Ползваме буферните паркинги само с карта за градския транспорт

Предложението ще бъде внесено в Комисията по транспорт в СОС
Обновена: 27 авг 2012 09:50 | 27 авг 2012 09:45,
122
Ползваме буферните паркинги само с карта за градския транспорт
Снимка: архив, Булфото

Комисията по транспорт в Столичния общински съвет днес ще внесе предложение да се ползват безплатно буферните паркинги с карта за градския транспорт. Това каза председателят на транспортната комисия в СОС Радослав Тошев пред БНТ.

По думите му на заседанието днес  ще се обсъжда Наредбата за движение по пътищата  с цел нейното усъвършенстване за паркиране в София. Ще се разглеждат и някои от исканията на гражданските организации, свързани с новите правила за паркиране в „синя зона“, които предизвикаха вълна от протести. Общинарите ще обсъждат няколко доклада.

На въпрос дали членовете на транспортната комисия са склонни да се откажат от новите правила за паркиране, Тошев отговори:

„Комисията по транспорт към СОС е от 14 члена и аз не мога от нейно име да взема решение. Комисията ще разглежда предложенията на гражданските организации, както и предложенията, които аз внасям като доклад във връзка с премахването на някои трудности във връзка с наематели, собственици на апартаменти, да могат да взимат винетики”, каза още той.

Тошев мотивира новите правила за паркиране в столицата с целта да се възпрепятства влизането на частни автомобили, да остане центърът за пешеходците, да стане по-чисто и  да има ред и дисциплина.

„Многократно съм казвал, че това не е услуга. Това не е паркинг зона. Това е рестрикция за ползване на частни автомобили. Нека хората да свикнат с идеята да не ползват частните автомобили в идеалния център на София, а да се движат пеша или с велосипед, или да ползват обществения транспорт“, каза Тошев.

Днес не се очаква окончателно решение по проблема. Комисията по транспорт ще разгледа многократно всичките предложения и ще заседава няколко пъти. По принцип предложения за корекции трябва да стоят около две седмици на сайта на СО, преди да се вземе решение, обясни Тошев.

Още по темата
Вълната на недоволство възникна заради правилата за паркиране, касаещи живеещите в централната част на столицата.

Заради протестите с един месец се отложиха промените за паркиране в центъра на София, но само за гражданите, които живеят в района.

От 1 септември за паркиране в идеалния център трябваше да се плащат по 150 лв. на година за „синята“ зона.

По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона.  За втора кола живеещите в центъра трябваше да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“.  

От началото на септември обаче вече ще плащаме 2 лв. за паркиране в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената".  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Протести до дупка, септември идва@
111
2
 
1
 
! Отговори
Кмета преди 11 години
Само мога да кажа, БРАВО - ВСЕ ОЩЕ ИМА ОСТАНАЛИ РАЗУМНИ ХОРА В ТАЗИ ДЪРЖАВА!!!!! На тях им е ясно, че този път няма да мине и тази статия го доказва - това е като тест за да се види реакцията на народа, а той този път ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ДА СИ ЗАМЪЛЧИ!!! Май е време да изхвърлим *** от общината! Протести до скъсване и само до победа, а на ГЕРБ ако са толкова глупави нека продължават да нервират вълците, пък да видим кой ще излезе победител накрая. Горе главите БЪЛГАРИ - ПРЕД ПОБЕДА СМЕ!!!!
110
1
 
1
 
! Отговори
Кмета до въшльото преди 11 години
Айде по спокойно, ще дадеш фира много млад ще ми лежиш на съвестта - тази която твоят род нямат! И си слага сам плюсчета, ей повярвал си си селчо, скоро със все офиса ти и *** вътре ще те изрием.
109
2
 
1
 
! Отговори
аз до 116 преди 11 години
Кой ме осмя бе работнически ***? Вие ли, слугите ми в офиса? Ако реша ще ви подметна жълтици да събирате из тротоара, пък вие ме 'осмивайте' във вашата квартална кръчма. Обединени сте силни - 100 неграмотници, 'осмиващи' господарите си не означава нищо друго, освен че в края на деня си оставате пак прошляци неграмотници, а на господарите ви им е през оная работа какъв шум вдигате, било то във вашата жалка бедняшка глава 'осмиване' от из канавките сред събратята ви - плъховете и ***.
108
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 11 години
Отивам да внасям жалба че стачкувате без разрешително и отгоре навсичкото нарушавате и закона за движението на пътищата. Вас ви съветвам да свалите шапчиците си на попа и да просите за жълтици, белким до месец съберете 150 лв. с които няма на къде да отидете, освен към Софийска Община да си платите годишната такса за щайгите ви които надали струват повече от тази сума.116: Никъде не съм казвал от къде съм. Вие само санувате *** мокри сънища за швейцария но това е ваш гей проблем.
107
1
 
