Готвят пореден протест срещу винетките за паркиране

Започват преговори в Столична община
20 авг 2012 10:22,
107
Готвят пореден протест срещу винетките за паркиране
Миналата седмица бяха организирани няколко протеста. Снимка: Булфото

Пореден  протест срещу новите правила за паркиране в София ще се проведе днес в 18.00 часа на площад “Славейков“.

Протестиращите недоволстват срещу новите правила за паркиране в центъра на столицата и въвеждането на данък паркинг за живеещите там.

Още по темата

Днес от 11.00 часа ще се проведе и среща в Столична община, на която ще присъстват представители на гражданско движение “ДНЕС“ и Facebook групата “Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“. Те ще седнат на масата за преговори с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Представителите на СОС продължават да защитават идеята за възеждане на нови ограничения за паркиране в София.

Промяната на цените за паркиране в синя зона от 1 септември на 2 лв. на час няма за цел да увеличи приходите за общината, а да намали автомобилите, които се предвижват в центъра, заяви зам.-кметът на Столична община Любомир Христов пред TV7.

По негови думи има цялостен план за намаляване на трафика в София чрез изграждане на метрото, буферни паркинги и подобряване на градския транспорт. Христов посочи като алтернатива за придвижване и използването на колела.

Улиците са за всички и не трябва да бъдат използвани като паркинг, заяви общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова пред bTV. Тя също защити тезата, че новите правила имат за цел да ограничат трафика в столицата и да подобрят околната среда.

По думите на Чилова, ако бъдат изпълнени исканията на живеещите в центъра да паркират безплатно, това ще е дискриминация спрямо живеещите в останалата част на София.

"Не трябва да плащам затова, че живея, където и да е", заяви обаче музикантът Иван Лечев.

Според протестиращите новите правила няма да намалят трафика. Според Движение „Днес” проблемът с паркирането в центъра на София може да се реши с регулация на трафика, което ще намали и замърсяването на въздуха.

Миналата седмица столичани на няколко пъти блокираха кръстовището на булевардите “Патриарх Евтимий” и “Васил Левски”.

Кметът Йорданка Фандъкова обеща облекчени процедури за издаване на стикери за паркиране в центъра на града.

Тя обаче твърдо защити идеята за разширяване на платения предстой с оглед на по-чистия въздух в София и образуването на по-малко задръстване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
5
 
! Отговори
681 преди 11 години
До тези маниаци на тема колела.Приятели мой. Не мислете едностранно. Нещата не са само за един ден. И аз карам колело ,но просто не може само с колелото. Зимата какво правим? А на дъжд? При 40 градуса жега? При това не е много приятно да въртя *** 9 километра до офиса и после да смърдя на пот пред клиентите. Решение донякъде е електромобила , но в момента е скъп , а станели един ден масов ,това ще доведе до покачване на цената на електроенергията и от приятел ще ни стане враг!
64
0
 
3
 
! Отговори
Даси преди 11 години
Заменям апартамент в Люлин-4 за жилище в синята зона.
63
2
 
2
 
! Отговори
лейди Стангфорд преди 11 години
Много е хубаво, че самодоволната, лишена от всякаква емпатия и отношение към проблемите на другите софийска *** се е разцрикала.Бедите на България идват от там, че мафиотските Велики сили поставиха този лишен от духовност и човещина град за столица.Те добра са преценили, че тук е, събира се и култивира тази пасмина, която ще обслужи пъклените им, антинационални за българите интереси.Само сбръч!Не да се присмиват от терасата на провинцията когато отиде на протест в София.
62
1
 
9
 
! Отговори
681 преди 11 години
Въпреки риска да ме засипете с минусчета ще кажа следното:Цялата лудница в ЦЕНТЪРА изчезва след работно време. Елате да видите нощно време колко много свободни места има. Не сме виновни ние ,които живеем там за задръстванията , а тези които се изсипват през деня тук. В центъра живеят доста възрастни хора ,които дори нямат коли. Тези за които казвате ,че имали по няколко всъщнос живеят в Бояна и Драгалевци , а през деня идват да си пият кафето на "Шоколад" или някъде другаде.
61
0
 
7
 
! Отговори
pepo преди 11 години
Радослав Тошев, Елен Герджиков, Любомир Христов, Фандъкова - тези никога повече да не бъдат избирани на ръководни постове в СОС или където и да е! Некадърни и бездушни, алчни и крадливи, вън!
60
4
 
2
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Много интересно... И ние имахме проблеми с паркирането, ама откакто си купихме паркомясто в близка нова кооперация вече нямаме. Платихме 10000 лева. Сега да ходя ли до общината да протестирам и да искам да ми ги опростят или да не ходя? Прецакахме се, ей! :-))))
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не са виновни хората , живущи в центъра , за лошият въздух , а общинарите , които вкараха всички основни пътни артерии през централната част на града . Тактиката на противопоставяне на хората от различните райони , е в пълна сила .
58
1
 
