Мюсюлманите съгласни. Свалят колони от джамията

В бъдеще ще приканват молещите се вътре в сградата
Обновена: 1 юни 2011 18:18 | 1 юни 2011 18:17,
375
Мюсюлманите съгласни. Свалят колони от джамията
Снимка: БТА

Една или две от колоните, които са в предверието на джамията "Баня Баши", ще бъдат демонтирани. Целта е да се намали звукът, който се чува навън от петъчната молитва, съобщи главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Той заедно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов разговаряха с кмета на София Йорданка Фандъкова с цел да се набележат мерки след инцидента пред джамията преди две седмици.

„Мюсюлманското настоятелство ще правят всичко възможно да приканва молещите се вътре в сградата, докато тя не бъде изпълнена изцяло. Ще използваме и втория етаж на джамията, който е предназначен за жени, но петъчната молитва не е свързана с тяхното присъствие и ще ги помолим да не идват“, заяви Хаджи.

По думите му общият капацитет на джамията е 700 места, но ще осигурят още 150-200 места.

На петъчната молитва обаче се събират между 1200 и 1500 души.

Главният мюфтия посочи, че предстои закупуването на нова озвучителна техника, която да не позволява допълнително регулиране на силата на звука.

Още по темата

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която е инициирала срещата, посочи, че са постигнати договорености по двете набелязани мерки за решаване - намаляването на звука и осигуряването на възможността за нормално преминаване на гражданите.

Цветанов допълни, че в петъчните дни искани мероприятия в района на джамията ще се отклоняват на други места. Постепенно ще се намалява полицейското присъствие в района, допълни министърът.

В отговор на въпрос докъде е стигнало разследването на инцидента от 21 май Цветанов посочи, че от записите са установени 6-7 лица, от които не всички са членове на "Атака", те са разпитани, но прокуратурата не е поискала други действия спрямо тях засега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
1
 
14
 
! Отговори
познавач преди 12 години
абе, ти да не си болен, къде в турция си бият камбаните на воля?!?!
283
10
 
1
 
! Отговори
N преди 12 години
Eyy ganyovci,zashto ne obelvate i duma za cyrkvite i kambanite v turcia,koito si biyat kambanite na volya i nikoy nishto ne im prechi.zashtoto turcite sa nay tolerantnite hora .glupaci zlobni ganyovci.ot vas nishto ne stava
282
0
 
2
 
! Отговори
do 311 преди 12 години
хаха не били по тия земи сигорно хан тервел е трябвало да 4ака да превземат цариград да напалнят балканите още 720 с джами 4е тогава да се сети да ги напада щото те били миролиубиви
281
8
 
2
 
! Отговори
фуцк преди 12 години
Къв народ сте вие не мога да разбера вече ... България нали е демократична държава уж толерантни сте велик народ сте ама накрая пак правите *** работа ... "прости хора прости идеали" само това мога да кажа за вас мили хора .. Никога не съм говорил лошо за религия на което и да било то...Евреи Християни за мен няма значение важно е да си Човек ... да си толерантен и важното е да уважаваш един народ не да ги унижиж и да ги определяш определяш тоя бил такъв ония бил онакъв....
280
6
 
1
 
! Отговори
ZDF преди 12 години
v momenta te4e predavane po ZDF , to4no i qasno obesnqvat za muslumanite v Evropa interesnote e 4e vsi4ki nemci slu6at s interes , a v Balgaria e to4no obratnoto , v Balgaria kato 4e li e prez Vizantiisko vreme , Balgarite ne jelaiat ili ne iskat da 4uvat po tazi tem ili nai veroatno gi marzi da se zanimavat s 4ujdi ne6ta ( ne balgarski )
279
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега да видим, какво ще им пречи на сънарадниците комплексари :)
278
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе тез *** като се нагъзят да се молят не си ли *** в устите. Вторият ред трябва да са обгазени здраво.................
277
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
prav si : PROST NAROD PROSTA GARJAVA
276
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквото си искате, това пишете. Каквато си искате история привеждайте. Няма да ни се избистри тиквата зелена, че сме последната страна на земята и ако мислите, че причината за това е звука от джамиите или църквите, много се лъжете! *** народ! Народ ли казах? Крадлива ***, доведена дотам, да няма какво повече да краде!
275
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво значи една или две колони? Това е чиста проба подигравка!Без озвучителна техника! Нека си пее със собственния си глас ,както е по Коран!В мюсулманските страни да си е както си искат ,но тук няма нужда от озвучаване ,защото в района на джамията НЕ живеят хора вярващи в исляма!
274
2
 
1
 
! Отговори
do:311 преди 12 години
4e tq Istoriata samo v Balgaria e promenena ot nqkoi , v cela Evropa se 4ete edna Istoria a samo v Balgaria samsem druda. Tova go razbrah kato beh student v Viena.Koi nosi otgovornost za tova deanie.
273
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
sega e momenta da mlakne toa terorist (pala4) ot Ataka
272
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Koga 6te namalat kolonata na Siderov.
271
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 312Не, не ме втриса изобщо от абсолютно неграмотни "коментари". Има си хронология, исторически факти, а не такива лаишки изпълнения като твоите.
270
1
 
1
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Анонимен 311-и, още ли те втриса от страх и злоба, като чуеш за Тервел?...
269
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"как хан тервел които не бил християнин е имал кураж с 60 000 воиска да се да се прете4е на помощ на християнска византия и да разгроми 200 000 мюсюлмани и да разбие маслама това е завет от хан тервел никъв ислиям"Абе какъв Тервел, какви 200 000 мюсюлмани! Рибо, рибооо! По онова време мюсюлманите изобщо не са били още по тези земи. Той напада Византия и тя му плаща да пази северните и граници! Историк се пишел нашия! Чети пък тогава пиши.
268
2
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Цветанов,Много си деликатен......"...не всички са членове на Атака..."Милиционерски въпрос...:- КОИ СА ДРУГИТЕ, ДЕТО НЕ СА ОТ АТАКА...?Познахте... - Случайни минувачи с ножове...!!!
267
2
 
7
 
! Отговори
А стига бе преди 12 години
Фъндъковата, какво значи "намален" и защо "намален". Докато ни залъгвате, мотаете и противопоставяте едни на други, окрадохте Белене преди започването й, шеф на ДАНС точи ДДС, опоскате резерва (къде са 2 милиарда от него?). Фъндъкова, ще отговаряш, но не пред Бойко, който ти мърда ръцете и краката и безмозъчната куфалница, а за създаване на постоянни условия за етническо противопоставяне и вражда с цел прикриване на престъпленията на правителството.
266
5
 
19
 
! Отговори
?????? преди 12 години
Защо днес няма новини за Ботев и националните герои,а пак ни занимават с тези резни диваци ?????
265
4
 
11
 
! Отговори
...... преди 12 години
Супер лицемерие-"мюсолмани свалят колони"-трябва да свалят колоните/всичките/.....