Готвят пореден протест срещу винетките за паркиране

Започват преговори в Столична община
20 авг 2012 10:22,
107
Готвят пореден протест срещу винетките за паркиране
Миналата седмица бяха организирани няколко протеста. Снимка: Булфото

Пореден  протест срещу новите правила за паркиране в София ще се проведе днес в 18.00 часа на площад “Славейков“.

Протестиращите недоволстват срещу новите правила за паркиране в центъра на столицата и въвеждането на данък паркинг за живеещите там.

Още по темата

Днес от 11.00 часа ще се проведе и среща в Столична община, на която ще присъстват представители на гражданско движение “ДНЕС“ и Facebook групата “Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“. Те ще седнат на масата за преговори с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Представителите на СОС продължават да защитават идеята за възеждане на нови ограничения за паркиране в София.

Промяната на цените за паркиране в синя зона от 1 септември на 2 лв. на час няма за цел да увеличи приходите за общината, а да намали автомобилите, които се предвижват в центъра, заяви зам.-кметът на Столична община Любомир Христов пред TV7.

По негови думи има цялостен план за намаляване на трафика в София чрез изграждане на метрото, буферни паркинги и подобряване на градския транспорт. Христов посочи като алтернатива за придвижване и използването на колела.

Улиците са за всички и не трябва да бъдат използвани като паркинг, заяви общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова пред bTV. Тя също защити тезата, че новите правила имат за цел да ограничат трафика в столицата и да подобрят околната среда.

По думите на Чилова, ако бъдат изпълнени исканията на живеещите в центъра да паркират безплатно, това ще е дискриминация спрямо живеещите в останалата част на София.

"Не трябва да плащам затова, че живея, където и да е", заяви обаче музикантът Иван Лечев.

Според протестиращите новите правила няма да намалят трафика. Според Движение „Днес” проблемът с паркирането в центъра на София може да се реши с регулация на трафика, което ще намали и замърсяването на въздуха.

Миналата седмица столичани на няколко пъти блокираха кръстовището на булевардите “Патриарх Евтимий” и “Васил Левски”.

Кметът Йорданка Фандъкова обеща облекчени процедури за издаване на стикери за паркиране в центъра на града.

Тя обаче твърдо защити идеята за разширяване на платения предстой с оглед на по-чистия въздух в София и образуването на по-малко задръстване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Избрахте си комунистка -сега ревете.
24
1
 
9
 
! Отговори
hes преди 11 години
проблемът не е толкова с таксата. Проблемът е, че плащаш, а когато трябва да ползваш заплатената услуга, няма гаранция, че ще си намериш мястото, за което си платил. Случвало ми се е да обикалям 30 минути квартала с колата, докато някой излезе и освободи място.
23
0
 
5
 
! Отговори
dan преди 11 години
абе kireza кой ти го каза това даже земята под панелката не е твоя в Б-я няма жителство така улицата пред апартамента ти толкова твоя толкова и моя
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 23/ Нещо си скаран с аритметиката. Че то *** и тия, които са се кланяли на тато по пътя му към идиотския комунизъм-идиотизъм и са плюели по "загниващия капитализъм" са при гербавите ви. Там освен комунисти и ченгета други мисля няма. За твое сведение, дори Станишев и доган никога не са били комунисти и милиционери-ФАКТ, от което гербавите *** доста злобеят. Комунистът кожата мени си, но нрава-никога
21
2
 
16
 
! Отговори
безплатни стикери преди 11 години
Най ми харесва, че общинарите от кметството сами са раздали на себе си безплатни стикери за паркиране! Това ако не е мафия?
20
0
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
Абе кирез прочете ли 22, защото преди да пишеш нещо обидно, да не се окаже, че пишеш за себе си, защото става много смешно или тебе това ти е задачата днес, да ни разсмиваш с глупостите си!
19
12
 