1
 
! Отговори
Кмета преди 11 години
Само мога да кажа, БРАВО - ВСЕ ОЩЕ ИМА ОСТАНАЛИ РАЗУМНИ ХОРА В ТАЗИ ДЪРЖАВА!!!!!На тях им е ясно, че този път няма да мине и тази статия го доказва - това е като тест за да се види реакцията на народа, а той този път ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ДА СИ ЗАМЪЛЧИ!!!Май е време да изхвърлим *** от общината!Протести до скъсване и само до победа, а на ГЕРБ ако са толкова глупави нека продължават да нервират вълците, пък да видим кой ще излезе победител накрая.Горе главите БЪЛГАРИ - ПРЕД ПОБЕДА СМЕ!!!!
106
0
 
1
 
! Отговори
До АЗ преди 11 години
Ти наистина си вярваш, а те осмяха поне в два -три сайта?!Каква е твоята аргументация, като клекна на всички защото това което говориш са пълни глупости и то на всички е ясно. Доколкото четох си бил и гей в Швейцария, ах ти мустакатко пиратко!
105
1
 
1
 
! Отговори
аз до 112 преди 11 години
Браво. С аргументация - нулева, само и единствено ти си показа нивото - псуващ *** каруцар.Аз съм простият селянин. Мдаа... Само *** селянин като мен обективно може да прецени ФАКТИТЕ и да ви каже в прав текст това което всеки трезвомислещ интелигентен и образован 'селянин' като мен би ви казал.Важното е ти да си защитиш ирационалното в случая ПОГРОМЕНО от АЗ каруцарското его.. фактите за теб нямат значение - прекалено си *** да ги асимилираш и погледнеш обективно, за това псуваш.
104
0
 
0
 
! Отговори
Кмета преди 11 години
Фандъкова май е време да си ходи, а ако вървят така нещата и ГЕРБ не ги чака розаво бъдеще.
103
0
 
1
 
! Отговори
Кмета преди 11 години
Къде си нервен ***, мияча на чинии с идеите големи и малкото пишле!
102
0
 
1
 
! Отговори
До аз - тоест Радко преди 11 години
Ей тъпо ченге, бягай да пасеш на село от където си и не се прави на умен защото е видно че не си. Това, което си из*к*л си го вземи с теб и си избърши дупето с него. *** селянин.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами ако пътувам само до буферния паркинг и оттам продължа пеша на 5 минути? защо трябва да си купя карта?
100
3
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
Какви граждански права бе реститути прошляци?! ПРАВО ли искате да паркирате на общинска земя? Тя ваша ли е та настоявате за това ПРАВО?Отговорът е елементарен, като вас. Тази земя пренадлежи на ОБЩИНАТА и тя може да си прави каквото си иска с нея. Общината не ви е длъжна да ви гарантира парко место - това е ВАША ОТГОВОРНОСТ - купете си гараж, който ще е ВАША СОБСТВЕНОСТ и вие ще имате ПРАВОТО да го ползвате като такъв...само обаче без реститутски хитрини да ги превръщате в плод и зеленчук!
99
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
Софиянец бъхлив. Това че си решил да не спазваш закона с твоето гражданско неподчинение и решителност да навираш твоето МНЕНИЕ в гърлото на всички други Софиянци, пък и *** на които ще попречиш като блокираш движението, не те прави прав.Аз също имам правото и ще го отстоявам полицията да вземе мерки срещу вашите незаконни спонтанни неподчинения. Ще настоявам и да те глобяват защото се шляеш из улицата където е забранено за пешеходци.Ти не спазваш законите а плямпаш за демокрация!
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де...в Люлин защо не им искат по 200 лева да си паркират пред тях..ама че несправедливост.Като живееш в центъра не стига, че е мръсотия и шум, ами и да си плащаш за колата...Тея некадърници нищо няма до постигнат с великите си реформи и ремонти..Тъпите им кръгови кръстовища нищо няма да облекчат...Само парите ни харчат..и метрото е безмислица и спирането на Витошка..ако не вярвате ще видите как ще е през зимата...
97
1
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Начини има, и дори както е казал Анонимен да купят два три парцела и да си решат проблема. Но те са свикнали с кофата с боята и готов - ето парко място. Хахахаха, смешници и били съветвани от космоса да направят София надземен паркинг. Четете коментарите на visa как ги осмива да се посмеете и вие и да разберете какво представляват Паяци и скоби!
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен И къде да ги построят? По покривите ли?
95
2
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Всеки ден ще ти блокирам кръстовището селчо.Протест до дупка и отстояване на правата ни!
94
2
 
4
 
! Отговори
Трабахо преди 11 години
Не виждам как ще ме стимулират да не си карам колата и да не правя задръствания, като ми искат 150 лв. само за това, да си паркирам колата пред дома си.
93
1
 
5
 
! Отговори
VW преди 11 години
Поредната глупост от каде на къде ще дам 50 лева за карта като за 60-70лева на месец сипвам на месец.За тези 50лева ще си сипя за още 1 месец напред,а уж било за да се облекчи трафика в софия то хората имащи коли не всички имат карти и тези паркинги ще останат празни.