Готвят пореден протест срещу винетките за паркиране

Започват преговори в Столична община
20 авг 2012 10:22,
107
Готвят пореден протест срещу винетките за паркиране
Миналата седмица бяха организирани няколко протеста. Снимка: Булфото

Пореден  протест срещу новите правила за паркиране в София ще се проведе днес в 18.00 часа на площад “Славейков“.

Протестиращите недоволстват срещу новите правила за паркиране в центъра на столицата и въвеждането на данък паркинг за живеещите там.

Още по темата

Днес от 11.00 часа ще се проведе и среща в Столична община, на която ще присъстват представители на гражданско движение “ДНЕС“ и Facebook групата “Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“. Те ще седнат на масата за преговори с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Представителите на СОС продължават да защитават идеята за възеждане на нови ограничения за паркиране в София.

Промяната на цените за паркиране в синя зона от 1 септември на 2 лв. на час няма за цел да увеличи приходите за общината, а да намали автомобилите, които се предвижват в центъра, заяви зам.-кметът на Столична община Любомир Христов пред TV7.

По негови думи има цялостен план за намаляване на трафика в София чрез изграждане на метрото, буферни паркинги и подобряване на градския транспорт. Христов посочи като алтернатива за придвижване и използването на колела.

Улиците са за всички и не трябва да бъдат използвани като паркинг, заяви общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова пред bTV. Тя също защити тезата, че новите правила имат за цел да ограничат трафика в столицата и да подобрят околната среда.

По думите на Чилова, ако бъдат изпълнени исканията на живеещите в центъра да паркират безплатно, това ще е дискриминация спрямо живеещите в останалата част на София.

"Не трябва да плащам затова, че живея, където и да е", заяви обаче музикантът Иван Лечев.

Според протестиращите новите правила няма да намалят трафика. Според Движение „Днес” проблемът с паркирането в центъра на София може да се реши с регулация на трафика, което ще намали и замърсяването на въздуха.

Миналата седмица столичани на няколко пъти блокираха кръстовището на булевардите “Патриарх Евтимий” и “Васил Левски”.

Кметът Йорданка Фандъкова обеща облекчени процедури за издаване на стикери за паркиране в центъра на града.

Тя обаче твърдо защити идеята за разширяване на платения предстой с оглед на по-чистия въздух в София и образуването на по-малко задръстване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До Анонимен 47 - Ами и в Бургас е същото бе! В центъра е само синя зона - отиваш значи в данъчното да си плащаш данъците, спираш в синя зона и плащаш хем данъка си,хем и таксата за синя зона! Същото е и с другите институции! Не трябва ли да има прилежащ паркинг към всяка една институция,а не да ми дерат кожата тук 1 лв, там 5 лв. Това си е жив рекет! Същото е и с вдигането на осигурителните прагове!Нали се сещате, че няма да се увеличат заплатите на хората, а ще се намалят с новите осигуровки
44
3
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
Хубаво, нека бъде по-високата такса, регулация за движение в центъра и т.н., но преди това направете тези буферни паркинги, довършете метрото, подобрете градския транспорт, а не да си плащаме високи такси и да чакаме напразно някой ден да оправите движението. И допълнително - не вземайте пари на хората, които живеят в центъра - къде да си вкарат колата - в апартамента?!?!?!?! Преди да ограничавате определени права на хората, дайте им някакъв работещ вариант. Това, което правите е чисто грабване!
43
2
 
8
 
! Отговори
доктор преди 11 години
другарите в София трябва да ходят повече пеша,че с тия големи *** са заминали американците,а центъра с обиколка от 10 км да не влиза никакъв автомобил с двигател вътрешно горене,само на електричество
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
... НЕ ПОДАВАЙТЕ МОЛБИ ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ВИНЕТКИ!ОТПРАВЕТЕ С ЖАЛБИ ДО ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ ИНСТИТУЦИИ ПРЕЗИДЕНТА, ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НС, КОМИСИЯТА ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА, ЖАЛБИТЕ И ПЕТИЦИИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ,КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, ОМБУДСМАНА, ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА СОФИЯ СОЛИДАРНОТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО Е НЕПОБЕДИМО!
41
0
 
