в човешката природа на личността, от където при определени обстоятелства изскачат подсъзнателни страхове - демони, които отхвърлят чуждото и разрушават човешкото във всеки от нас. Преди четвърт век, когато Кръстева работи върху книгата, във Франция живеят малко българи. Още по-малко са те в интелектуалните среди на Париж.Многото мини БългарииПо онова време понятието чужденец се свързва по-скоро с политическото, околкото с икономическото разделение на света. Чужденци са емигрантите - тези непознати други, които оцветяват европейската карта с различни по големина землячески общности; създават своята вътрешна система за взаимопомощ и комуникация и чак след четвъртото поколение престават да бъдат сочени с пръст от околните и стават французи, германци, холандци или испанци.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Отчуждение и разколВ повечето случаи успешната интеграция на емигрантите не означава, че те задължително преустановяват контактите с прародината, нито пък, че разкъсват връзките вътре в емигрантската общност. Това важи кажи речи за всички, без българите. Както през миналия век, така и днес българската емиграция се отличава със своята раздробеност, несговорчивост и разкол. Човек би казал: едни мини Българии, разпръснати по света.Изследването на нагласите на българската диаспора в Европа показва драматичното отчуждение на българите от самите себе си. Над 80 на сто от емигрантите не са участвали в събития, организирани от българските общности, а една четвърт от интервюираните заявяват, че изобщо не се интересуват от случващото се в България. Тази национална специфика освен с културните особености на населението може да се обясни и с последователното пренебрежение на държавата към българската диаспора, за което вина имат всички български правителства от 89-та година насам.
302
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
неверници нямат право да стапват това е от уважение към неверниците нали това нее щото ни мразят нееееее но вии се радваите 4е сте намалили волумето или пак 4е сте превзели някъв град охрид то това е хубаво ама ква е фаидата като след 100 години в България ислияма ше е нещо нормално така се полу4ава когато няма приоритети а единствения приоритет е да се унищожи ислияма в България на балканите в европа азиа до китаи африка и северна и южна америка
301
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма никав проблем тука да се правим на толерантни и да се радваме на малки победи 4е намалили музиката, напално еднакви стандарти ама трагнете кум анадола и вижте още като слезете от самолета ве 4ака един списак как трябва да си сложиш 4ержето на главата да се молиш по пет пати на ден докато денят си варви и работата теб 4ака не да се молиш в техните даржави да има по една църква срещу хилияда не са тарикати нали пак вии се радвайте 4е сте намалили звука да не говорим 4е има места кадето
300
3
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Когато вярващи искат да си построят храм ДА СИ Я СТРОЯТ, НО- В ТУРЦИЯ ЕДНА ДЖАМИЯ СЕ СТРОИ КОГАТО ИМА 30 000 РЕГИСТРИРАНИ МЮСУЛМАНА... Нека не се правим на по-големи мюсулмани от Ходжите и ДА ПРИЕМЕМ ТОЗИ ТУРСКИ СТАНДАРТ!!!Но има една малка подробност...ОТ ДПС ГОВОРЯТ ЗА ДЖАМИЯ, НО ИМАТ В ПРЕДВИД ИСЛЯМСКИ ЦЕНТЪР С 12 ДЕКАРА ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ...!!!В София, за 200-300 вярващи, тази няма да я бъде!!!
299
1
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Дори и Воленчо, да преиграва....:- Според Корана минаретата не са задължителни..., за мюсулмански храм..., та камо ли използването на високоговорители... Според Библията, от която е преписан Корана, и ревностните християни се молят по 5(пет) пъти дневно, какво ще стане, ако Камбаните бият ВСЕКИ ДЕН ПО ПЕТ ПЪТИ- За ползването на тротоара се плаща - тротоарно право на общината..., а джамията не плаща- Около една трета от стелажите за обувки бяха празни, а на тротоара на 20.май, имаше тридесетина души, които спокойно можеха да са в сградата на джамията...и признаха на журналист, че са от МОМЧИЛГРАД И КЪРДЖАЛИ Доста отдалече са дошли за петъчна молитва с ножове- От директния репортаж на канал 3 се чу ясно, че Имама ТРИ ПЪТИ моли мюсулманите ДА ВЛЯЗЯТ В ХРАМА ЗА МОЛИТВА, но тридесетината ислямисти, водени от случайно дошлия в този ден г-н Юзеиров, не влизаха и продължаваха да ХВЪРЛЯТ КАМЪНИ И ТОЧАТ НОЖОВЕ пред джамията!!!- От прякото излъчване се виждаше, че пръв удар с юмрук И ВОДОСТОЧНИ ТРЪБИ (складирани в джамията) нанасят мюсулмани, в последствие арестуваха атакист..., а задържания мюсулман бе пуснат от полицая- Докато траеше неразборията НЯМАШЕ ПАЛЕЖИ!!! Едно килимче беше запалено доста СЛЕД като Сидеров призова митингуващите да отидат пред парламентаи те напуснаха градинката!!!И в същото време:- Удариха в главата с камък български депутат, според ДПС И какво от това- Лошото е, че Президентчето ни в същия момент случайно беше в Кърджали..., на поклонение пред местния кмет... - Хубавото е, че г-н Омеров (Алексей Петров), СПРЯ ПАРИТЕ за Атака и ги прехвърли на НОВАТА ПАРТИЯ НА ТЕЛЕВИЗИЯ "Скат"...- А и, да видим откъде Първанов ще извади пари за партия?!?!?! Дали и той ще ги получи от ковчежника на ДПС г-н Омеров (Алексей Петров)???Кой ще отговори...
298
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на мюсюлманите сега ако успеем и платформата на ****сит* да махнем ще има голям успех за България тази година!
297
4
 