11
 
! Отговори
г преди 11 години
Центърът на София не става за нищо. Клоака, ***, скотобойна. И навсякъде коли, коли, коли. Много ми е мъчно, защото обичах София, обичах нейните стари улици и къщи, романтиката на кафенета, на дюкянчетата. София заслужава отново нормален център - привилегия, която и най-смотания български град притежава! Освен столицата.
57
0
 
7
 
! Отговори
ВЕКА преди 11 години
Има протести за увеличаване на таксите за паркиране, а къде са протестите срещу новите такси за електроенергия, вмъкнати тихомълком в сметките ни под името достъп до високо напрежение /под прикритие-такса електромер/? Това е за компанията ЧЕЗ, за другите кожодери не зная. Тази такса е 3.30, но са засегнати всички хора-ползвал, неползвал електричество, ще плащаш! И защо медиите си мълчат?! Ей народе, докога ще търпиш?!
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трафикът в центъра се натоварва не от колите на живущите там , а от транзитно минаващите . Трябва да се отклонят колите по обходни маршрути , както е в нормалните държави .
55
1
 
2
 
! Отговори
Ганчо :) преди 11 години
Въпросът е защо не са си направили гаражи, а се оплакват че трябва да плащат за да ползват общинската собственост (улицата). На никой не му харесва като плаща за каквото и да е, но реално паркирането си е услуга - ако искаш плащаш и паркираш, ако не - ходи паркирай извън центъра. Интересно е обаче къде ще отидат парите, събрани от паркиращите. Пак ще потънат - това е истинският проблем, а не че на *** ще му взимат повече пари да паркира там.
54
5
 
3
 
! Отговори
Браво на 50 преди 11 години
Пешеходна зона, без коли, освен на електричество трябва да са синята и зелена зона. Толкова малко е разстоянието от Гешов до Сливница, Алабин. Масово тлъстее българинът над 25 г. Писна от коли паркирани по тротоари, градини и т.н. Да не говорим, че с велосипед разстоянията не се усещат. Да се направят паркинги за първа кола безплатни на живущите в центъра, останалите селяни да паркират извън зоните. Има метро, трамваи, тролеи. Стига сте плюли градския транспорт. Аман от трошки на по 10-20 години
53
4
 
4
 
! Отговори
До 58 преди 11 години
Напротив, септември ще бъде май, слънчево и топло, с още километри построени магистрали, с още новоразкрити метростанции, още много хубави неща ще се случват, защото управлението на ГЕРБ го доказа!
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото не може пикльото завидял на аристократичния софианец да дойде и да рекетира щот му е кеф. За такива безмозъчни *** знаещи да живеят само с кражба трябва да се изметът.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алоо платения драскач 59 спри се с глупостите. Рекета ако искаш на теб само да се събира и то по 500 лева да ти го направят - после ще те питаме.
50
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Улиците са за всички и не трябва да бъдат използвани като паркинг" Пеавилно. не трябва и някои да имат привилегии!!! Никакви винетки, всички да плащат по 2 лв/час а събота и неделя паркирането да е безплатно пак за всички. Да живееш в центъра не е привилегия а скъпо удоволствие!!! Ако Градският Съвет отстъпи и поевтини паркирането за живеещите там ще спретнем контрапротести!!! А и ще им го напомним на изборите
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Времето през месец септември ще бъде облачно, съпроводено с бурни протести. На места се очакват проливни дъждове и градушки от камъни. На открити места ще прегърми, като е възможно калибъра на валежите да е колкото яйце. Купести облаци ще има над голяма част от града предвижвайки се от северо-запад и юго-изток към централната част на града.Циклон ще се завихри в близост до Ал. Невски със скорост от 80 км/ч помитайки всичко в центъра.ХМС препоръчва носенето на антиградушко-непробиваеми костюми.
48
4
 
6
 
! Отговори
уличните кучета преди 11 години
Има и други ползватели на тротоарите и улиците. Това са пешеходците и уличните кучета. Защо и те да не плащат такса "ползване на улицата"? На всеки пешеходец може да му се татуира по един баркод на челото и тогава служителите на "градска мобилност" веднага ще го сканират, да ли си е платил, или не. А виновните ще бъдат наказани и закопани на място!
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ще плащаме ние в центъра, тогава да плаща и останалта част от София!
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"По думите на Чилова, ако бъдат изпълнени исканията на живеещите в центъра да паркират безплатно, това ще е дискриминация спрямо живеещите в останалата част на София."Ало, Чилова, а да плащаме за паркиране, след като не се плаща в разни други райони, не ли дискриминация спрямо нас????