11
 
! Отговори
Друзя почему? преди 11 години
Другари комунисти, наследници на смелите кашкавалени разбойници, наричани така, защото са обирали мандрите и са лишавали хората от труда им. Така че другари и другарки, примирете се със съдбата си най-после, защото повече власт няма да видите. Бат Бойко добре ви нарита по крадливите дирници, защото вие 65 години, особено последните 20 крадяхте и със задните си части. Сега се опитвате всячески да пречите на най-доброто ни правителство от времето на Стамболов насам и защо така бе другари, не може ли да живеете честно и почтено като другите хора, а трябва непременно да сте на власт и да крадете като за световно!
18
0
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Кирезчо, ако не знаеш тротоара е за пешеходците а не за паркиране !
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко е с цел да пилнят бюджета А И какво се случва със служебния абонамент,сега е почти без пари и фирмите са барикадирали целия град
16
11
 
6
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Божее каква неграмотност цари в България....Така било там някъде си,на други места,тра ла ла...Който има собственно жилище(освен панелките) да прочете нотариалният си акт,където черно на бяло е написано че собственника притежава и идеална част от тротоара!Така че общината няма права над тротоарите и собственниците на жилища могат там да паркират колите си!!!Те могат да осъдят общината за противоправните им наредби!Не съм юрист,можете да се консултирате с адвокати.....Но нотариалният акт си е..
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Задръстванията по центъра са от транзитно преминаващите, тези с офисчетата, служебните коли на държавните ведомства и магазинерките от Люлин, на които цял ден им стоят там колите, мутрите гравитиращи около някое скъпо кафене. А не толкова от тези, които са се родили и живеят там. Такива са моите наблюдения.
14
10
 
8
 
! Отговори
Трезвен преди 11 години
Който не иска да плаща за паркиране в центъра на София да ходи извън София, какъв е проблема! Обаче и този протест ще се окаже накрая платен протест от комунистическите емисари, които плащат на ръка на определени хора за да ходят и викат срещу правителството. Червената ченгеджийница няма умора! И за най-малкото нещо се свикват протести, които преминават в гражданско подчинение, целта е да се провокират сблъсъци между полицията и протестиращите. Но другари, тия подмолни партизански действия ще с
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще протестират ,ще протестират и ще спрат.В България нищо не се променя ,защото няма истински граждански протести.Подкрепям протестиращите,но ме отврати изказването на Иван Лечев.Нещо от рода ,да плащат селяните дошли в столицата.Докато всеки гледа своя интерес и не вижда по-далеч от носа си гражданското общество няма да бъде чуто.
12
2
 
10
 
! Отговори
Мистър Пръц преди 11 години
Нещо не ми е ясна логиката на тези протести - паркираш на общинско място не искаш да плащаш че и протестираш даже!
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм ЗА това да се плаща за паркиране в центъра. Не може се мине от автомобили и дишаме мръсен въздух, само защото всеки *** се заврял с кола. Който е голям гъзар и иска да живее в центъра, да плаща. Ако не ще - да ходи да живее в Люлин или Надежда.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 9Стадото и тогава няма да се събуди.
9
2
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Скоро скоро като стане бенза 3лв. и като скочят стоките драстично след това
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм за скъпото паркиране в централните части! Българският народ трябва да се научи да използва градски транспорт! Естествено обаче хората които живеят в центъра трябва да си паркират безплатно а не да плащат стотици левове за годишни винетки!
7
3
 
25
 
! Отговори
Загрижен преди 11 години
Уважаеми съграждани, центровете на столиците не са частна собственост, а обществена! Като искаш да ползваш обществена собственост като паркинг си плащаш!!! В цяла европа има такива рестрикции. Лично съм виждал в центъра на Виена как са подкопали сградите за да се направят 2-3 парко места - вие сте си направили магазинчета, дюкянчета и т.н. ами сега си ги направете отново на гаражи като ви е скъпо! Аман от *** протести!
6
1
 
8
 
! Отговори
столичан преди 11 години
Не на протестите, правила трябва да има, сега всеки си спира където си иска което не е добре за никого. Дори най-добре центъра да се извисти от автомобилли, не им е там мястото. Да се спира по кварталите, и от там пеш или с градския транспорт. Това е добре и за живущите по центъра, знаително е се намали замърсяването и ще се диша по-добре.