13
 
! Отговори
Едно ЕГН :) преди 11 години
Нищо няма да бъде постигнато за пореден път със калпави "протести".... За мутрафоните и шайката крадци и лъжци,които ни управляват горе долу едни и същи от 20 години си трябва направо МЕТЕЖ!!! :(.... За пореден път явно някой "МНОГО НАШ ЧОВЕК" трябва да се "НАЛАПА" и после да сподели със "ДРУГАРЧЕТАТА ПО СОФРА"!!.. Същата работа и със тока... и със горивата... и със найлоновите торбички.. и със какво ли не Дами и Господа! Тази разядена от корупция и шуробаджанащина страна ЩЕ СТАВА ОЩЕ ПО ЗЛЕ!!!
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Т.Е. ИСКА ПАРИ ЗА НИЩО! ДНЕС ОБЩИНАТА ИСКА ПАРИ ОТ ЖИВЕЕЩИТЕ В ЦЕНТЪРА УТРЕ ЩЕ ПОИСКА ОТ ВСИЧКИ СОФИЯНЦИ! ЦЕЛТА Е ЯСНА ПАРИ, ПАРИ И ПАК ПАРИ ЗА ГЛАДНАТА СОФИЙСКА АДМИНИСТРАЦИЯ! ПРЕТЕНЦИИТЕ НА ОБЩИНАТА ЗА ТЕЗИ ПАРИ СА ЧИСТ РЕКЕТ И АКО НЕ Й СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ САМОЗАБРАВЯНЕТО Й ЩЕ ПРОДЪЛЖИ! ОБЩИНАТА ТРЕТИРА ПУБЛИЧНАТА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ КАТО ЧАСТНА! ЗА ПРАВОТО ДА ПОЛЗВАМЕ ОБЩИНСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА ПЛАЩАМЕ ОГРОМНИ ДАНЪЦИ!БЪДЕТЕ СОЛИДАРНИ С ПРОТЕСТА! НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ИЗНУДВАНЕ! НЕ ПОДАВАЙ
39
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Б О Й К О ТДА СЛОЖИМ КРАЙ НА РЕКЕТА!УВАЖАЕМИ ШОФЬОРИ И СОБСТВЕНИЦИ НА АВТОМОБИЛИ, ЖИВУЩИ В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ СИНЯ И ЗЕЛЕНА ЗОНА,ГОДИНИ НАРЕД ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ТЪРСИ НАЧИН ДА НАРУШИ ЧОВЕШКИТЕ НИ ПРАВА И ДА НИ РЕКЕТИРА! НОВАТА НАРЕДБА, КОЯТО ЩЕ ВЛЕЗЕ В СИЛА ОТ 1ви СЕПТЕМВРИ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА И ПРОТИВОРЕЧИ НА ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ ПРИНЦИПИ ЗА РАВНОПОСТАВЕНОСТ И НОРМИ, ЗАЛЕГНАЛИ В ОСНОВАТА НА ВСЯКА ПРАВОВА ДЪРЖАВА! ОБЩИНАТА ИСКА ПАРИ ЗА ПАРКИРАНЕ, НО НЕ ОСИГУРЯВА ПАРКОМЯСТО, Т.Е
38
0
 
5
 
! Отговори
софиянка преди 11 години
За да се изчисти въздухът на София , трябва да се спре потокът от коли през центъра . Напротив , дори умникът Софиански направи улица Тодор Александров основна артерия , вкарваща целият трафик на коли през самия център .Ако не им стига акъл на нашите управници , да се поучат от станите на запад .
37
7
 
4
 
! Отговори
кибик преди 11 години
Да се чуди човек - що не протестират за скъпия бензин, ами за синята зона...
36
0
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Ей, 'ноо си ***, Сашее! Да срутят старите кооперации? Ноо си ***!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Утре ще си затворя Яворов или Драган Цанков и ше искам парички ... че ми е кеф и ще сложа червена зона да си ми пълни касичката и ще си ги изнасям през ВИП-а на летището за мой облаги... както правят в момента синя зона и общинарите начело с Фъстъка.
34
0
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Не можеш да искаш и искаш още и още от хората, след като самите министерства не плащат никакви данъци и дължат над 20 милиона лева! Удаде ми се възможност тази година да отида в Беларус и ако знаете там колко е подредено около жилищните блокове - навсякъде има места за паркиране на всички живущи в съответния блок задължително, детски игрища и площадки. Но това явно не се отнася за нашата държава. Живееш в града, плащаш данъци, но за колата ти няма място, ако искаш кола и паркомясто - плащай!
33
1
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 11 години
"Имаш идеална част от земята върху която е построено твоето жилище, а не върху УЛИЦАТА /тротоара/!"А защо съм длъжен да почиствам тротуара от сняг?
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВАС на Република България с решение 15599 от 17.12.2009 отмени Наредба за изменение и допълнение на Наредба за организация на движението на територията на Столична община, приета с Решение 460 по Протокол 17 от 24.07.2008 г. на Столичен общински съвет, с която е създаден нов раздел 2.3 "Режим на платено преференциално паркиране на ППС попостоянен адрес" и Приложения 14 и 15 към нея като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА. В мотивите на съда е записано, че " СОС е приел един незаконосъобразен норматив.
31
1
 
11
 
! Отговори
Хо преди 11 години
Мен ме дразни,че някакви квартални злобари реват,че центъра бил на всички,но в квартала всичко около блока е на "майка му и баща му" разбираш ли......?!.За пример давам хилядите грозни бетонни гаржни клетки "изсрани" от същите тези квартални "автоджигити" върху "нашата" общинска земя,които община дълги години ни лъже,че че бъдат премахнати,но него направи,защото няма финансов кяр....!Е.....с малко промени в наредбата,малко бяла боичка и хоп!.....така се правят кинти от нищо-нещо!
30
3
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 11 години
Защото пич всички малоумия на власт имащите тръгват от София, тука се направи първата синя зона, тука за сефте започна смс паркирането............... и съответно като мине номера в София после се разпространява из цяла България, така че не гледай безучастно към този прецедент с т.н. градски винетки, защото утре и в твоя град ще се случи
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"по-чистия въздух" ?!?!?!?! паркирала кола как замърсява ??????
28
11
 
4
 
! Отговори
mm преди 11 години
Абе погледнете ги че са събрали 100 дъртака. За какво изобщо им обръщат внимание на тия пенсии.
27
3
 
1
 
! Отговори
м преди 11 години
Моля да не коментират темите за София, след като не им харесва.
26
3
 
8
 
! Отговори
Ben преди 11 години
Ами да слязат малко от тия коли тия, защо им направиха това метро и се хвърлиха толкова пари. Ама шопа няма как иначе да си покаже лъскавата кола.