Столична община спря клюкарницата

Вече не може само с ЕГН да проверяваш за дължими данъци
Обновена: 2 мар 2012 11:24 | 2 мар 2012 10:55,
36
Столична община спря клюкарницата
Снимка: Reuters

Ден след като лъсна скандалът със сайта на общината, от Московска 33 въведоха допълнително изискване (освен EГH), за да провериш дали дължиш данъци за имоти и такси в София.

Оказа се, че лесно може да се провери не само неплатените данъци, но и кои са адресите на имотите и регистрационните номера на колите на общинари, политици и известни личности.

Сега обаче достъпът е променен - справките вече не са достъпни само с ЕГН-та, а и с номер на имотната партида.

Още по темата

Преди това да стане факт лъснаха министри със стари задължения и общинари с неплатени стари данъци.

Така стана известно, че премиерът Бойко Борисов е изряден към общината - плащал си е данъците от минали години, за тази година за имотите си в Банкя обаче дължи 387 лева.

Президентът Росен Плевнелиев също е изряден, но не и неговата съпруга Юлияна Плевнелиева, която е пропуснала да си плати дължимите за миналата година налози за над 1500 лева.

Само трима министри от кабинета на ГЕРБ са платили всичките си местни данъци и такси към столичния бюджет - Мирослав Найденов, Лиляна Павлова и Аню Ангелов.

Най-големи са задълженията на министъра на образованието Сергей Игнатов, който има натрупани стари задължения за 381 лв.

След него са спортният министър Свилен Нейков с 328 лв. и на културата Вежди Рашидов – 271 лв.

Бившият председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов дължи данъци от 1700 лева.

Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) пък не си е платил данъка за апартамента в "Красна поляна" от миналата година.

От Московска 33 първоначално се оправдаха, че информационната система на Столична община е заимствана от тази на общините в Ню Йорк и Лондон, впоследствие обаче промениха достъпа до нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
до #25 преди 12 години
Но снимката е на Ройтерс!!:)))
26
0
 
3
 
! Отговори
Това с партидите е преди 12 години
Това с партидите е тъпотия. Под зададен формат ххххххххх може да се влиза само в някои районни общини. Тук х-са е цифра а -а е главна латинса буква. Някои от общините имат по съкратен формат във втората част на партидния номер. Не ми се говори за партидния номер за лек автомобил. Той изобщо не влиза в зададения формат. Добре че успях да видя всичко преди да успеят да сътворят тази глупост. Може някой да се обади на твореца на този софтуер и да му натрие носа с горенаписаното. Аз съм до тук.
25
0
 
5
 
! Отговори
ат преди 12 години
Може в Лондон и Нюйорк да се виждат задълженията на управниците а в България не може. Май живеем в демокрация (автокрация). Всякаква рая (плебеи) дължи данъци, а управляващите ако искат.
24
0
 
2
 
! Отговори
БившКоренякСофиянец преди 12 години
Я кажете колко плащате на "бордовете" на общинските фирми? Защо не го публикувате?!Да видят Софиянци как ги крадът!
23
0
 
1
 
! Отговори
едно време преди 12 години
"информационната система на Столична община е заимствана от тази на общините в Ню Йорк и Лондон"Едно време като крадяха от информационно, шушнеха на ухо че това "колегата" го донесе, с него работят в НАСА. Сайтът е не взаимстван, а краден от Топлофикация София, става въпрос не само за външния вид. И става въпрос за много по-голям скандал от това личните данни да са в нета. Защото система, разработена от един човек в топлофикация, изглежда ще послужи за основа на електронното правителство ...
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това е много тъпо - сега пардитата ще си търся - и ако знам на някой ЕГН-то - да не би да му платя сметките, хайде сега да направят същото - и с Агенцията по вписвания -Търговския регистър - където не само ЕГН - адреси - а и подписи и печати на фирмите има в системата им..та и фирмите колко са на печалба и колко не
21
0
 