2
 
! Отговори
ADVOKAT преди 12 години
A koga 6te svalat kolonite na Siderov , 4e ne moga da spq prez no6ta.
296
1
 
1
 
! Отговори
do:337 преди 12 години
ti 6to ne hodi6 na lekar sled kato ima6 HEMOROIDI a draska6 gluposti ot BOLKA tuk
295
4
 
9
 
! Отговори
БОРИС преди 12 години
ЗАЩО САМО ОТ ТАЗИ ДЖАМИЯ? ОТ ВСИЧКИ ДЖАМИИ ТРЯБВА ДА СЕ СВАЛЯТ ТОНКОЛОНИТЕ,ЗНАЕТЕ ЛИ В СЕЛАТА ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС?
294
0
 
7
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Винаги, когато ти дадат заповед - изпълняваш. Сигурно пък на повечето мюсулмани точно им трябва някой да вие със високоговорител от небето. И то хубаво да си толерантен, ако не живееш наблизо и не ги чуваш...1 път за 10 години ходя в София и се случи по време на виенето...Чудех се как по най-бързия начин да се разкарам. Всеки да си държи вярата в него си. Тя не е предназначена за показ(шоу). Ако сте истински вярващи щи го знаете.Всичко останало е пародия.
293
3
 
4
 
! Отговори
do 325 преди 12 години
Kat ne ti haresva tuk..granicata e svobodna da q napusne6. vzemi si i hanumata, debloguzata, kakto i decata za da ne mursite Bulgarsta zemq!!!!!!!!!!!!1
292
0
 
4
 
! Отговори
Саня преди 12 години
Естествено, че ще се съгласят, когато към тях се подходи с адекватния подход и законосъобразни мерки.
291
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубаво е това, защото иначе беше повод за скалъпване на мизерии на кметицата.
290
3
 
5
 
! Отговори
Мария преди 12 години
Това че мюсюлманите са съгласни е прекрасно и показва, че има етническа култира и мир в страната :)
289
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Браво, бе. Неочаквано бързо се реши проблема. Хубаво е че и мюсюлманите са откликнали на предложението на общината
288
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
giavurite vinagi 6te si ostanat nai mizernata skapana papla4 na balkanite,vinagi 6te sa bedni..i 6te robuvat...te sa robi po rojdenie...takava smotana i zlobna nacia niama pravo na visok standart....
287
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно по този интелигентен начин тртябваше да се реши този казус!
286
0
 
14
 
! Отговори
познавач преди 12 години
Глава втораОсигуряване и опазване на обществения редЧл. 2. (1) На обществени места и в частни имоти, находящи се на територията на СО, се забранява викането, шумният говор, пеенето, свиренето и създаването на неестествен шум, използването на озвучителни системи и други електронни устройства, нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите, включително и за религиозни, политически и търговски цели.
285
0
 
7
 
! Отговори
познавач преди 12 години
*** кво има да са съгласни?!?! те са в нарушение:НАРЕДБА 1за обществения ред на територията на Столична община(Приета с Решение 152 по Протокол 35 от 12.03.2009)............