17
 
! Отговори
Опс преди 12 години
На снимката има косъм на клавиатурата, трябваше да го почистите преди да го снимате :)))))))))))) Досте добре се е загнездил между клавишите, явно живее там :)))
20
0
 
0
 
! Отговори
лимонад преди 12 години
то лошо няма да видиш колко дължиш, но да ти се показват всичките имоти с адреси и квадратури и коли и т.н. си е посегателство върху личната собственост. който иска повече детайли да проверява по тоя странния номер, но обикновенната информация беше добре да е достъпна с нещо по-лесно откриваемо
19
2
 
16
 
! Отговори
Прасето Гошо преди 12 години
Абеее ей кухавейки заврете си справките в гъзовете просто общинско гъбено семе. Аз като си науча пратидата от известието за чий *** ми е да си проверявам сметки във вашта *** система. Кой знае колко пари дадохте на "наши хора" за това малоумие. И колко много се уплашихте да не ви лъснат насраните лакоми ***. обикновения човек няма за какво и от какво да си крие панелката. Но аз не мога да си платя данъка на колата през нета заради вашта секретност. Нищо свястно няма в тая държава.
18
0
 
7
 
! Отговори
Зяпач преди 12 години
До вчера не можеше да се влезе в сайта, а днес искат и партиден номер, който сме можели да вземем от квитанцията за платени данъци от миналите години (не е променян този номер, проверих за 5 год. назад). Въведох, нищо не излиза! Прочетох по-надолу, че партидният намер е от 8 цифри от 0 до 9, а по средата - главна латинска буква! Е да, ама на квитанциите такова нещо няма!!! От общината ли да отида да го взема???
17
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 12 години
Защо бе? Много удобно си беше
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То хубаво, че спряха клюкарницата, но сега прокуратурата ще се заеме ли с герберастите, които я пуснаха? Беше очевидно, че само по ЕГН може да преровиш данните на всеки, което е недопустимо.
15
0
 
4
 
! Отговори
----РЕКЛАМА---- преди 12 години
Шменти капели,... в Бг !
14
3
 
12
 
! Отговори
НАЛИ! преди 12 години
Плащаме им заплати и издържаме хора и престъпници ,за да се гаврят с нас -----22г.Все повече се мисли ,как да се заблуди народа за да не гледа в канчето на -ПРЕЯЛИТЕ!
13
2
 
14
 
! Отговори
gruh преди 12 години
Тъпо, сега като не си знам партидния номер и собствените си данъци не мога да проверя. И от къде съседът ще ми знае ЕГН-то и колко трудно ще му е да се сети колко плащам като апартаментът ми е голям колкото неговия, а колата като я видиш ще се сетиш колко й е данъкът?
12
0
 
24
 
! Отговори
само в Бг преди 12 години
А кои си КРИЯТ ДАНЪЦИТЕ И ИМОТИТЕ в Бг!Това ---обикновените граждани ли са ,или олигарсите и престъпниците ,които са повърховете ?Затова ли се скривате още по-дълбоко,за да няма контрол от народа ----*** ,ЧЕ ВИ ТЪРПИ ----22г.?
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
za mesteneto e izli6no da se napomnja
10
6
 
3
 
! Отговори
EGN преди 12 години
ЕГН-то е комунистическа отживелица. Още на гишето се разбира кога си роден, а останалите цифри се налучкват бързо. За каква защита на лични данни говорим. Трябва да има само един номер на соц. осигуровка, от който не може директно да се вижда рожденна дата и място.
9
0
 
0
 
! Отговори
324 преди 12 години
Дайте линк да си проверя данъците.Къде се намира това чудо?
8
0
 
8
 
! Отговори
Любопитен преди 12 години
А физк. Цвъ. Цвъ. 6-те апарт. колко дължи ако не е тайна, че те неговите имоти не са 1-2....